Kültürel renklerin şehri Mardin! İşte Mardin gezi rehberi

Kültürel renklerin şehri Mardin! İşte Mardin gezi rehberi

Mardin yazın gelmesiyle beraber vatandaşların tatil rotasında yerini aldı. Yeni kültürler keşfetmek isteyenler yolunu Mardin’e çevirdi. İşte sizin için Mardin gezi rehberi:

Eşsiz evleri, kültürel değerleriyle dikkat çeken Mardin’in yazın gelmesiyle birlikte ulaşım, konaklayacak mekânları, meşhur lezzetleri merak konusu oldu. Bizde sizler için tüm bu soruları cevapladık. İşte 2023 Mardin gezi rehberi:

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin incisi olan Mardin büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Gerek tarihi, gerek yemekleri açısında son derece zengin bir şehir. Dizilere konuk olan şehir her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunan Mardin’de konaklayacağınız mekânları, tadacağınız yeni lezzetleri ve ulaşım şeklini sizler için derledik. İşte 2023 Mardin otel fiyatları, kamp alanları ve daha fazlası;

mardine nasıl gidilir

MARDİN’E NASIL GİDİLİR?

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden otobüs seferleri bulunmaktadır. Eğer kendi aracınızla seyahat ediyorsanız, Mardin'e bağlı olduğu D400 ve D950 gibi ana yolları kullanarak ulaşabilirsiniz.

Mardin'e ulaşmanın birkaç farklı yolu vardır. İşte Mardin'e nasıl gidileceği hakkında genel bilgiler:

Uçak: Mardin'e en hızlı ve rahat ulaşım şekli hava yoluyla olabilir. Mardin Havalimanı, şehir merkezinin yaklaşık 20 km doğusunda yer alır ve iç hat uçuşlarına hizmet verir. İstanbul, Ankara ve diğer büyük şehirlerden Mardin'e direkt uçuşlar bulunmaktadır.

Tren: Mardin'e doğrudan bir demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak, yakın bir şehir olan Diyarbakır'da tren istasyonu bulunmaktadır. Diyarbakır'a trenle ulaşabilir ve oradan karayolu veya otobüsle Mardin'e geçebilirsiniz.

Seyahat etmeyi düşündüğünüz tarihlerdeki güncel ulaşım seçeneklerini kontrol etmek önemlidir.

KAÇ GÜNDE GEZİLİR?

Mardin ortalama 3 günde gezilir. Ziyaret etmek istediğiniz yerlere göre ziyaret süresi azalabilir veya çoğalabilir.

mardinde ne yenir

MARDİN’DE NE YENİR?

Mardin’e kadar gelmişken şehre özgü leziz lezzetlerinden yemeden gitmek olmaz. Peki, Mardin'de ne yenir? Geniş mutfak kültürüne sahip Mardin’in yemekleri şunlardır;

Zingil: Görünüşü lokma tatlısına benzeyen bir tatlıdır. Ancak tadı bambaşkadır.

Dobo: Pişirilen kuzu kolu sofralardaki yerini genelde pilav soğan ve patlıcan gibi lezzetlerle birlikte alıyor.

Soğan kebabı: ceviz büyüklüğündeki kıymaların ikiye ayrılmış soğanların içerisine konulması ile yapılan bir yemektir. Mardin halkı tarafından oldukça sevilerek tüketilir.

mardin sembusek

Sembusek: Kapalı lahmacun olarak da bilinen kıymalı ve soğanlı hamur işidir.

Kiliçe: Hayat çöreği olarak da bilenen çörek çoğunlukla bayramlarda çok sık yapılır.

Firkiye: Kuzu etinin, soğanın ve meyvenin yeşil ve körpe hali olan çağlanın birleşiminden oluşan leziz mi leziz bir yemektir.

Harire: Tarçın, pekmez, şeker ve undan hazırlanan bir tatlıdır. Üzerine ceviz serpiştirilerek servis edilir.

