Piknikçilerin yeni gözdesi: Tenekede tavuk nasıl yapılır?

Piknikçilerin yeni gözdesi: Tenekede tavuk nasıl yapılır?

Havaların giderek ısınmasıyla birlikte piknik sezonu açıldı. Piknikçiler, mangal yerine hem pişirmesi kolay hem de bütçeyi zorlamayan "tenekede tavuğu" tercih etmeye başladı. Tenekede tavuk nasıl yapılır?

Havaların ısınmasıyla birlikte piknik sezonu açıldı. Başkentliler boş zamanlarında park ve bahçelere akın etmeye başladı. Piknikçilerin yeni gözdesi ise "tenekede tavuk" bir başka adıyla "çingene tavuğu" olmayı başardı. Mangalın pabucu yavaş yavaş dama atılırken park, bahçe ve piknik alanlarında tenekede tavuğun kokuları yükselmeye başladı.  Piknikçilerin bütçesini zorlamayan ve lezzetiyle tadınları kendine hayran bırakan tenekede tavuk, giderek daha fazla tercih edilmeye başlandı.  

Tenekede tavuk nasıl yapılır?

dsc_0689.jpg

Yapması çok kolay olan tenekede tavuğun tarifi şöyle: Bütün bir tavuk suyla iyice yıkanır. Daha sonra İster özel bir sos ile ise hafif sulandırılmış salça ile tavuğun içi dışı bir güzel sıvanır. Hem içine hem dışına tuz, kırmızıbiber ve karabiber serpilir. Soslanmış tavuk, özel hazırlanmış aparata yerleştirilir. Tabağın altına domates, biber, soğan, patates, sarımsak, kimyon ve kekik gibi malzemeler ilave edilir. Bu işlemler bittikten sonra çimen, toprak veya beton bir zemine aparatı koyup ağzını açık bir teneke üzerine kapatılır. Tenekenin üstüne hava almaması için ağır bir taş koyulması tercih edilir. Sonrasında etrafına kuru tahta parçaları veya odunla çevirip ateş yakılır.  Yavaş yavaş yakılan ateşle yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında pişirme işlemi gerçekleştirilir. Pişirme işlemi sonunda tenekeyi yavaşça kaldırılıp tenekede tavuk servis edilmek üzere alınır ve servis edilir. 1 tavuk 5-6 kişiye rahatlıkla yeter. 

dsc_0695-003.jpg

S.Selçuk YILDIRIM/HABERVAKTİM

Foto Galeri için tıklayın
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.