MS Hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor: İşte MS Hastalığı belirtileri
Türkiye’de son yıllarda duyulmaya başlanan MS Hastalığı insanlar arasında az bilinen bir hastalıkken, belirtilerinin net olduğu bildirildi. MS Hastalığının erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığının 2 kat daha fazla olduğu tespit edildi.
Ülkemizde son yıllarda duyulmaya başlanan MS Hastalığı insanlar arasında az bilinen bir hastalıkken, belirtilerinin net olduğu bildirildi. MS Hastalığının erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığının 2 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Türk Nöroloji Derneği Multipl Skleroz Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Hüsnü Efendi, az bilinen bir beyin ve omirilik hastalığı olan MS’nin genellikle 20- 40 yaşları arasında ortaya çıktığını söyledi.
Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl Mayıs ayının son çarşamba günü Dünya MS Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de de her yıl Türk Nöroloji Derneği ve Türkiye Multipl Skleroz Derneği başta olmak üzere diğer MS hasta dernekleri “Multipl Skleroz” hastalığının farkındalığını arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor.
Türk Nöroloji Derneği Multipl Skleroz Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Hüsnü Efendi, MS Günü münasebetiyle önemli açıklamalarda bulundu. Multipl Skleroz yani MS Hastalığı toplumlarda genel olarak az bilinen bir beyin ve omirilik hastalığı olduğunu belirten Efendi, MS hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu ifade etti.
YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR
Prof. Dr. Hüsnü Efendi şunları söyledi: “Multipl Skleroz toplumlarda genel olarak az bilinen bir beyin ve omirilik hastalığıdır. Hastalar güçsüzlük, görme kaybı, dengesizlik gibi şikayetler nedeniyle günlük işlerinde zorluklar yaşayabilmektedir. Ayrıca ankisiyete, depresyon, yorgunluk, idrara sık gitme ve kaçırma gibi şikayetler de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.”
TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 70 BİN MS HASTASI BULUNUYOR
Hüsnü Efendi, “Hastalığın temelinde genetik, çevresel etmenler ve bazı viral enfeksiyonlar suçlansa da tam olarak nasıl başladığı bilinmemektedir. Hastalık genellikle 20- 40 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu yaşlar dışında çocuklarda ve daha ileri yaşlarda da görülebilir. Ortalama başlangıç yaşı 31-33 yaşlardır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 2 kattan daha fazladır. Türkiye’de yaklaşık 70 bin MS hastası bulunmaktadır. Bu hastalığın direkt olarak genetik geçişli bir hastalık olmadığını biliyoruz. Kesin olarak genetik bir geçiş olmasa da bazen kuzenler arasında, anne çocuk arasında bazen de kardeşler arasında bu hastalık görülebilmektedir” dedi.
HASTAYA GÖRE TEDAVİ DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR
Hüsnü Efendi erken ve doğru tedavinin önemine dikkat çekerek şu bilgileri aktardı: “MS’de doğru ve erken tanı konulması ve tedavinin planlanması oldukça önemlidir. Burada en önemli durum; hastaları dinleyerek muayene etmek, onların öyküsünü anlayarak doğru tanı koymak ve tedavisini planlamaktır. MS hastaların muayene edilmesi, MR bulgularının değerlendirilmesi, laboratuvar incelemeleri desteğiyle hastaların tanısının konulması ve tedavi planlanmasını yapılması oldukça önemlidir. “
MS ÇARESİZ BİR HASTALIK DEĞİL
Prof. Dr. Hüsnü Efendi, MS tanısı konulan hastaların kendilerini ümitsiz ve çaresiz hissetmemeleri gerektiğinin altını çizerek, “Hastaların ve hasta yakınlarının sosyal medya ortamında yer alan çoğunlukla doğruluğu kanıtlanmamış bilgilerle ön yargılar oluşturmaları yerine doğru kaynaklardan, güvenilir, kanıta dayalı, güncel bilgiler edinmelerinin oldukça önemlidir. Hastalığın özellikleri, tedavi seçenekleri, ilaçların olası yan etkileri, hastalığın seyri konusunda doğru kaynaklardan sağlıklı bilgiler edinmiş bir hastanın hem tedavi süreçleri hem tedavi uyumu hem de fiziksel ve ruhsal durumu daha iyi olacaktır. MS hastaları için söylenecek en önemli şey çaresiz bir hastalık, tedavisi olmayan bir hastalık olmadığıdır. Son yıllarda yeni geliştirilen tedavi seçenekleri ve henüz deneme aşamasında olan yeni ilaçları da düşündüğümüzde giderek artan tedavi seçenekleri ile artık daha etkili ve güvenli MS tedavisi mümkündür” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.