Lefke bezi nedir, nasıl dokunur?
Bilecik lefke bezi adeta küllerinden doğuyor. Tarihi 1900’lü yıllara dayanan lefke bezi, fabrika üretimine yenilmişti ama şimdilerde tekrar dokunmaya başladı. Peki Lefke bezi nedir, nasıl dokunur?
Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar olan Bilecik’in Osmaneli ilçesinde lefke bezi adeta küllerinden doğuyor. Tarihi 1900’lü yıllara dayanan lefke bezi, fabrika üretimine yenilmişti ama şimdilerde tekrar dokunmaya başladı. Peki Lefke bezi nedir, nasıl dokunur?
Öncelikle belirtmek gerekir ki, lefke bezinin tarihi Roma dönemi öncesine dayanıyor.
Pamuktan imal edilen, dokunan bir bez ve bu bezden giysiler de dikilebiliyor.
Lefke bezini, Osmaneli'nin tarihi en eski giysisi kabul edenler de var.
Fabrikaların çoğalması, fabrikasyon ürünlerin artmasıyla kaybolmaya yüz tutan lefke bezi, Bilecik Osmaneli’de şimdilerde yeniden canlandırılıyor.
Başta Osmaneli Belediyesi olmak üzere, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, İŞKUR ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğinde ''Lefke Bezi Dokuma Eğitim Projesi" hazırlandı.
Proje kapsamında ''Kadınlarımız Lefke bezine can verecek'' sloganıyla kurslar açıldı.
Bu kurslarda tezgahlarda dokunan lefke bezinden peşkir, peştemal ve "Kayı" logolu anahtarlık gibi hediyelik eşyalar üretilmeye başlandı.
Lefke bezine Rus ilgisi
Bu arada Rusya'da geçen hafta gerçekleştirilen "EthnoModa Festival of Young Designers (Genç Tasarımcıların EthnoModa Festivali) etkinliğinde görücüye çıkan Lefke bezi, jüri heyeti tarafından en beğenilen tasarımlar arasında seçildi.
Festivalin ardından bazı Rus firmaları, Osmaneli Belediyesi ile temasa geçerek Lefke bezi ürünlerinden numune istedi.
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’in verdiği bilgilere göre, Lefke bezinin tarihi Roma dönemi öncesine dayanıyor.
Şahin “Şimdi çeşitli eğitimler sonucunda bezi tekrar üretmeyi başardık, seri üretime dönüştürdük. Sonrası için de bunu pazarlamak ve giysilere dönüştürmek gerekiyordu. Şu anda giysilerimiz, takılarımız her şeyi yapacak konuma geldik, buradaki kurslarımızda” diyor.
10 tezgah sürekli çalışıyor
Osmaneli Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sürekli Eğitim Merkezi'nde Lefke bezi dokuma atölyesinde dokuma öğreticiliği yapan isimler, unutulmuş el sanatlarını tekrar canlandırmak için 10 tezgah ile çalıştıklarını belirterek, şu bilgilere veriyor:
"Burada yöremize ait peşkirleri dokuyoruz. Sandıklardan gelen 80-100 yıllık peşkirlerin desenlerini analiz yapıp bunları tekrar canlandırıyoruz. Otantik keseler yapıyoruz. Siparişe göre otantik takılar, masa örtüleri, peştemal setleri, iğne oyaları yapıyoruz. Hepsi işlemeli ürünlerimizin. İki grup çalışıyoruz. Dokuma bölümünde 9 bayan çalışıyor. Diğer tarafta eğitim grubu var. Bir peşkiri 5 günde tamamlıyoruz. Hedefimiz yurt dışına da açılmak."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.