Kurban Değil Et Satın Alıyorsunuz

Kurban Değil Et Satın Alıyorsunuz

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Kurban Bayramı için büyük marketlerde yapılan kurbanlık et satışlarını doğru bulmadığını belirterek, "'Hisse başına şu kadar et' diyorlar, bu et satın olmak oluyor kurban kesmek olmuyor ” dedi.

 

SÜLEYMAN TOKER/HABERVAKTİM-

 

Kurban Bayramı öncesinde kurban fiyatları belirlendi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ kurban fiyatlarıyla ilgili Habervaktim’e açıklamalarda bulundu.

PİYASAYI ŞARTLANDIRMAK DOĞRU DEĞİL

Geçen yıllara göre kurbana talebin daha fazla olacağını söyleyen Yalçındağ, fiyatların önden açıklanarak piyasanın şartlandırıldığını belirtti. Yalçındağ, “Ülke olarak çok büyük bir badire atlattık. Bu badireden dolayı herkes başının gözünün sadakası olsun diye kurban kesecektir. Ancak kurban fiyatlarının söylenmesini doğru bulmuyorum. Çünkü kurbanda fiyat alıcıyla satıcı arasında yaşanan gelenekselleşmiş pazarlık sonucunda belirlenir. Geçen yıla oranla piyasaya sürülen kurbanlık sayısı yüzde 20 daha fazla olduğu için bu yıl bir milyonun üzerinde hayvan kesileceği tahmin ediliyor. Bunun üzerine birtakım insanların fiyat telaffuz etmelerini doğru bulmuyoruz. Bunu bir algı operasyonu olarak değerlendiriyoruz. Bırakın insanlar alacağını alsınlar. Böyle bir fiyat biçmek doğru değildir” dedi.

VAKIF VE DERNEKLERİ ARACI OLARAK KULLANMAYIN

Kurban kesecek olan vatandaşların vakıf ve derneklere itibar etmemesi gerektiğini söyleyen Yalçındağ, “Doğru olan zaten vakıflara ve derneklere itibar etmemektir. Geçtiğimiz senelerde de vakıflara yapılan bağışların doğru olmadığını dile getirmiştik. Hele şuan ki dönemi de değerlendirmeye aldığımız zaman vakıfların nelere karıştığını görüyoruz. Bana göre kurban bir pasta değil herkes üzerinden pay almaya saldırmasın. Kesmek istiyorsan eğer kurbanını satın al kes, öbür türlü kurbanını kimin kestiğini bilemezsin. Bakıyorsun vakıflar haricinde yabancı orjinli büyük mağazaların sistemleri bile kurban kesmeye hevesleniyor.  Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız sorunlara baktığımız zaman kar marjı güderek bu olaya yaklaştıklarını görüyoruz. Bu durum bana çok doğru gelmiyor. Hisse başına şu kadar et diyorlar, bu et satın olmak oluyor kurban kesmek olmuyor ” diye konuştu.

ET SORUNU BİR TEK ÜRETİMLE ÇÖZÜLÜR

Türkiye’deki et sorunun bir tek üretim ile çözülebileceğini aktaran Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bugün için değerlendirdiğimiz zaman hayvanı ya da eti ithal edebiliyoruz. Ancak önümüzdeki günlerde ithal edemediğimiz zaman ne yapacağız. Bu durumda fiyatların düşmesi de girdilerin ucuzlamasına bağlıdır. Yani sen danayı ucuza alırsan yemi ucuza alırsan üretimi ucuza mâl edersen fiyatlarda ucuzlar. Ama içinde bulunduğumuz mevcut şartlarda bunu söylemek mümkün değildir. Bunun içinde et pahalı imajı bana göre doğru bir yaklaşım değil. İnsanların gelirleri sınırlı, alım güçleri düşük. Problem insanların gelirinde. Hadi diyelim ki et ucuzladı, buna orantılı olarak tüketim de arttı. Bu tüketime yetişebilecek miyiz? Üretimi tüketime yetecek noktaya çıkarırsan en azından suni artışları önlersin” ifadelerini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.