Milli Kütüphane’de Osmanlı sergisi
Osmanlın Devleti’nin son dönemlerini anlatan fotoğraf sergisi 14-19 Kasım tarihleri arasında Milli Kütüphane’de ziyaretçilerini bekliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Cam Negatiflerde İstanbul’un İzleri adlı fotoğraf sergisi dün Milli Kütüphane sergi salonunda açıldı. Açılışını Kültür Ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem ve Niğde Valisi Yılmaz Şimşek yaptı. Sergi yalnızca İstanbul’un tarihine tanıklık etmekle kalmıyor, aynı zamanda Osmanlı’nın yaşam kültürünü, gündelik yaşamını, siyasi olaylarını da gün yüzüne çıkartıyor.
Sözde Değil, Özde Önerilerin Hepsini Değerlendiriyoruz
İstanbul’un dolayısıyla Osmanlı medeniyetinin gizli kalmış görüntülerinin gün yüzüne çıkarılması konusunda düşüncelerini paylaşan Yayman” Napolyon ne diyordu dünya bir ülke olsa başkenti İstanbul olurdu. Dillerin, dinlerin şehri olan İstanbul bizimde medeniyetimizin zirve şaheserlerinden birisi”. Bu gibi çalışmaların tüm Anadolu’ya yayılacağını ve bakanlık olarak bu gibi projeleri desteklediklerini ve Milli kültür şurasındaki önerileri de hatırlatan Yayman” Bizde çok iyi bir yazma ve kayıt altına alma geleneği var, inşallah bu tarz çalışmalar tüm Anadolu’ya yayılacak şehirlerimiz bir kültür vahası haline gelecek. Milli Kültür şurasında sözde değil, özde önerilerin hepsini değerlendiriyoruz bakanlığımız önemli çalışmalara imza atıyor” gibi değerlendirmelerde bulundu.
Milli Kimliğin Gelişmesi Açısından Bu Çalışmalar Çok Önemlidir
Serginin açılış konuklarından Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem de yaptığı konuşmada medeniyetimizin farklı coğrafyalara yayıldığına değinerek” Biz kadim bir milletiz. Gezdiğimiz dolaştığımız her yerde muhteşem eserler bırakmışız. Hafta sonu Kudüsteydim, Ramalahdaydım, oralar da bizim tarihimiz bizim kültürümüz. Tabi her gittiğimiz yerden çok şey almışız ve tabiki bunun zirvesi de İstanbul” Tarihimizin toplumumuza ve diğer toplumlara iyi gösterilmediği Batılıların bunu çok yaptığını da dile getiren Ekrem” Benim öğrenciliğimde Pisa Kulesi vardı sorarım size özelliği nedir? Kusurudur onlar bize kusurunu pazarladılar hikaye uyduruyorlar milyonlar gidiyor. Bizim Anadolu’nun dört bir yanında orada yaşayan insanların bile bilmediği ne kıymetlerimiz var. Biz Selçuklunun izlerini de çok gündeme getiremedik muhteşem bir medeniyet. Milli kimliğin gelişmesi açısından bu çalışmalar çok önemlidir” sözlerini dile getirdi.
İnsan Gözüyle Gördüğünde Daha Çok Etkileniyor
Öte yandan fotoğrafları gün yüzüne çıkaran çalışmanın mimarı Prof.Dr. Ziya Kenan Bilici hoca da sergi ile ilgili düşüncelerini ifade ederken” Ne var ki tarih kimilerinin düşündüğü gibi sadece arşiv dosyalarına kaydedilmiş yazılı belgelerden ibaret değil. Şüphesiz yazılı belgeler üzerine titreyerek korunmalı fakat itiraf edeyim ki insan gözüyle gördüğünde daha çok etkileniyor. Her ne kadar fiziki değişiklikler geçirmiş olsa da İstanbul dünya imparatorluğu başkenti. Sürekli tekrar tanıyor ve tekrar keşfediyoruz umarım bu sergi buna hizmet eder. Bu sergi imparatorluğun son çeyrek yüzyılında Osmanlı başkenti İstanbul’un tarihi mekanlarına kenti sarsan siyasi hadiselere 20.yüzyıl başlarında toplumun gelenek adet ve alışkanlıklarına ışık tutuyor. Sergiye konu olan fotoğraflar 19.yüzyıl sonlarından başlayarak çeyrek yüzyıla aşkın bir zaman kesiti içinde zaman belleğine pek çok katkıda bulunacaklar. Görüntüler, sadece bir kentin yakın tarihine tanıklık etmekle kalmıyor aynı zamanda Osmanlı yaşama kültürünün konutlara, sokak ve parklara hatta tabelalara yansıyan kimi inceliklerini de görüyoruz.” İfadelerini kullandı.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.