İrok: Mardin yöresine ait bir içli köftedir. Yuvarlak olarak yapılır. Ağızda mükemmel bir lezzet bırakır.

Lebeniye: Nohut, buğday ve köfte toplarıyla hazırlanan bir çorbadır.

Kaburga dolması: Kaburganın için iç pilavıyla doldurulmasıyla yapılan enfes bir tattır.

Kibbe/Kibe: Kuzunun işkembesinin doldurulmasıyla yapılan bir dolmadır.

mardinde gezilecek yerler

MARDİN’DE GEZİLECEK YERLER

Mardin, tarihi ve kültürel bir şehir olduğu için birçok turistik cazibe merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Birçok kültüre ev sahipliği yapan Mardin’in gezebileceğiniz birçok yeri bulunuyor. Şehir içinde yer alan Mardin Kalesi, Dara Antik Kenti, Zinciriye Medresesi gibi önemli yerler bulunmaktadır. Bizlerde sizler için gezebileceğiniz bazı yerleri derledik. İşte Mardin gezilecek yerleri;

Mardin Sokakları: Mardin'in tarihi merkezi, dar ve döneme özgü taş sokaklarıyla meşhurdur. Geleneksel taş evlerin ve tarihi dokunun keyfini çıkarabilirsiniz. Sokaklar aynı zamanda el işi ürünler, yöresel yemekler ve hediyelik eşyalar gibi çeşitli ürünlerin satıldığı dükkânlara da ev sahipliği yapar.

mardin kalesi

Mardin Kalesi: Mardin'in en önemli simgelerinden biri olan Mardin Kalesi, şehrin yüksek bir noktasında yer alır. Kale, çeşitli medeniyetler tarafından kullanılmıştır. Kalede bulunan birçok yapı arasında camiler, kiliseler, sarnıçlar ve kuleler yer alır. Kale aynı zamanda Mardin'in panoramik bir manzarasına da sahiptir.

Mardin Evleri: Mardin'in tarihi merkezi, etkileyici taş evleriyle ünlüdür. Bu evler, geleneksel mimari tarzları ve taş işçiliği ile dikkat çeker. Evler genellikle birbirine bitişik olarak inşa edilmiştir, iç avlulara sahiptir.

Midyat: Mardin'e yakın bir diğer önemli yerleşim birimi olan Midyat, tarihi yapıları, gümüş işçiliği ve etkileyici taş evleriyle ünlüdür. Midyat'ta dolaşırken, geleneksel el sanatlarıyla ilgili atölyeleri ve dükkânları ziyaret edebilirsiniz.

satana konagi

Şatana Konağı: Şatana Konağı geleneksel Mardin evlerinin özelliklerini yansıtan bir mimariye sahiptir. Şatana Konağı, şehirde konaklama imkânı sunan butik otellerden biridir.

Buralar dışında; Mardin Kuyumcular Çarşısı, Beyazsu, Başdeğirmen Şelaleleri, Gurs Vadisi, Turabdin Platosu, Deniz Mağarası (Derik), Gümüşova Mağarası (Mazıdağı), Linyevri Şifa Mağarası (Midyat), Emünüddin Hamamı, Ulu Cami Hamamı, Hasankeyf’i ziyaret edebilirsiniz.

mardin alinabilecek hediyelik urunler

MARDİN'DEN ALINABİLECEK HEDİYELİK ÜRÜNLER

Mardin’e kadar gelmişken Mardin’e özgü hediyelik eşyaları, meşhur ürünleri almadan dönmek olmaz. Telkâriden sabuna kadar birçok hediyelik ürünleri sizler için derledik. İşte alabileceğiniz ürünler;

Telkari: Mardin denince akla gelen gümüş işlemeciliğidir. Midyat ilçesinde de yapılmaktadır. Kolye, yüzük, bilezik gibi çeşitleri satışa sunulur.

