Ankaralı lise öğrencileri kendi imkanlarıyla üçüncü elektrikli araçlarını üretiyor

Ankaralı lise öğrencileri kendi imkanlarıyla üçüncü elektrikli araçlarını üretiyor

Karbon salınımını azaltmak için elektrikli araç üretimine başlayan Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, üçüncü araçları olan Evcar v3’ü geliştirmeye devam ediyor. Ekip Evcar v3 ile 2025 Teknofest'te birincilik hedefliyor.

2023 yılında Teknofest'te yarışların en önemli kategorisi olan Verimlilik Kategorisinde, ‘Evcar v2’ isimli elektrikli araç projeleriyle birincilik kazanan Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ‘Evcar v3’ projesiyle yola devam ediyor. Usta-çırak ilişkileriyle aracı geliştiren Cezeri Elektrikli Araç Geliştirme Ekibi (CEAGE), tamamen kendi imkanlarıyla aracın elektrik elektronik devre kartlarını çiziyor, yazılımlarını geliştiriyor ve aracın yürür hale gelmesi için mekanik aksam adı verilen direksiyon sistemi ile fren sistemini de yapıyor. Ekip, ortalama 70 km/sa hız yapabilen araçları ‘Evcar v3’ ile 2025 Teknofest'te birincilik hedefliyor.

5.jpg

“USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ GÖZETİYORUZ”

CEAGE'nin takım kaptanı ve 10’uncu sınıf öğrencisi Berat Samet Ünal, 3’üncü araçları olan Evcar v3'nin yapımına geçen yıl yazın başladıklarını belirterek, “Şu anda yapımına devam ettiğimiz aracımız dışında 2 aracımız daha var. Bu araçlar da daha önce elektrikli araçlar yarışlarına katılmıştı. Hatta bir önceki yıl performans birinciliği ödülü kazandık. Daha önceki senelerde de çeşitli ödüller aldık” dedi. Ekiplerinin 11 kişiden oluştuğunu ve usta-çırak ilişkisi gözetilerek, kulüpte öğrendikleri şeyleri alt sınıflara anlattıklarının altını çizen Ünal, “Biz de önceki ekip üyelerimizden ilham alarak ekibe dahil olduk ve bu geleneği devam ettiriyoruz” dedi. Sürdürülebilir enerjiyi desteklemek adına çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ünal, “Geçen yaz aracımızın yapımına başladık; bu süreç neredeyse tamamen şasi ve kabuk üretimi ile geçti. Şu anda elektronik ekip, aracın elektronik aksamları üzerinde çalışmaya devam ediyor. Araç kontrol sisteminin yanı sıra izolasyon izleme cihazı ve yerleşik şarj cihazı gibi sistemler de üretiliyor” diye konuştu.

ruveyda-001.jpg

“9 ADET YERLİ ÜRÜNÜMÜZ VAR”

3’üncü araçları olan ‘Evcar v3’ hakkında bilgi veren Ünal, “Araçta AKS adını verdiğimiz bir sistem bulunuyor. Bu sistem, atadığımız fonksiyonlar sayesinde aracı yönetmemizi sağlıyor. Bu yıl ki hedeflerimizden biri yerli üretimi artırmak. Örneğin, batarya yönetim sistemimizi tamamen yerli olarak üretmeyi amaçlıyoruz” dedi. Ünal, ayrıca şu an koltuk, direksiyon, fren, batarya paketlemesi, AKS (araç kontrol sistemi), kapı mekanizmasi, izolasyon izleme, telemetri sistemi ve elektronik diferansiyel olmak üzere 9 tane yerli üretim yaptıklarını kaydetti. 2025 Elektrikli Araçlar Yarışı için hazırlık yaptıklarına işaret eden Ünal, “Bu yarışmaya katılmayı ve başarılarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

3-001.jpg

“AĞAÇ GİBİ KÖKÜNDEN DALINA DOĞRU İLERLİYOR”

