Minyatür Sanatçısı Özden Ceyhan: “Ben insanlarımıza kurs vermeye, sergiler açmaya hazırım.”

Minyatür Sanatçısı Özden Ceyhan: “Ben insanlarımıza kurs vermeye, sergiler açmaya hazırım.”

İş hayatında hobi olarak başladığı maket minyatür sanatını; Elmadağ Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki atölyesinde devam ettiren Özden Ceyhan, “Ben insanlarımıza kurs vermeye ve sergiler açmaya hazırım” dedi.

Emekli olduktan sonra yaşamını Elmadağ’da sürdüren Özden Ceyhan, iş hayatı sürecindeki öğle molalarında hobi olarak uğraştığı maket minyatür sanatını gelecek nesillere aktarmak istiyor. “Ben insanlarımıza kurs vermeye ve sergiler açmaya hazırım” diyen Özden Ceyhan, Elmadağ Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki atölyesinde ilgili genç, yetişkin ve öğrencileri maket minyatür sanatını öğrenmeye davet ediyor.

ara.jpg

İÇİMDEKİ CEVHERİ FARKETTİM

Özden Ceyhan, minyatür maket sanatına başlamasını şu şekilde anlatıyor; “Öncesinde İstanbul’daydım. 23 sene orada kaldım. İş hayatım çimento fabrikasında geçti. Bu işe orada başladım. İş hayatımda öğlen paydoslarında zaman geçirmek için başlamıştım. Ufak tefek bir şeyler yapıyordum. Daha sonra içimde bir cevher olduğunu fark ettim. Her türlü objenin birebir küçültülmüş olarak minyatürlerini yapıyorum. 2010 yılından beri hiçbir yerden destek ve eğitim almadan tamamen kendi becerim ve isteğimle bu işi yapıyorum. Şu anda sürekli sipariş üzerine gelen istekleri yerine getiriyorum.

ara2.jpg

İMKANLARIMIZ MEVCUT

Burası ile kıyaslarsak İstanbul’da çok daha fazla ilgi ve alaka vardı. Orada sürekli sergiler açıyordum. Birçok program ve etkinliğe katıldım. Emekli olduktan sonra yaşam şartları biraz zorladığından dolayı buraya geldim. Yaklaşık 3 yıldır da Elmadağ’dayım. Maket minyatür işine burada devam ettim. Bu süre içinde maalesef burada çok fazla ilgi ve alaka göremedim. Böyle kurs almak veya bu işi yapmak isteyen genç ve yetişkinlerden ilgi olmadı. Ben insanlarımıza kurs vermeye, sergiler açmaya hazırım. Mekân ve malzeme olsun imkanlarımız mevcut. Gelmek isteyen olursa karşıma alıp bir şeyler öğretebilirim. Gençlerin ve yetişkinlerin, vakti olan insanların böyle bir hobi ile uğraşması için elimden gelen yardımı esirgemem.”

basliksiz-1-001.jpg

“TAMAMI EL İŞÇİLİĞİ”

13 yıllık süre içinde binden fazla minyatür maket yaptığını ifade eden Ceyhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Gelen istekler çok değişik. Herkes kendine göre bir istekte bulunuyor. Mesela şu anda elektrik trafolarının olduğu bir maket üzerine çalışıyorum. Elektrik işleriyle uğraşan bir kişi internetten görüp ulaştı. ‘Böyle bir şey yapabilir misin?’ dedi. Ortasında kartvizitlik olacak. Masa üzerinde güzel bir hediyelik eşya olacak. Her parçasını tek tek kesip yapıştırıyorum. Tamamı el işçiliği. Şu anda yoğun bir şekilde bunun üzerine çalışıyorum. Çok değişik istekler oluyor. Hepsi benim için ilginç. Örneğin eskiden yaşamış olduğu bir ortamın minyatürünü isteyenler oluyor. Odasını ya da hatırasında kalan bir şey varsa aktararak örneğin resmi var ise resmini gönderiyor. Birebir bu mekanları minyatür maketlerle canlandırıyorum. Benim yaptıklarımın benzeri kesinlikle hiçbir yerde yok. Asla bir yere bakarak yapmıyorum. Tamamen hayal ürünü ve gelen istekler doğrultusunda.”

ar3.jpg

“ERDAL BAKKAL’IN MAKETİNİ YAPMIŞTIM”

Ceyhan, bir maketin yapımı için gereken sürenin ve fiyatının detaylarına bağlı olarak değiştiğini belirterek “Şu an burada yaptığım bir nostaljik bakkal ve Seksenler dizisindeki Ergun Plak’ın maketi var, dikkat çekiyor. Erdal Bakkal’ın da maketini yapmıştım. Bunun içindeki paketleri tek tek bilgisayardan resimlerini bulup, çıkartıyorum. Küçük küçük olması için hazırlıklar yapıyorum. Ben bunu tamamen ticari boyutta değil. Zaman geçirmek için yapıyorum” diye konuştu.

iceri.jpg

“ELMADAĞ BELEDİYESİ BANA BU İMKANI VERDİ”

“Benim sosyal yaşantımda bir kahve hayatım yok” diyerek tamamen kendini işine verdiğini ifade eden Ceyhan sözlerini şu şekilde noktaladı; “Elmadağ Belediyesi de bana bu imkanı verdi. Bulunduğum mekanı onlar tahsis etti. Burada gece gündüz istediğim şartlarda çalışıyorum. Her insanın bir hobisi olması gerekir. İnsan sevdiği bir işi yaptığı zaman mutluluk duyar. Bu iş hayatına renk katar. Bunun için çok mutluyum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.