Ors'de 12 Gündür Grev Var
Polatlı'da ORS işçileri fabrika önünde 12 gündür grev yapıyor. İşçilerin seçtikleri sözcüler ile fabrika yönetimi arasında yapılan anlaşmaların uygulanmadığı için başlayan grevin ardından 177 işçi işten çıkarıldı.
ADEM GÜRSOY – HABERVAKTİM
Ankara - Polatlı yolu üzerinde bulunan Ortadoğu Rulman Sanayi önünden 12 gündür grev var. Yaklaşık 1200 işçi, aralarından seçtikleri sözcüler ile fabrika yönetimi arasında varılan anlaşma şartlarının uygulanmamasını protesto ediyor. Fabrikadan 177 işçinin görevine son verildi. Diğer işçiler yapılan anlaşmalar çerçevesinde fabrikada çalışmaları için davet edildiler. Ancak işçiler geride hiç bir işçi arkadaşlarını bırakmadan gelip çalışabileceklerini, aksi takdirde greve devam edeceklerini bildiriyorlar. İşçiler, patronla işbirliği yaparak kendilerine baskı uyguladığını iddia ettikleri Türk Metal Sendikası'ndan mayıs ayında toplu olarak istifa etmişlerdi.
KENDİ SÖZCÜLERİNİ SEÇTİLER
Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden işçiler Polatlı’da bir düğün salonunda yaptıkları seçimle kendi aralarından sözcüler seçtiler. Seçilen sözcülerden Polat Ünal, konuyla ilgili Habervaktim’e değerlendirmelerde bulundu. Ünal, 1600 işçinin katılımıyla bir seçim yaptıklarını ve kendi aralarından seçtikleri sözcülerin fabrika yönetimiyle defalarca toplantı yaptığını söyledi. Ünal şöyle devam etti: Bu toplantılar sırasında fabrika yönetimi fabrika içerisinde demokratik ve yasal olan bir sözcü seçimi yapılmasını teklif etti. Yani sizin düğün salonunda yaptığınız seçim yerine fabrikada bir sandık koyarak bir sözcü seçimi yapalım dediler. Bunun tabanını oluşturdular. Bir takım hazırlıkları, dilekçeleri, ilanları fabrikada yaptılar. Daha sonra müracaatlar başladı. Ancak baş sözcü olarak seçime girmek isteyen Kazım Ercan'ın bu seçime girmesi engellendi. Sayın Ahmet Aslan tarafından Kazım Ercan'ın istenmediği insan kaynakları genel müdürü tarafından beyan edildi.
İŞ BIRAKMA EYLEMİ
Fabrikadaki tüm arkadaşlar Kazım Ercan'ı istediği için 8 Haziran saat 17.00'da fabrika içerisinde iş bırakma eylemi oldu diyen Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Fabrika içerisinde 30 saat süren bu eylem barışçıl bir şekilde sonlandırıldı. Bunun sonucunda Genel Müdür Feridun Özhan ve İnsan Kaynakları Müdürü Muharrem Özyiğit ile 7 sözcüden oluşan grup olarak toplantılar yaptık. Değişik tarihlerde yaklaşık 20 toplantı olarak gerçekleşen görüşmelerde iş barışı adında bazı kararlar alındı. Sektördeki bu tür eylemlerin olduğu fabrikalardaki, anlaşılan şartların uygulanacağı sözü verildi. Bu bizzat fabrika patronu Ahmet Aslan tarafından beyan edildi.
YÖNETİMİN TAVRI DEĞİŞTİ
Yapılan görüşmelerin ardından araya yıllık izinlerin girdiğini ve yıllık izin dönüşü yönetimin tavrının çok değiştiğini söyleyen Ünal, karşılaştıkları durumu şöyle anlattı: “İşveren temsilcilerinin değişik hazırlıklar içerisine girdiğini fark ettik. Olası bir greve karşı önlemler aldıklarını tespit ettik. Bu önlemler çerçevesinde depolardaki mallar başka yerlere sevk ettiler. Fabrika içerisinde Türk Metal Sendikası yandaşlarının işten atılırsınız gibi tehditleri gibi baskılar oluştu. Daha sonra fabrika patronu Ahmet Aslan'ın sözünü vermiş olduğu 3500 TL brüt, 700'er liralık 5 taksitle ödenmek üzere bir taslak oluşturdular. Biz buna 2 taksit daha ilave edilmesini istedik. İşveren yöneticileri bunun olamayacağını söylediler.”
BİREYSEL İŞ SÖZLEŞMESİ DAYATMASI
Yaptıkları tekliflerin kabul edilmediğini söyleyen Ünal, yöneticilerin işçilere bireysel olarak değişken iyileştirmeler yapılacağı önlemi ve yasal zemin adı altında bir kâğıt imzalatmak istediklerini söyledi. Ünal, şöyle devam etti: “ Bizim devam eden toplu iş sözleşmemiz olduğu için böyle bir şeye gerek olmadığını, bunun kişileri bağlayacağını ve sözü edilen kâğıt içerisindeki belirsiz ve süresiz ifadelerinin doğru olmadığını belirterek bu kâğıdı imzalamak istemediğimizi söyledik. Çünkü bu talepler bize işçiden geldi. Hiçbir fabrikada böyle bir bireysel sözleşme olmadığı için bunu işçiler imzalamak istemedi. Biz sözcülerle fabrika yönetimi arasında bir protokol anlaşması yaparak bunu sağlayabileceğimizi söylememize rağmen hiçbir şekilde kabul görmedi.
177 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI
Bize teklif edilen bireysel sözleşmenin 4/3 maddesinde ‘verilen bu hakları, bu sözleşmeyi kabul etmeyen kişi kıdem tazminatlarını alarak ayrılabilir' ibaresinin yer aldığını söyleyen Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun sonucunda fabrikadan komple bir istifa söz konusu oldu. Bu istifalar kabul görmedi ve ertesi gün 177 kişinin çıkışı verilerek tebligatlarla duyuruldu. Geriye kalan 1400 işçi mesajlarla işe davet edildi.
MOBİNG UYGULUYORLAR
Bütün bu yaşananların ardından greve başladıklarını söyleyen Polat Ünal, şöyle devam etti: “Bugün 12. gün ve devam ediyor. Psikolojik (mobing) dediğimiz mesajlarla, görüntülerle işçiye baskı devam ediyor.
ÇALIŞMAYA HAZIRIZ
Hiçbir arkadaşlarının geride bırakılmadan çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Ünal, “Fabrika yönetiminden beklentimiz bu. Bireysel sözleşme imzalamadan tamamen sözcülerle fabrika yönetimi arasında imzalanan protokolle komple işe dönüp çalışmaya hazırız. Bunu sözlü olarak, yazılı olarak defalarca fabrika yönetimine beyan ettik. Yönetim ise 177 kişi haricinde hepiniz gelip çalışabilirsiniz diyor. Şu anda tıkanmış durumda. Biz o 177 arkadaş değil bir arkadaşı dahi geride bırakıp içeriye girmek istemiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.