Kurban Bayramı’nda eti nasıl tüketmeliyiz
Dr. Buğra Buyrukçu Kurban Bayramı’nda sindirim sorunu yaşamamak için eti 24 saat dinlendirip, sebze ile tüketilmesi uyarısında bulundu.
Et ve unlu gıda tüketiminin zirve yaptığı Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan “beslenme” uyarısı geldi. Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu bayramı sağlıklı geçirmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Buyrukçu, sindirim sorunu yaşamamak için etin 24 saat dinlendirilmesi ve mutlaka sebze ile tüketilmesi gerektiği belirtirken sıvı tüketimine de özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
SİNDİRİMDE ZORLUK YARATIR
Kurban Bayramı’nda tüketilen kırmızı etin miktarı ve sıklığı özellikle de yazın bu en sıcak günlerinde insan sağlığı için önemli olduğunu belirten Dr. Buğra Buyrukçu, Kurban Bayramı’nın sağlık sorunlarının gölgesinde kalmaması için beslenmenin büyük önem taşıdığını söyledi. Buyrukçu, “İyi kalite hayvansal protein içeren kırmızı et; demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi minerallerin ve B1, B6, B12 ve A vitaminlerinin en iyi kaynaklarından biridir. Günlük beslenmemizde mutlaka yer almalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bayram günü kesilen hayvan eti, rigor mortis (ölüm katılığı) sebebiyle serttir. Bu durum hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik ve hazımsızlık meydana gelir. Dolayısıyla et 24 saat dinlendirilerek pişirilmelidir” dedi.
SEBZELERLE TÜKETİLMELİ
Kurban etini pişirme yöntemlerine ilişkin de uyarılarda bulunan Dr. Buyrukçu, “Mutlaka haşlama, fırın ve ızgara yöntemi tercih edilmelidir. Eğer mangal yapılacaksa kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Bu durum vitamin kaybına neden olacağı gibi kanser riski de taşır. Kırmızı et C ve E vitamini içermediği için mutlaka çiğ/pişmiş sebzelerle birlikte tüketilmelidir. Böylece hem vücudumuz için gerekli olan asit-alkali dengesi sağlanmış, hem de limonlu bir yeşil salata eşlik ettiğinde yeterince demir emilimi gerçekleşmiş olur” diye konuştu.
Bayramda nasıl tatlı tüketilmeli?
Bayramda sadece et tüketimi değil, gidilen bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar da risk taşıyor. Her ne kadar bayram sohbetlerine büyük keyif verse de tüketilen hamur tatlıları ve çikolatalar kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarak ciddi sorunlar yaratabiliyor. Buyrukçu, bu nedenle tatlı tercihinin sütlü ve meyveli tatlılardan yana kullanılmasının doğru olacağını ifade etti.
SU TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Bayram ziyaretlerinde çay-kahve tüketimine de dikkat edilmesinin faydalı olacağını bildiren Buyrukçu, “Zira masum gibi görünen bu içeceklerdeki kafein miktarı uykusuzluktan çarpıntıya birçok sağlık sorununa yol açabilir. Yemeğin hemen ardından tüketilmesi ise demir eksikliğine neden olur. Ayrıca bu içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığı unutulmamalı ve günde en az 2,5-3 litre su tüketilmelidir” dedi.
Emrah Özcan / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.