Bakır Ürünleri: Kahve fincanları, ayran kâseleri, cezveler, şahmeran işlemeli tepsiler ve şekerlikler dikkat çekmektedir.

Sabun: Saça ve cilde iyi gelen sabunlar doğal bitkilerden üretilmektedir. Mardin yöresine özgü bir bitki olan yağından sabun yapılan Bıttım saçlara iyi gelmektedir.

Takunya: Günümüzde kullanımı sürmekte olan takunya 1. sınıf kavak ve gürgen ağacından yapılmaktadır.

mardin badem sekeri

Badem Şekeri: Doğal olarak yetiştirilen bademler kavrularak enfes tadına kavuşur. Gelmişken alıp tadına bakabilirsiniz.

Cevizli Sucuk: Sonbahar aylarında üzümlerin ve cevizlerin yetişmesinden sonra yapılan cevizli sucuk damakta eşsiz bit tat bırakır.

Peksimet: Genellikle sabahları çay ile birlikte tüketilen kuru ekmektir.

Leblebi: Leblebi tuzlu olarak üretilir.

Çörek: Çeşitli baharatlar ve tarçın katılarak yapılır.

mardin kamp yapilabilecek yerler

MARDİN KAMP YAPILABİLECEK ALANLAR

Otelde kalmak istemeyenler için kamp yapabilecek eşsiz mekânlar bulunuyor. Doğayla baş başa kalmak ve kafa dağıtmak için kamp yapmak en uygun seçeneklerden birisi. Ücretsiz olarak gidebileceğiniz kamp alanlarını sizler için derledik. İşte Mardin kamp alanları:

  • Yeşilli Vadisi Kamp Alanı
  • Yardere Kamp Alanı
  • Beyazsu Kamp Alanı
  • Bakırkırı Kamp Alanı
  • Dara Köyü Kamp Alanı
  • Gurs Şelaleleri Kamp Alanı
  • Zinnar Bağları Kamp Alanı
  • Karasu Şelalesi Kamp Alanı
  • Sultanköy Piknik Ve Kamp Alanı
  • Savur Bağları Kamp Alanı
  • Çemereş Şelalesi (Yücebağ) Kamp Alanı

mardin konaklama alanlari

MARDİN’DE KONAKLAYABİLECEĞİNİZ MEKÂNLAR

Mardin’de kalabileceğiniz birçok otel seçeneği mevcut. Otel fiyatları gecelik ortalama 750 TL ile 1500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Talebinize göre fiyatlarda değişiklik olabilir. Bizde konaklayabileceğiniz bazıları otelleri sizler için bir araya getirdik. İşte tercih edebileceğiniz bazı Mardin otelleri:

Artuklu Kervansarayı

Adres: Savurkapı, 1. Cadde no:70, 47100 Artuklu/Mardin
Telefon: (0482) 213 73 53

Reyhani Kasrı Hotel

Adres: Teker, 1. Cadde No.163, 47000 Artuklu/Mardin
Telefon: (0482) 212 13 33

Madam Mari Konağı Butik Hotel

Adres: Savurkapı, çabuk6.sokak no 5/A, 47100 Artuklu/Mardin
Telefon: (0482) 212 39 82

Rosa Hostel

Adres: Gül, 272 Ali Gedik Sokak No/12, 47100 Artuklu/Mardin
Telefon: 0501 352 58 47

Mardin Yücesoy Boutique Hotel

Adres: Medrese, 255 Sönmezler sokak no: 5A, 47100 Artuklu/Mardin
Telefon: 0535 825 94 47

Tuğhan Hotel

Adres: Şar, 1. Cadde No:351, 47100 Artuklu/Mardin
Telefon: (0482) 213 61 61

Kasr-ı Abbas Hotel Mardin

Adres: Hasan Ammar Çarşısı Altı Sansal Camii Yanı Merkez, 47100
Telefon: 0542 738 92 93

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.