Kuzey Ankara Cami ve Külliyesi açıldı mı?

Kuzey Ankara Cami ve Külliyesi açıldı mı?

Büyükşehir tarafından yapımı 5 yılda tamamlanan 15 bin kişilik Kuzey Ankara Cami hizmete alınırken, resmi açılış için gün sayıyor. 119 milyon TL’lik külliye projesinde son hazırlıklar yapılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesince inşa edilen Kuzey Ankara Merkez Cami yaklaşık bir ay önce sessiz sedasız bir şekilde hizmete girdi.

Kuzey Ankara Merkez cami kaç kişilik?

hamit-yalcinin-objektifinden.jpgResmi açılışı henüz yapılmayan Kuzey Ankara bölgesindeki görkemli cami, kapalı ve açık alanlarıyla birlikte aynı anda toplam 15 bin kişinin ibadet etme imkanı sunuyor.  

Kuzey Ankara Külliyesinde neler var?

Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından 2013 yılında başlatılan 65 bin metrekarelik ‘Kuzey Ankara Cami ve Külliye, Otopark ve Kongre Merkezi’ projesi 5 senede tamamlandı.

2’şer şerefeden oluşan 4 minareli Merkez Camii ile içinde; kütüphane, satış yerleri, bedesten, restoran, morg alanı, bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otopark gibi birçok nokta hizmete girdi.

Külliyede alanı içinde yarım kalan 5 bin kişilik kongre merkezinin tamamlanması için çalışmalar hızlı bir şekilde sürüyor. 

SEYİR TERASINDAN 360 DERECE İZLEME İMKANI 

15 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği caminin ve külliyenin görüntüsü büyük hayranlık uyandırıyor. Külliye içinde yer alan seyir terası ile cami ve külliye havadan 360 derece rahatlıkla görülebiliyor. 

TARİHİ CAMİLERDEN ESİNLENİLDİ 

Kuzey Ankara Merkez Cami’nin yapımında tarihi Süleymaniye Cami, Mihrimah Sultan Cami, 2. Beyazıt Cami ve Nuruosmaniye Cami gibi çok önemli Osmanlı eserlerinden esinlenildiği biliniyor.

Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzına uygun olarak inşa edilen camide mihrap ve minber ile caminin genelinde taş işçiliği dikkat çekiyor.

seyir-terasindan-camiyi-izleme.jpgCamide şu mimari özellikler yer alıyor:  
- 6 adet giriş ve çıkış kapısı,
-Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) veda hutbesi Türkçe ve Arapça tablosu,
Orta motif yazısında cennet isimleri ile süsleme,
-Cami içinde 314 adet pencere,
-Ana kubbe ve birinci harim fil ayaklarında celi sülüs yazı ile hat çalışması,
-İkinci harim duvarlarında Kütahya çinileri.

Kuzey Ankara Külliyesinin maliyeti?

dsc_0288.jpg119 milyon TL’ye mal olduğu bilinen Kuzey Ankara Camii ve Külliye, Otopark ve Kongre Merkezi’nin resmi açılışının ne zaman yapılacağı ise merak ediliyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın geçtiğimiz Mayıs ayında “Büyükşehir Belediyesi tarafından gelecek nesillere miras kalacak muazzamlıkta Cumhuriyet tarihinin en görkemli cami ve külliyesini inşa ettik” ifadelerini kullanmış ve kısa sürede hizmete açılacağını belirtmişti.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.