O çocuklar sessiz kalmadı

O çocuklar sessiz kalmadı

Geçtiğimiz aylarda gazetemizin “BU SESE KULAK VER” manşeti ile gündeme getirdiği biyonik kulak ameliyat mağdurlarına yetkililer sessiz kalmadı. 4 aydır ertelenen ameliyatlar yeniden başlıyor. Peki biyonik kulak nedir?

Geçtiğimiz aylarda gazetemizin “BU SESE KULAK VER” manşeti ile gündeme getirdiği biyonik kulak ameliyatı mağdurlarına yetkililer sessiz kalmadı.

4 aydır ertelenen biyonik kulak ameliyatları geçtiğimiz günlerde yapılan ihale ile yeniden başlayabilecek. 

habervaktim-12.jpgSGK ve firmalar arasındaki ücret anlaşmazlığı yüzünden 4 aydır ertelenen biyonik kulak ameliyatları tekrar başladı. 11.09.2018 tarihinde “Çocuklar sessiz kalmasın” başlıklı haber ile ilk kez gazetemizin gündeme getirdiği mağduriyetlere yetkililer sessiz kalmadı. Sağlık Bakanlığı ile Devlet Malzeme Ofisi işbirliği ile yapılan ihale sonucunda 320 adet cihaz alındı. Cihazlar biyonik kulak bekleyen çocuklara umut olacak.

Biyonik kulak nedir? İhale ve ameliyat süreci nasıl işliyor?

İşitme kaybı yaşayan hastaların beklediği koklear implant cihazının ihale süreci tamamlandı. Hızlı ihale yöntemiyle yapılan alım anlaşması imzalandı. İhalenin ilk aşamasında firmanın sunduğu teklif, yapılan görüşmeler sonucu yarıya indirildi. Cihazın çok daha gelişmiş özelliklere sahip üst modeli, ilk teklifin yarı fiyatına alınmış oldu. Koklear implant alımı, Sağlık Bakanlığı ile Devlet Malzeme Ofisi işbirliğiyle hayata geçirilen Sağlık Market (e-ihale sistemi) üzerinden yapıldı. İl Sağlık Müdürlükleri üzerinden hem kamu hastanelerinde hem de üniversite hastanelerinde biyonik kulak bekleyen hastalara cihazları hızlı bir şekilde ulaştırılacak.

 

 

“AMELİYATLARIN BAŞLAMASI GÜZEL, 320 SAYISI YETERSİZ” 

İleri derece işitme engelli olarak doğan, işitme cihazından fayda göremeyen ve duyabilmeleri için biyonik kulak ameliyatı olmayı bekleyen aileler tarafından memnuniyetle karşılanan bu haber sonrası gazetemize konuşan BİYONİKDER Başkanı Hatice Çankır, “320 cihazlık bir ihalenin yapılması yetkilerin sesimizi duyduğunu gösteriyor,320 ailemiz için bu güzel bir haber.  Sesimizi duyan yetkililere teşekkür ediyoruz ancak biyonik kulak ameliyatını bekleyen 500-600 civarında çocuğumuz var” diyerek ihaleye çıkan biyonik kulak sayısının yetersizliğine dikkat çekti. 

btn0n4gx.jpgSEÇME HAKKI AİLELERE BIRAKILMALI

Ailelerin önceden 4 farklı cihazı seçme hakkı olduğunu, ihale sistemi ile bu hakkın ailelerin elinden alındığını söyleyen Çankır, “Ailelerin ameliyatla yerleştirilen ve ömür boyu takılacak olan iç parçanın seçme haklarının kendilerine bırakılmasını istiyor” dedi.

Çankır, 320 cihazlık ihale ile 2’nci biyonik kulak ameliyatı bekleyen çocukların ilk cihazları ile ikinci cihazları farklı iki firmaya ait olması ve beyin sapı ameliyatını bekleyen ailelerin durumu ile alımı yapılan cihazların ihale şartname listesinde yer alan 10 ilin hastanesine dağıtılacak olması, bu illerin dışındaki başka hastanelerde ameliyat bekleyen ailelerin durumunun ne olacağı konusunda belirsizlikler oluşturduğunu belirtti.

Çankır, çözümün detaylı olarak SUT kararı ile kalıcı hale getirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. 

STK’LARDAN GÖRÜŞ ALINMALI

Kullanıcı ve ailelerini yakından ilgilendiren bu tür kararlarda STK’lardan görüş alınmasının önemine değinen Çankır, ihaleye çıkılan ilk şartnamenin kullanıcıların aleyhine bir şartname olduğunu ancak dernek olarak gerekli başvurulardan sonra kullanıcı lehine yedek parça, pil ve kablosuz cihaz konusunda şartnamede yer almasının sağlandığını da ifade etti.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.