Ekibin teknik tasarımcısı 10’uncu sınıf öğrencisi Furkan Şafak, 2 yıldır ekipte olduğunu söyledi. Aracın tasarımı için 2 ay kadar bir süre araştırma yaptığını belirten Şafak, aracın tasım sürecini şu sözlerle anlattı:

Tasarımımız tamamen özgün kendi tasarımımızdır. 90’ların Japon otomobillerinden esinlenerek bu aracı tasarlamaya başladım. Araç ilk önce şase olarak başlandı. Daha sonrasında yürüyen aksam olarak devam etti. En sonunda da dış kaporta tamamlandı. Araç bir ağaç gibi kökünden dalına doğru ilerliyor. Onun dışında mekanik anlamda da yerli ürettiğimiz parçalar bulunuyor. Bunların tasarımı da tamamen bizim kendi emeğimizle tasarlanmış ve üretilmiştir. Aracımızda bulunan direksiyon kutusu, kapı mekanizması ve koltuk bizim elimizden çıkan parçalardan yapıldı.”

2-001.jpg

“4 TANE ELEKTRONİK SİSTEM TASARLADIK”

Geçen yıl üretilen araçta, araç kontrol sisteminin tasarımı, dizilimi ve çalıştırılmasında sorumlu olan ve takımda elektronik alanındaki çalışmalara öncülük eden 10’uncu sınıf öğrencisi Elanur Arslanoğlu ise, diğer elektronik üyesi olan arkadaşı ile birlikte araçtaki tüm elektronik sistemleri tasarladıklarını ifade etti. “Yerli olarak yaptığımız elektronik tasarımlar, telemetri araç kontrol sistemi, yerleşik şarj birimi, izolasyon izleme olmak üzere 4 tane elektronik sistem tasarladık” diyen Arslanoğlu, yerli olarak üretilmesi en zor sistemlerinden birinin yerleşik şarj birimi olduğuna dikkat çekti. Arslanoğlu, şunlara değindi:

“Biz bunun üretim aşamasını yaptık ve testlerini yaptık. Aracımızın kablolama sistemlerini de kendimiz yaptık. Araç içerisinde kullandığımız ekranlarımız, butonlarımız, silecek, korna gibi sistemlerin çalıştırılması için de aracımızın ön ve arka sistemleri kablolandı. Kontrol sistemi bizim aracımızda kullandığımız bütün sistemleri aslında denetliyor. Yaptığımız tüm işlemler oradan geçiyor. Onun üzerinden yaptığımız kodlamayla birlikte sistemleri kontrol ediyoruz.”

4-001.jpg

“ŞEHİR İÇİ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”

Yenilenebilir enerji teknolojileri öğretmeni İbrahim Güçlüoğlu, yaptıkları araçların teknolojisinin sürekli geliştiğini söyledi. Aynı zamanda projenin danışmanlığını da yapan Güçlüoğlu, “Öğrencilerimle birlikte, 2021 yılından bugüne kadar bu elektrikli araçlar kulübünün faaliyetini yürütüyoruz. Kulüpteki öğrencilerimiz her sene üzerine koyarak gitti. Dışardan hiçbir destek almadan öğrencilerimiz, okuldaki öğretmenlerimizin yardımıyla araç kontrol sistemi, yerleşik şarj ünitesi, BMS dediğimiz batarya management sistem, bunun devre şeması bunların hepsini öğrencilerimiz de yapıyor” şeklinde konuştu. Öğrencilerin, yaz tatillerini okulda geçirdiklerini belirten Güçlüoğlu, “Teknofest’e ilk katıldığımız arabayla şimdiki arabanın teknolojisi arasında çok büyük farklar var” diyerek var güçleriyle çalıştıklarına dikkat çekti.

İleriye dönük hedeflerinden bahseden Güçlüoğlu, “Daha önce birinci olduk. O birinciliği tekrar almak ve her sene aracın teknolojisini daha da geliştirmeyi amaçlıyoruz. Elektrikli araçların şehir içi kullanımının daha da yaygınlaşması için ön ayak olmak istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.