Oruç bütün uzuvlar ile tutulmalı
Ramazana özel Habervaktim’e röportaj veren Diyanet-Sen Genel Başkan Vekili Osman Aydın, orucun bütün uzuvlarla tutulması gerektiğini belirtti. Orucun bilinçli tutulması ve sadece aç kalmak için orucun tutulmaması gerektiğini kaydeden Aydın, diğer farz iba
UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM
Hadis: Kim inanarak ve Allah'tan sevap umarak Ramazanda oruç tutarsa geçmiş günahları affedilir.
Ayet: Siz ey iman edenler! Allah size orucu farz kıldı nitekim oruç sizden öncekilere de farz idi ki böylece Allah'ın kitabıyle hayat proğramı belirlemiş olursunuz. (Bakara 183)
Gazetemize konuşan Diyanet-Sen Genel Başkan Vekili Osman Aydın, orucun ve açlığın nefsi terbiye ettiğini ve bütün varlığımızla tutulması gerektiğini kaydetti. Osman Aydın dini atalarımızdan öğrendiğimiz gibi değil Kur'an ve sünnete göre yaşamamız gerektiğini belirtti.
VARLIĞIMIZLA ORUÇ TUTMALIYIZ
Ramazan ayını nasıl değerlendirmeliyiz, oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz?
Ramazan’da kişi oruca nasıl başlamalı, nasıl tutmalı sadece yemeyi içmeyi terk etmek suretiyle değil bütün varlığıyla, bütün uzuvlarıyla oruç tutmalı. Gözlerini ve kulaklarını haramdan sakındırmalı, dilini haramdan, yalandan sakındırmalı. Gıybetten, kötü ifadelerden uzak durmalı elini harama uzatmamalı, ayaklarıyla harama yürümemeli. Yani Allahu Tealâ’nın nehyetmiş olduğu her türlü yasaklardan haramlardan kendisini uzaklaştırarak bütün uzuvlarıyla oruç tutmalı. Bütün varlığıyla, benliğiyle oruç tutmalı sadece aç susuz kalmak suretiyle değil, aç susuz kalarak dünyalık şeylerle uğraşırsa, yasaklardan sakınmazsa sadece aç kalmış olur. Yapmış olduğumuz ibadetin sevabına erebilmek için bütün uzuvlarımızla, varlığımızla oruç tutmalıyız.
ATALARIMIZDAN GÖRDÜĞÜMÜZ GİBİ DİNİ YAŞAMAMIZ YANLIŞTIR
Diğer farz ibadetlerini yerine getirmeyen Müslümanlar Ramazan ayına farklı bir önem veriyor bu kültürel Müslümanlığa yol açabilir mi?
Namazda farzdır, oruçta farzdır, zekâtta farzdır, hacda farzdır, kelime-i şahadet getirmekte farzdır. Nasıl oruç tutuyorsak diğer ibadetlerde farzdır. Bir ibadeti yapmak diğer ibadetleri yapmamak, ibadetlerin yapılmasına mani değildir. Ama orucun farz kılındığı gibi diğer ibadetlerde farzdır ve kulluk görevimizdir. Bütün ibadetleri yaparken kulluk bilinciyle yapılmalı. Allahu Tealâ ben insanları ve cinleri bana ibadet etsin, beni tanısınlar diye yarattım diyor. Yoksa sen Rabbini tanımazsan, ibadet etmezsen senin kulluğunun ne manası vardır. Sizi duanız olmasa, sizin ibadetiniz olmasa Allahu Tealâ sizin yüzünüze ne diye baksın, size ne diye değer versin. Allahu Tealâ bütün nimetlerini sende var ederek seni yaratmış, insanoğlunu eşrefi mahlûk olarak yaratmış, kendisine muhatap kılmış ve kendisini tanıması, ibadet etmek için yaratmış. Sen rabbini, tanımazsan rabbine ibadet etmezsen, rabbinin vermiş olduğu nimetlere şükretmezsen senin kulluğunun manası, ifadesi nedir. Allahu Tealâ’nın verdiği nimetlerin kadrini kıymetini bilmezseniz sizin yerinize bir benzerinizi getirir. Yani seni yok eder helak eder senin bir benzerini yerine getirir. Biz dini atalarımızdan, dedelerimizden gördüğümüz gibi değil, Rabbimizin bize Kur’anı Kerim’de bize emredilmişse bizde o şekilde Kuran’dan öğrenerek, sünnetten öğrenerek ve Peygamber Efendimizin ne şekilde yaşadığına bakarak o şekilde yaşamalıyız. Peygamber Efendimiz “Ben size 2 şey bırakıyorum bunlara sarıldığınız sürece dalalete düşmezsiniz, sapıklığa düşmezseniz, bölünüp parçalanmazsınız” demiştir. Bu iki şey Allah’ın kitabı Kur’anı Kerim ve Peygamber Efendimizin sünnetidir. Kurtuluş yolu da budur, atalarımızdan gördüğümüz gibi dini yaşamamız yanlıştır. Orucu tutup namaz kılmamak olmaz, namazda farzdır, zengin isen hacda farzdır, eğer zekâtı vermekle mükellef isen o fakirin fukaranın hakkını malının içinden vermen lazım. Zekât temizlenmek demektir, zekat bereketlendirmek demektir, fakir fukaranın hakkını onlara verdiğin zaman onların gözü kalmaz malında bereketlenmiş olur. Yoksa sadece ramazan orucunu tut diğer ibadetleri yerine getirme böyle bir Müslümanlık olmaz. Bu namaz kılmıyorsun oruç tutma anlamında değil, bir ibadetin yapılmaması diğer ibadetin yapılmasına mani değildir.
ORUÇ VE AÇLIK NEFSİ TERBİYE EDER
Ramazan ayında paylaşmak ve aç insanları anlamanın hep önemli olduğu vurgulanmıştır, günümüzde toplumlar paylaşmaktan uzak birçok insan kendi dünyasında yaşıyor bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ramazan ayı aynı zamanda nefis terbiyesi yapılması gereken bir aydır, nefis hiçbir şeyler uslanmaz oruç ve açlık nefsi terbiye eder. Oruç vazifesini yerine getirenler fakrı zaruret içerisinde halinden anlarlar, aç kalanın halinden anlarlar dolayısıyla onları bu vesileyle anlar. Peygamber Efendimiz komşusu açken tok yatan bizden değildir demiştir, böylece o fakirin fukaranın halinden anlamış olur, onlara da yardım elini uzatır. İftara çağırarak, yardım ederek, zekâtını ve fitresini vererek onunda sıkıntısını bir nebze olsun gidermiş olur. Kuran Ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır, insanlığın rehberidir. İnsanlara yol göstermek için nail olmuştur, insanoğlu aklıyla baş başa bırakılmamış. Ramazan ayını eğlence ayı olarak görmemek lazım ramazan ayı mağfiret ayıdır, günahlardan arınma ayıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.