MTA Grup Güvenlik Sistemleri’nden Canca: Türkiye üretmeli ithali bırakmalı
MTA Grup Güvenlik Sistemleri’nin proje geliştirme departmanında görev yapan Ahmet Canca, Türkiye’nin güvenlik sistemlerinde üretim aşamasına geçmesi gerektiğini söyledi. Canca “İthal ürün bırakılmalı, üretilmeye başlanmalı” dedi.
MTA Grup Güvenlik Sistemleri’nin proje geliştirme departmanında görev yapan Ahmet Canca gazetemize konuştu. MTA Grup’un yurt içindeki hizmetlerinden güvenlik sektörünün küresel pazardaki durumuna kadar pek çok konuya değinen Canca, Türkiye’nin güvenlik sektöründe ithal mal almayı bırakması gerektiğini vurguladı. Canca şöyle konuştu:
Türkiye güvenlik teknolojilerinde üretim yapmakta zorlanan bir ülke. Biz MTA Grup olarak entegratörlük görevini üstlenip yurt dışında mevcut olan ürünleri Türkiye’ye getiriyoruz. Üretim kanadında neler yapıyoruz? Kendi firmamız adına konuşuyorum, müşterilerimiz olan kurumlar neye ihtiyaç duyuyorsa ona göre üretim için markalarla görüşüyoruz. Aslında Türkiye’nin öncü olabilmesi için bir şeyler üretmesi gerekiyor. Dünyaya bir ürün ithal edilmiyor şu anda. Bu arada savunma sanayinde iyi işler yapmaya başladık, durumumuz iyiye gidiyor. Ben güvenlik teknolojileri sektöründen bahsediyorum. Günümüzdeki maliyetler ve bazı devlerin pazar payına bakınca rekabet etmek mümkün gözükmüyor. Çin Halk Cumhuriyeti bu sektörün tartışmasız lideri.
“ÜLKEMİZDE MAALESEF ÜRETİM BANDI YOK”
Türkiye’nin güvenlik ürünleri için bir üretim bandına sahip olmadığını aktaran Canca, ithal malların uygun fiyatlar ile alınabildiğini söyleyerek, “Türkiye’de üretip dışarıya satan sektörler karlı ama bizim sektörümüzde kurun yükselişi giderleri artırıyor. Üretim yaparsak rahatlama başlayacaktır. Ülkemizde maalesef bir üretim bandı henüz yok. Bizim getirdiğimiz ya da sattığımız ürünler bazı termal kameralar. Bu ürünleri Türkiye’de geliştirme şansımız şu an için yok. Belli firmalar bazı ürünler için çalışmalar yapıyor, duyuyoruz. Yaptıkları çalışmada ürettikleri malın karşılığı olan bir bedel var. Bu bedel dışarıdan ithalde daha uyguna geliyor. Doğal olarak herkes kendi bütçesine göre hareket ediyor, uygun olan ürünü almaya çalışıyor. Kaliteyi en iyi fiyata nasıl edinebilirim, bunu araştırıyor. Bu yüzden de ürünler yurt dışından ithal edilmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
YERLİ ÜRÜNDE REKABETÇİ FİYAT ÖNEMLİ
Termal kameraların üretimi için birden fazla yerli firmanın yatırım yapmaya başladığını belirten Canca fiyat politikasının önemini vurgulayarak, “Şimdi bir üretim tesisi kurup, buranın AR-GE’sini yapıp faaliyete alınması en azından 5 seneye mal olur. Bildiğim kadarıyla birkaç firma bunun üzerinde çalışıyor, özellikle termal kameralar ağırlıklı. Onlar gerekli yatırımları yapıyor ama fiyat politikası önemli olacaktır. Rekabetçi fiyat ile ortaya çıkmazlarsa tutunmaları zor olabilir. Sektörde kamera sistemi açısından bakarsak en büyük pazar Çin’de. Termal gruba bakarsak ayrı bir değerlendirme yapmak gerekebilir. Bu ürünler ABD, Kanada, İngiltere ve Fransa’da üretiliyor. Türkiye pazarı bu ürünleri kullanıyor mu? Hayır. Bundan 15 sene önce KGS (Termal Kamera) ürünlerinde Amerikan menşeili mallar kullanıyordu. Çin bu pazara girdikten sonra ülkemiz Avrupa ve ABD’den çekildi” diye konuştu.
“GÜVENLİK İŞİNİN HER AŞAMASINDA VARIZ”
Şirket olarak güvenlik işinin her aşamasında aktif olduklarını vurgulayan Canca, “Kişisel olarak yaklaşık 10 yıldır bilfiil güvenlik teknolojileri sektörünün içerisindeyim. Asıl ilgilendiğim alanlar askeri bölgeler ve sınır güvenliği. Jandarma ve Kara Kuvvetleri en çok takip ettiğim iş alanları. Biz grup olarak sistemin geliştirilmesinden satışa, kablo çekiminden sistemin devreye alınıp son kullanıcıya teslim edilmesine kadar işin her tarafında varız. Firmamız 2015 yılında kuruldu. MTA Grup şu anda Dahua markasının en iyi proje entegratörü konumunda. Dahua dünyaca tanınan büyük bir marka. Sınır güvenliği gözetlemesinde küresel anlamda ilk 3 firmadan birisi. Türkiye’de Dahua markasının distribütörlüğünü yapıyoruz. Zayıf akım ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm işlerde varız. Kartlı geçiş, araç altı tarama sistemi ve sınır güvenliği, termal kameralar ile sınır gözetleme konularında iyi bir iş çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.
SINIR BÖLGELERİNDE MTA GRUP İMZASI
Ülke genelinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak çalıştıklarını belirten Ahmet Canca, “TSK için Iğdır ve Şırnak hattında yaklaşık 300 kilometreyi tarayan bir termal kamera sistemimiz aktif olarak çalışıyor. Bunun yanında Gümrük Genel Müdürlüğü’nün sınır kapılarında araç altı gözetleme sistemimiz mevcut. Ülkemizde toplamda 10 farklı kapıda bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Özellikle ülkenin doğu bölgesindeki sınırlara çalışıyoruz. Gözetleme yapılması gereken alanlarda var olmaya çalışıyoruz.
Onun haricinde yaptığımız işlerin emniyet ayağı var. Emniyet Müdürlüğü için çevre güvenlik ve kent görüntüleme sistemlerinin montajlarını yapıyoruz. Şu anda Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü’nün işlerini yaptık ve teslim ettik. Güvenlik sistemleri piyasasındaki varlığımızı böyle özetleyebilirim” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.