Koruyucu Aile nedir? Koruyucu Aile olmak için şartlar neler?

Koruyucu Aile nedir? Koruyucu Aile olmak için şartlar neler?

Kimsesiz ve korumaya muhtaç çocuklar için 2012’den itibaren “Sizsiz Olmaz Var Mısınız?” sloganıyla başlatılan ‘Koruyucu Aile Projesi’ne ilgi her geçen yıl artıyor. Koruyucu Aile nedir? Koruyucu Aile olmak için şartlar neler?

Kimsesiz ve korumaya muhtaç çocuklar için 2012’den itibaren “Sizsiz Olmaz Var Mısınız?” sloganıyla başlatılan ‘Koruyucu Aile Projesi’ne ilgi her geçen yıl artıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yürütülen projeye büyük ilgi gösteriliyor. 

KORUYUCU AİLELİKTE BAŞKENT 3. SIRADA

Edindiğimiz resmi son verilere göre Türkiye genelindeki koruyucu aile sayısı 5 bin 289’a ulaşırken koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise 6 bin 468 oldu.

İl bazında en fazla koruyucu aile 486 ile İstanbul bulunuyor. İstanbul’u 360 koruyucu aile ile İzmir, 312 koruyucu aile ile Ankara takip ediyor. İl bazında koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise İstanbul’da 535, İzmir’de 404, Ankara’da ise 360. Ankara’da 2018 yılı içerisindeki veriler ise şöyle:

“Koruyucu aile başvuru sayısı 186, koruyucu aile sayısı 65, koruyucu ailenin yanındaki çocuk sayısı 75.” 

KORUYUCU AİLEYE MADDİ DESTEK VERİLİYOR

2012 yılının Aralık ayında uygulanmaya başlanan ‘Koruyucu Ailelik Projesi’ne teşvik amaçlı, koruyucu ailelere isteğe göre bakanlıkça maddi destekte bulunuluyor.

2018 rakamlarına göre koruyucu ailelere 0-3 yaş arası çocuklar için 605 TL, 4-5 yaş arası çocuklar için 908 TL, 6-14 yaşındaki çocuklar için 1039 TL, 15-18 yaşındaki gençler için 1171 TL, 19 yaş ve üstü için ise 1326 TL aylık ödeme yapılıyor.

Engelli çocuk için aylık bakım ücreti yaş durumu dikkate alınarak belirtilen miktarın iki katı şeklinde ödeniyor. 

BAKANLIK GİDERLERİ KARŞILIYOR

Ayrıca okul servisi kullanan çocukların faturalarını ibraz etmeleri halinde servis ücretleri de ödeniyor. Ailenin yaşadığı yerde servis imkanı olmaması halinde ulaşım giderleri karşılığı otobüs bilet ücreti şeklinde ödeniyor.

Her çocuk için yıllık eğitim seviyesine göre 2 bin TL ile 6 bin 500 TL arasında kurs ücreti ödeniyor.

Çalışmayan ve sigortası bulunmayan koruyucu anne ya da babaya isteğe bağlı sigorta primi ise aylık 649 TL olarak ödeniyor.  

Okula giden çocuklara her yıl bir defaya mahsus olmak üzere (eylül ayında) okul masraflarının karşılanması amacıyla, hizmetten yararlanan tüm çocuklara yıllık giyim masraflarının karşılanması için ödeme yapılıyor.  

HZ. MUHAMMED KORUYUCU AİLEDE BÜYÜDÜ

Yetimlerin ve tüm insanlığın efendisi Hz. Muhammed’in hem koruyucu ailede büyüdüğü ve kendisi evlenip yuva kurduğunda, Hz.Ali ile Hz. Enes’e koruyucu aile olduğu biliniyor. 

KORUYUCU AİLE NEDİR?

Çeşitli nedenlerle öz aile yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilere deniyor.

Koruyucu Aile Hizmetinde amacın, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamak olduğu belirtiliyor. 

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

Koruyucu aile olmak için ilgili bakanlıkça belirtilen şartlar şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak. 25-65 yaş aralığında bulunmak.

Düzenli gelire sahip olmak.

Öte yandan aynı koruyucu aile yanına en fazla 3 çocuk yerleştirilebiliyor.

Çocuğun istemesi ve uygun bulunması halinde yaşantısını etkilemeyecek aralıklarla yıl içerisinde en fazla 30 güne kadar öz aile yanına izinli verilebiliyor.

Çeşitli sebeplerle koruyucu aile yanından geri alınan çocuk, öncelikle öz ailesi yanına döndürülüyor, öz ailesi yanına döndürülemiyorsa akraba ya da yakın çevrenin koruyucu aile olması sağlanıyor, o mümkün değilse uygun başka bir koruyucu aile yanına yerleştiriliyor, o da mümkün değilse durumuna uygun başka hizmet modelleri değerlendiriliyor ve son çare olarak kuruluş bakımına alınıyor. 

KORUYUCU AİLE OLMAK İSTİYORSANIZ…

Koruyucu aile olmak istiyorsanız ikamet ettiğiniz yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurmanız yeterli.

OSMAN AKDOĞAN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.