Mahkemelerden Daha Hızlı Sonuç

Mahkemelerden Daha Hızlı Sonuç

Arabulucular Derneği’nin düzenlediği basınla sohbet toplantısında Dernek Başkanı Çiğdem Arslan, arabulucu sistem ile mahkemelere nispetle istedikleri sonuca çok daha erken çok düşük bir maliyetle ulaşılabildiğini belirtti.

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Arabulucu sistem ile mahkemelere nispetle istedikleri sonuca çok daha erken ve çok düşük bir maliyetle ulaşılabildiğini aktaran Arabulucular Derneği Başkanı Çiğdem Arslan, “Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı ile bir kısım iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvuru mekanizmasının zorunlu hale getirilmesi gerekiyor” dedi.

İLETİŞİM VE DİYALOGLA ÇÖZÜLMESİ MÜMKÜN

Arslan, toplumda yaygın ‘geç gelen adalet, adalet değildir’ deyiminin günümüzde de geçerliliğini sürdürdüğünü belirterek, mahkemelerdeki iş yükünün ağır oluşu nedeniyle en küçük bir davanın yıllarca sürdüğünü belirtti. Mahkemelere intikal edecek bir davanın 2 ile 6 yıl arasında zaman alabileceğini Yargıtay’a temyize gitmesi dar sohbet edilmesi halinde çözülecek ihtilaflar var. Bu tür anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların büyük çoğunluğunun, iletişim ve diyalogla çözülmesi mümkün. Yıllarca mahkemelerde hak aramak yerine, uyuşmazlıklar en kısa zamanda halinde bu sürenin daha da uzayacağını kaydeden Arslan, “Belki bir çay içimi kadar sohbet edilmesi halinde çözülecek ihtilaflar var. Bu tür anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların büyük çoğunluğunun, iletişim ve diyalogla çözülmesi mümkün. Yıllarca mahkemelerde hak aramak yerine, uyuşmazlıklar en kısa zamanda tarafların kendi kararlarını kendilerinin üretmesiyle çözüme kavuşabilir” diye konuştu.

MAKUL SÜREDE YARGILANMA İLKESİ

Arabuluculuk sistemiyle adaletin bir an önce tecelli etmesinin önünün açılacağını kaydeden Arslan, devalı ve davacı arasındaki mağduriyetin kısa sürede giderilmesi halinde ortaya çıkacak bazı adli ve idari başka olayların da önüne geçilmesinin mümkün olduğunu söyledi.  Arslan, arabuluculuğun, iş uyuşmazlıklarının kısa süre içinde ve daha az masrafla çözümlenmesine yardımcı olacağını ifade ederek, böylece adil yargılanma hakkının bir unsuru olan makul sürede yargılanma ilkesinin de gereğinin yerine getirilmiş olacağını vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.