Mehmet Akif'in Hamamönü'ndeki evi yenilenecek
TYB’nin, Tacettin Dergahında düzenlediği Mehmet Akif’i anma programında konuşan D. Mehmet Doğan, ‘‘Burası Türkiye’nin bir kimlik merkezi olarak yeniden inşa edilecek’’ dedi.
TYB’nin, Tacettin Dergahında düzenlediği Mehmet Akif’i anma programında konuşan D. Mehmet Doğan, ‘‘Burası Türkiye’nin bir kimlik merkezi olarak yeniden inşa edilecek’’ dedi.
Akif’i vefatının 82. yılında anan TYB’nin, 40 yıldır bu programı istikrarlar sürdürdüğünü belirten Doğan, ‘‘1978’de buraya ilk geldiğimizde, terk edilmiş vaziyetteydi. Akif’i anmak için ısrarlıyız ve kararlıyız’’ ifadelerini kullandı.
“TYB, AKİF’İ KENDİSİNE ÖNCÜ KABUL ETMİŞTİR”
İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy vefatının 82’nci yılında Milli Mücadele sırasında ikamet ettiği ve milli marşın yazıldığı Tacettin Dergâhı’nda Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği programla anıldı.
Programa TYB ve birçok öğrenci katıldı.
Program Kur’an’ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Program açılışında konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Taceddin Dergahı’nın Akif’in yeri ve yadigarı olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.
Arıcan, “TYB kurulduğu günden itibaren Akif’i kendisine öncü kabul etmiştir.
Akif’in ve İstiklal Marşı’nın unutturulmak istendiği dönemlerde TYB Akif’i anma törenleri ile mücadele vermiştir” dedi.
AKİF; İLİM, İRFAN, AHLAK YOLCULUĞUMUZUN ÖNEMLİ ÖNCÜLERİNDENDİR
Arıcan, “Bizim için Akif; ilim, irfan, ahlak yolculuğumuzun önemli öncülerindendir. TYB Mehmet Akif’in “Asım’ın nesli” olarak hedef koyduğu ümit var olduğu nesli yetiştirme çabasını, TYB ocağında tüttürmeye çalışmıştır. Bugünden sonra Mehmet Akif’i daha iyi tanımak, tanıtmak ve anlamak gayreti içerisinde olmalıyız. Böyle bir gayretimiz var mıdır? Böyle bir gayret içerisinde olan kaç kurum ve kuruluş vardır? Hiçbir beklenti olmaksızın Akif’i anlamak ve anlatmak çabalarımız ne kadardır? Açıkça ifade etmek gerekirse; Akif’in hem ölüm yıl dönümünde, hem de İstiklal Marşı’nın kabul yıl dönümünde Taceddin Dergâhı’nda resmi tören düzenlenmesinin TYB ve özellikle kurucu Genel Başkanımız Mehmet Doğan’ın hasbi çabaları ile gerçekleşmektedir” diye konuştu.
“KİF HER AÇIDAN ÖRNEK ALINACAK ŞAHSİYETTİR”
“Akif sadece bir şair değildir, coğrafyamız için ümmet ve millet için en önemli değerimizdir” diyen Arıcan, “Bilgeliğimizin, hikmetimizin, irfanımızın en önemli münevveridir. Akif hayattayken de bu milletin yanlış tutum ve davranışlarına kızıyor, haykırıyor yetmiyor isyan ediyordu. Değişen bir şey yine yok, tefrika kol geziyor, cehaletimiz diz boyu. Akif bugün için bir insan olarak her açıdan örnek alınacak bir şahsiyettir. Kibirsiz, gurursuz gerçek anlamı ile yerli ve milli üstün bir ahlak abidesi idi. Akif’i örnek gösterecek filmler yapılmalı; hikâyeler, romanlar yazılmalıdır. Akif ile ilgili eserleri farklı dillere çevirmeliyiz. Bunun zamanı geldi de geçiyor bile” diyerek sözlerini noktaladı.
“1978’DE BURAYI TERK EDİLMİŞ VAZİYETTE BULDUK”
Programda söz alan Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ise Mehmet Akif’in vefatı üzerinden 82 yıl geçtiğini hatırlatarak, 82 yılın 40 yılında TYB’nin Akif’i anmak için Ankara’da Taceddin Dergahı’nda nöbet tutmaya devam ettiğini söyledi.
Doğan, “1978 yılında aynı bugün gibi soğuk bir kış gününde ilk defa Taceddin Dergahı’na geldiğimizde burayı terk edilmiş vaziyette bulduk. 1974’te müze yapılmasına rağmen o günün şartlarında korunamıyordu. Bina bakımsız ve bazı camları kırıktı. O yıllarda bu müze evini ziyaret etmek zordu” ifadelerini kullandı.
“AKİF’İ ANMAK İÇİN ISRARLI VE KARARLIYIZ”
Akif’i anmak için ısrarlı ve kararlı olduklarını belirten Doğan, Mehmet Akif denilince Çanakkale ve Milli Mücadele yılları hatırlandığını ve tarihin derinliklerinin anımsandığını söyledi.
Doğan, “Mehmet Akif bizim için bir kimlik şairidir. İstiklal Marşı’nda; sürekli batıya giden ve batıyla son 200 yıldır mücadele içinde olan bir toplumun milli marşını yazmıştır. O marş burada arkamızda bulunan mütevazı yerde kaleme alınmıştır. Bu yüzden bu binayı ayakta tutmak ve Akif’i yaşatmak, onun fikirlerini topluma mal etmek, gençleri Akif’le buluşturmak bizim için çok mühim bir vazifeydi. 1978 yılında bu vazifeyi ifa etmek için TYB kurucuları burada buluştular ve o günden bu güne soğuk, kar, kış demeden tüm arkadaşlarımız her 27 Aralık sabahı buraya geliyorlar” dedi.
DEĞERLERİMİZİ VE DEĞERİMİZİ HATIRLATAN BİR DEĞERDİR
Doğan, Mehmet Akif’in millet için sadece bir değer değil, aynı zamanda bir karakter abidesi olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Akif bir ahlak heykelidir. Onun insanlık yönü bütün değer yönleri ile paralel gidiyor. Akif nadir büyük şahsiyetlerden birisidir. Bize değerlerimizi ve değerimizi hatırlatan bir değerdir. O yüzden Mehmet Akif’te birleşmek onun fikirlerinde ittifak etmek, İstiklal Marşımızı her zeminde ve her zaman dile getirmek zorundayız” diye konuştu.
Mehmet Akif'in evi yenilenecek
“Bu mekânda bulundukça, bu mekânın belirli bir kimliğe kavuşmasının mücadelesini verdik ve vermeye de devam ediyoruz” diyen Doğan, “Gönül arzu ediyor ki bugün Akif’i anmak için insanlar, gençler bir araya gelsin. Belediye yetkilileri şunu düşünmeli; ‘şuradaki karı temizlesek iyi olur. Buraya gelenler olacak. Mehmet Akif’i yâd edecek olanlar burayı daha temiz ve bakımlı bulsunlar’ derlerdi diye aklımızdan geçiyor. İnşallah o günleri de görürüz. Biz çok daha kötü zamanlarda da burada bulunduk. Burası Türkiye’nin bir kimlik merkezi olarak yeniden inşa edilecek ve gelecek nesillere öyle devredilecek. Akif’i yaşatmak aslında kendimizi ve milletimizi yaşatmaktır. Bunun idrakinde olacağız” diyerek sözlerini noktaladı.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.