Meğer Ankara Dünya’nın mühendis kaynağıymış: İşte Hacettepe’deki o bölüm…

Meğer Ankara Dünya’nın mühendis kaynağıymış: İşte Hacettepe’deki o bölüm…

İnsanlığın su ihtiyacı her geçen gün artıyor. İklim değişikliği en çok su kaynakları üzerinde etkisini gösteriyor. Hacettepe Üniversitesi’ndeki o bölüm de su kaynaklarında ki problemlere çözüm üreten mühendisler yetiştiriyor. İşte Hacettepe’deki o bölüm…

Su kaynakları her geçen gün etkisini artıran kuraklık nedeniyle verim ve kalitesini kaybediyor. Dünya’da suyun güvenliğini o bölümün mezunları sağlıyor. Geleceğin en parlak meslekleri arasında yer alan o bölüm sadece Hacettepe Üniversitesi’nde bulunuyor.

Hidrojeoloji Mühendisliği nedir

Dünya’nın artan nüfusuna ek olarak iklim değişikliği etkisini en çok su kaynakları üzerinde gösteriyor. Su kaynakları her geçen gün etkisini artıran meteorolojik kuraklık ve insan kaynaklı sebepler nedeniyle tükeniyor. Hacettepe Üniversitesi’ndeki o bölüm de yetiştirdiği öğrenciler sayesinde Dünya’da tehlikeye düşen su kaynaklarının güvenliğini sağlayacak mühendisler yetiştiriyor. Hacettepe’deki o bölümün adı Hidrojeoloji Mühendisliği. İşte Hacettepe’deki o bölüm…

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidrojeoloji Mühendisliği nedir

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

İklim değişikliği ve insan kaynaklı nedenlerle Dünya’da en çok su kaynakları üzerinde etkisini gösteriyor. Su kaynaklarının tükenmesi, su verimliliğinin ve kalitesinin düşmesi insanlığın suya olan ihtiyacını artırıyor. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü de geleceği tehlikede olan su kaynaklarının ve suyun güvenliğini sağlayacak alanında uzman mühendisler yetiştiriyor. Hidrojeoloji mühendisleri bununla birlikte içme ve kullanım başta olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılan suların aranıp bulunması, bu sularla ilgili problemlerin çözülmesini sağlıyor. Kullanma suyu, içme suyu, jeotermal su ve sulama suyu gibi suların yeraltı yerüstündeki çalışmalarını yürütüyor. Bunun dışında Hidrojeoloji Mühendisliği’nin görevleri arasında kiri yeraltı sularının temizlenmesi, suların kalite kontrolünün yapılması ve kalitesinin artırılması, suyun hidrolik özelliklerinin tespiti, yeraltından çıkarılan suyun işletilmesi yer alıyor. Hidrojeoloji mühendisliği mezunları tarım, sanayi ve evlerde gerekli suyun miktar ve kalitesi konusunda çalışmalarla birlikte, ekonomik şekilde kullanımı ve korunması noktasında araştırmalar yapıyor. Bununla birlikte barajlar ve regülatörler gibi yapılarda su kaçaklarına dair önlemleri belirliyor. Türkiye’de DSİ, MTA, Köy Hizmetleri, İller Bankası, Tarım ve Orman Bakanlığı ve belediyelerin yanı sıra bu konuda ulusal ve uluslararası danışmanlık ve müteahhitlik hizmeti veren firmalarda çalışabiliyor. Hidrojeoloji Mühendisliği geleceğin parlak meslekleri arasında yer alıyor.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidrojeoloji Mühendisliği

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü üniversitenin mühendislik fakültesinde bulunuyor. Sayısal puan ile öğrenci alan bölüm; 2022 verilerine göre 30 kişilik kontenjanı, 305,14 taban puanı ve 278 bin 231 başarı sıralaması ile öğrenci alıyor. Türkiye’de sadece Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde bulunan bölüm 4 yıllık eğitim süresine sahip. Üniversitenin resmi sayfasında yer alan bilgilere göre 1977 yılında “suyun gelecekte petrol kadar önemli bir doğal kaynak olacağı ve tüm su kaynakları içinde yeraltısuyunun daha büyük bir öneme sahip olacağı" şeklindeki görüş üzerine kuruluyor.46 yıllık geçmişe sahip bölümün mezunları ulusal uluslararası ölçekte su konusunda danışmanlık ve müteahhitlik hizmeti veren firmaların yanı sıra Türkiye’de DSİ, MTA, Köy Hizmetleri, İller Bankası, Tarım ve Orman Bakanlığı ve belediyelerde çalışma imkanına sahip bulunuyor. Bununla birlikte Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü Ankara’da MÜDEK tarafından denetlenen ve akredite edilen bölümler arasında yer alıyor. MÜDEK çeşitli mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapıyor ve uluslararası geçerliliği bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum