Mikrop tutmayan ve yemeği daha lezzetli olan bakıra ilgi artıyor

Mikrop tutmayan ve yemeği daha lezzetli olan bakıra ilgi artıyor

Kale Mahallesi’nde 40 yıldır kalaycılık yapan Aytekin Kütük, ''Bakır mikrop tutmaz'' dedi. Kütük, vatandaşların da son zamanlarda daha sağlıklı ve lezzetli yemek yeme imkanı sağladığı için bakır kaplara yöneldiğini söyledi.

Bakır kaptaki yemek lezzetli olur mu? Bakır kap sağlıklı mıdır? Çelik kaplar paslanma yapar mı? Tüm bu soruları sizler için Ulus Kale Mahallesinde 40 yıldır kalaycılık yapan Ayetkin Kütük'e sorduk.

Aytekin Kütük, vatandaşların son zamanlarda daha sağlıklı olduğu için bakır kaplara yöneldiğini söyledi.

Gazetemize konuşan Kütük, bakır kaplarda yapılan yemeğin sağlıklı olmasının yanı sıra daha lezzetli olduğuna da vurgu yaparak, ‘‘Çelik kaplar gizli paslanma yapıyor. Tadı da bakır gibi olmuyor” dedi.

Hangi kapta yemek daha lezzetli olur?

Kullanılan çelik kapların gizli paslanma yaptığını bundan dolayıda hastalıklarda artış gözlemlendiğini söyleyen Kütük, “Herkes daha sağlıklı olduğu için artık bakır kaplara dönüyor. Bakır kaplarda yemek hem daha sağlıklı hem daha lezzetli oluyor. Çelik kaplar gizli paslanma yapıyor” dedi.

Kalaycılık mesleğini gazetemize anlattı...

20181120_142638.jpgKalaycılığın baba mesleği olduğunu, çocuk yaşta başladığını belirten Kütük, “Küçük yaşlarda iken babam ve amcalarımın yanına gide gele bu mesleği öğrendim. Okul dışında boş vaktim oldukça babam ve amcalarımın yanına uğrardım. Zamanla usta olduk, emektar olduk, çıktık. O zamanların ekmeğini yiyoruz” dedi.

“ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİK”

İşlerini çok titizlikle yaptığını söyleyen Kütük, kendisinin çekirdekten yetiştiğini, alaylı olmayan ustalar ile kendi gibi çekirdekten yetişen ustalar arasında çok fark olduğunu belirtti.

Kütük, “Biz bu işin çekirdeğinden geldik. Sonradan bu işle uğraşan insanlar var. Onlar da bu mesleğin her zaman bir yanı eksik kalıyor. Biz müşteri ne isterse onu yapıp, işleyebiliyoruz. Yılların tecrübesi var. Kalaycılık aynı zamanda bir sanattır” diye konuştu.

Yıllardır Ankara kalaycı ustalarından biri... 

Kale Mahallesi’nde ise 4 tane kalay ustası kaldığını dile getiren Kütük şu ifadeleri kullandı, “Bu bölgede geçmişte çok kalay ustası vardı. Şimdi ise 4 tane usta kaldı. Müşteri zor bir iş istediğinde ilk bana yönlendirirler. Aytekin usta yapamazsa kimse yapamaz derler. Sayımız gittikçe de azalıyor” dedi.

20181120_142744.jpg“BAKIR KAPLARA DÖNÜŞ VAR”

Vatandaşların bakıra büyük bir ilgisi olduğunu, bunun sebebinin ise bakırın sağlıklı olması olduğunu da belirten Kütük, “Herkes daha sağlıklı olduğu için artık bakır kaplara dönüyor” dedi. Kütük, özellikle sosyete diye tabir edilen kesmin bakır kaplardan başka bir şey kullanmadığını ifade ederek, “Bunun en büyük nedeni de hastalıkların artmasıdır. Çelik tencereler paslanmaz diye biliniyor. Halbuki çelik gizli paslanma yapar. Bakır kap yapmaz ve daha sağlıklıdır. Bu yüzden sosyetenin bakır kaplara yoğun ilgisi var”

 

ÇELİK KAPLAR GİZLİ PASLANMA YAPIYOR

“Çeliğin gizli paslanma yaptığını herkes bilmiyor. Bakır ise kimyasal kabul etmez. Çelik tencereleri bulaşık makinesine attığınızda bütün kimyasalı içine çeker. Vatandaşlar bulaşık makinesinde yıkadıkları tencereleri, su dolu bir kaba koysunlar. Daha sonra orada durulasınlar. Suyun köpürdüğünü görecekler. Bulaşık deterjanını içine çeker. Çünkü çelik kaplar kimyasalı emer. Hiç sağlıklı değildir. Bakır ise kimyasalı kusar. Kabul etmez” şeklinde konuştu.

Bakır mikrop tutar mı? Bakır nasıl yıkanmalı?

''Bakırı bulaşık makinesinde yıkamak zararlıdır'' diyen Kütük, bulaşık makinesinin bakır kapların kalayını aldığını söyledi. Bakırın kir ve mikrop kabul etmediğini söyleyen Kütük, kirli bakır kapların elde az bir deterjanla yıkanarak temizleneceğini belirtti.

20181120_142806.jpgBAKIR KAPTAKİ YEMEK DAHA LEZZETLİ

Bakır kaplarda yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğunu vurgulayan Kütük, buradaki püf noktanında yemeğin kısık ateşte pişirilmesi olduğuna işaret etti.

Bakır kaptaki yemek nasıl pişirilir?

Kütük, “Bakır kaptaki yemek kısık ateşte pişirilir. Bakıra verilen ateş her yerine eşit dağılır. Vatandaşlarımız bunu bilmediği için yüksek ateşte yemek pişirmeye çalışıyor. Bu da  yemeğin yanması ve kalayın ömrünün kısaltmasına neden oluyor” dedi.

Yetiştirecek çırak bulamadıklarını da sözlerine ekleyen Kütük, kendisinden sonra mesleği devam ettirecek kimse olmadığını belirtti.

Bunun en büyük sebebinin ise meslek öğrenecek kişinin para odaklı davranması olduğunu söyledi.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.