Pisliğe bulayıp satıyorlar

Pisliğe bulayıp satıyorlar

Köy yumurtasında büyük bir dümen döndüğü ortaya çıktı. Kimi fırsatçılar, fabrikasyon yumurtayı tavuk pisliğine bulayıp köy yumurtası diye satıyor.

Hemen hemen her gün tüketilen yumurta insan sağlığının vazgeçilmez besin maddelerinden birisi. Hatta bazı uzmanlar yumurtayı doğanın süper yiyeceği olarak adlandırıyor. Ancak son günlerde birçok ürün gibi yumurta fiyatlarının da artması fırsatçıları harekete geçirdi. Market fiyatının köy yumurtası fiyatına yaklaşmasıyla tercihini doğal pazarlara çevirmeye başlayan vatandaşlara normal fiyatı 0,60krş olan normal yumurtalar tavuk pisliği bulaştırılarak köy yumurtası adıyla 1,5 - 2 liraya satılıyor. Peki, köy yumurtasının fiziki özellikleri nasıl olur? Haberimizin detaylarında. 

FIRSATÇILARA DİKKAT EDİN

Son günlerde gıda fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle pek çok üründe vatandaş tercihini değiştirmeye başladı. Bunlardan biri de yumurta oldu. Marketlerde satılan fabrika yumurta fiyatlarının doğal pazarlarda satılan köy yumurtalarına yaklaşmasıyla vatandaş tercihini köy yumurtasına kaydırmaya başladı. Ancak fırsatçılar da vatandaşın bu tercihini suiistimal ederek haksız kazanç sağlamaya başladı. Normal fiyatı 60 kuruşa satılan market yumurtalarını alan fırsatçılar doğal pazara getirmeden önce yumurtaları tavuk pisliği bulaştırıyor. Sonra ise pazara getirdikleri yumurtaları samanların içine koyarak ya da saman yapıştırarak köy yumurtası adıyla vatandaşa 1,5-2TL arasından satışını yapıyor. Yüzde 300 karla ürünleri satan fırsatçılar vatandaşı dolandırıyor. Hatta bazıları ise fabrikalardan belirli standartlara uymayan kalitesi düşük yumurtaları alarak bu satışı gerçekleştiriyor. Evlerine sağlıklı besin götürmek isteyen vatandaşların hem sağlığıyla hem de cebiyle oynanıyor. 

“TARİHİ GEÇİKTİ”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan bir vatandaş daha önce doğal ürün pazarından alışveriş yaptığını ve yumurtaların bozuk çıktığını belirterek, “Daha önce doğal Pazar yerinden yumurta almıştım. Başta dikkat etmemiştim yumurtanın tamamı tavuk pisliği ile kaplıydı. Köy yumurtası böyle olur dediler. Eve getirdiğimde pislikleri yıkadım altından yumurtanın fabrika üretim ve son kullanma tarihi barkodu çıktı. Hatta tarihi gecik yumurtaydı. Geri götürmek için bir sonraki hafta gittim ancak aldığım kişiyi bulamadım. Bu konuda herkes dikkatli olsun denetimler de artsın” ifadelerine yer verdi. 

“PİSLİK ŞART DEĞİL”

Peki köy yumurtası nasıl oluyor? Öncelikle üzerinde tavuk pisliği olması şartı gerekmiyor. Dağa sonra ise alınan yerlerde yumurtaların boyutlarına ve renklerine dikkat edilmesi gerekiyor. Genellikle yumurtaların boyutları birbirinden farklı irili ufaklı ve şekli değişik oluyor. Ayrıca yumurtaların renkleri de benekli, koyu sarı, beyaz olmak üzere tavukların cinsine göre farklılık gösteriyor.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.