Okul öncesi göze dikkat

Okul öncesi göze dikkat

Çocuklarda öğrenmenin yüzde 80’inin görme duyusuyla yapıldığına dikkat çeken Op. Dr. Hüseyin Avni Uludağ, ebeveynlerin okul öncesi çocuklarına rutin göz muayenelerini yaptırmalarını tavsiye etti.

Çocukların göz sağlığı okuldaki başarılarını büyük ölçüde etkiliyor. Çocukların öğrenmenin yüzde 80’den fazlasını görme duyusu sayesinde yaptıklarını söyleyen Op. Dr. Hüseyin Avni Uludağ okulların açılacağı bu dönemde çocukların rutin göz muayenelerinin ebeveynler tarafından yaptırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca Op. Dr. Uludağ, göz bozukluğunun, yalnızca görmeyle ilgili yaşanan sorunlarla değil çocukların ödevlerini yapmak istememesi, okuldaki notlarının düşmesi, huzursuzluk yaratan hareketler veya davranış bozuklukları ile anlaşılabileceğini söyledi.

OKUL ÖNCESİ GÖZ MUAYENESİ

Çocukların eğitim hayatlarında göz sağlığının büyük öneme sahip olduğunu ve okul önce mutlaka göz muayyenlerinin yaptırılması gerektiğini belirten Op. Dr. Hüseyin Avni Uludağ, “Çocuklardaki göz yapısı ile yetişkinlerin sahip olduğu göz yapısını ayrı değerlendirmek gerekiyor. Çocuk göz sağlığında karşılaşılan sorunların büyük bir bölümü, çocuğun gelişim döneminde yaşanan sorunlarından kaynaklanıyor. Göz tembelliği, kırma bozuklukları ve şaşılık çocuklarda en sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Bu rahatsızlıklar, ilerleyen dönemlerde çok daha ciddi ve görmede büyük etkiler yaratabilecek durumların oluşmasına sebep olabiliyorlar. Bu sebepten dolayı okul öncesinde çocukların göz muayenelerinin gerçekleştirilmesi, eğitimlerine odaklanmalarında ve başarılı olmalarında önemli rol oynuyor” şeklinde konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ

Ebeveynlerin, çocuklarda okul döneminde dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Op.Dr. Uludağ şu bilgileri verdi:
“Çocukların davranışları, gözlerindeki problemleri ele verebilir. Çocuklarda görme problemlerini ele veren en önemli belirtiler; TV veya kitaplara sürekli yakınlaşarak takip etmesi, okuduğu yazıları parmakla takip etmesi, daha net görmek için kafayı yana yatırmak, gözlerin sıklıkla ovuşturulması, ışığa karşı hassaslık, bir gözü kapatarak okumak, ağır baş ağrıları ve bilgisayar kullanırken ağrı çekmektir. Bunların yanı sıra, ödevlerini yapmak istememesi, okuldaki notların düşmesi, huzursuzluk yaratan hareketler veya davranış bozuklukları göstermesi de görme problemleri yaşayan çocuklarda sıklıkla gözlemlenen belirtiler arasında yer alıyor. Aileler bu belirtilerin gözlemlendiği çocuklarını uzman bir göz doktoruna muayeneye götürerek, okuldaki başarılarının yanı sıra geleceklerine de çok büyük katkıda bulunabilirler.”

ERKEN YAŞTA TEŞHİS ÖNEMLİ

Çocukların görme sistemlerinin çok erken yaşlarda geliştiğini bu yüzden de erken yaşlarda teşhisin önemli olduğunu söyleyen Uludağ, “ Özellikle göz tembelliği, yedi yaşın öncesinde tedavisi yapılması gereken bir rahatsızlık. Ancak bu hastalığa 10 yaşına kadar müdahalede bulunmak mümkün. Şaşılık ve göz tembelliği, ebeveynler veya öğretmenler tarafından kolayca fark edilebilir. Ancak fark edilmediğinde çocuğun görmesindeki sorunlar, ilerleyen yıllarda okuldaki başarısını, davranış eğilimlerini ve hatta iyi bir görüş gerektiren iş kollarına girmesini dahi etkileyebilecek sonuçlar oluşturabiliyor. Rutin muayeneler ve erken müdahale sayesinde, bütün bu sorunlar oluşmadan hızlıca çözüme kavuşturulabiliyor” ifadelerine yer verdi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.