ÖSYM Kılavuzu yayınladı tercih süreci başladı: Tercihin püf noktası... İşte ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar!
20 Temmuz’da üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla gözler tercihlere çevrilmişti. Daha önce açıklanan tarihe göre ÖSYM, bugün tercih kılavuzunu açıklayacak ve tercih süreci resmen başlayacak. Tercihler 8 Ağustos’a kadar devam edecek.
Bu yıl 17-18 Haziran’da gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na 3 buçuk milyondan fazla aday girdi. 2023-YKS`ye 3 milyon 527 bin 443 aday başvururken alanlara göre sınava giren sayısı, Temel Yeterlilik Testi`ne (TYT) 2 milyon 995 bin 638 aday, Alan Yeterlilik Testi`ne (AYT) 1 milyon 980 bin 534 aday, Yabancı Dil Testi`ne (YDT) 173 bin 3 aday şeklinde dağıldı. Yani bu sonuçlara göre TYT`ye başvuran adayların yüzde 84,92`si, AYT`ye başvuran adayların yüzde 76,97`si ve YDT`ye başvuran adayların yüzde 51,18`i sınavlara girmiş oldu.
20 Temmuz Perşembe günü sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte; üniversite adaylarının ve ailelerinin gözü tercihlere çevrildi. ÖSYM, geçici kılavuz açıklayarak adaylara ön bilgi verirken, bugün itibariyle resmi kılavuz açıklanacak ve tercih süreci resmen başlayacak. Adaylar 8 Ağustos’a kadar hayal ettikleri üniversiteleri tercih etme şansı bulurken, tercih sonuçlarının açıklanmasıyla da üniversitelerde kayıt heyecanı başlayacak.
1 MİLYON 111 BİN YENİ ÖĞRENCİ YERLEŞECEK
Sınava giren ve puanlarıyla beraber tercih yapma hakkına sahip olan 3,5 milyondan fazla aday, düşündükleri ya da hayal ettikleri bölümlere yerleşebilmek için tercih yapacak. ÖSY, daha önce yayınladığı bilgilerde bu yılın kontenjan sayılarını belirlemişti. ÖSYM’ye göre; 2023 YKS yerleştirme süreci için bu yıl üniversitelerdeki toplam 1 milyon 111 bin kontenjan açıklanmıştı.
Bu yıl ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için ise 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlenmiş oldu. Açıköğretim ve uzaktan öğretim kontenjanları bu rakama eklendiğinde Türkiye’de bu yıl toplamda 1 milyon 61 bin kontenjan yerleşecek öğrencileri bekliyor.
Ayrıca farklı bir şekilde belirlenen özel kontenjanlar da eklendiğinde yani; 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dâhil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 111 kişi üniversitelerin birbirinden çeşitli bölümlerine yerleşmek için tercih yapacak.
24 TERCİH HAKKI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Özellikle de liseden yeni mezun olmuş gençlerin tercih yaparken puana göre mi yoksa sıralamaya göre mi tercih yapması gerektiği bilinmezken, ÖSYM’nin açıkladığı tercih kılavuzu ve atlasta her şey açık bir şekilde belirtiliyor.
Ön bilgilere göre; YKS tercihlerinde adaylar, her yıl olduğu gibi en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "puanım yetmeyebilir" düşüncesine girmeden, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.
İlerleyen zamanlarda alanında uzman isimlerle tercih süreci hakkında bilgilendirme içerikli haberlerimiz devam edecek. 2023 Tercih dönemi ile ilgili olarak İlk Sayfa Gazetesi’ni takip edin.
![](https://cdn.gazeteilksayfa.com/author/127_s.jpg)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.