Uzmanından kur korumalı mevduat yorumu: Misyonunu tamamladı

Uzmanından kur korumalı mevduat yorumu: Misyonunu tamamladı

Kur korumalı mevduatta düşüş serisi 4 haftaya çıkarken, son 1 ay içerisinde KKM’den çekilen para miktarı 101,4 milyar TL’yi buldu. Durumu gazetemize değerlendiren Prof. Dr. Murat Atan, “Kur korumalı mevduat sistemi Türkiye’deki misyonunu tamamladı” dedi.

Yeni ekonomi yönetimi tarafından KKM'nin görevini tamamlandığına dair açıklamalar gelirken, kur korumalı mevduatlarda meydana gelen düşüş eğilimi dört haftadır devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatların toplam değeri geçen hafta 26 milyar TL daha azalarak 3,31 trilyon TL'ye geriledi. KKM’nin dolar cinsinden karşılığı 123 milyar seviyesinin altına düştü.

Son bir ay içerisinde KKM'de toplam 101,4 milyar TL'lik bir düşüş yaşandı. Düşüş hızının artmasında kur korumalı mevduata yönelik alınan önlemlerin önemli rol oynadığı belirtildi. Ekonomide yaşanan son gelişmeleri gazetemize değerlendiren Prof. Dr. Murat Atan, “Bana göre KKM 6-8 ay içerisinde terk edilecek. 1 yılı bulmadan bu sistemden vazgeçilecek” şeklinde konuştu. İki bölümlük bir seri halinde yayınlanacak röportajın birinci kısmında, kur korumalı mevduatların Türkiye’deki geleceğini masaya yatırıyoruz.

hoca.gif

YÜK KAMU BANKALARINDA

Kur korumalı mevduatın yavaş yavaş misyonunu tamamladığını aktaran Prof. Atan, “KKM’nin yükselmesini sağlayan ana etken kamu bankaları ile beraber özel bankalardı. Elde edilen kazançların düşüşe geçmesiyle beraber özel bankalar çekilmeye başladı. Günümüzde yükü kamu bankaları sırtlıyor. KKM temelinde iyi bir kurguyla oluşturuldu ancak devlet bütçesine getirdiği maliyetler aşılamadı.

Bu işin devam ettirilmesi enflasyon ile mücadeleye ters düşüyor. Türkiye’nin ekonomide çözmeye çalıştığı esas sorun enflasyon. KKM’nin getirdiği mali yük ile bu iş götürülemiyor. Enflasyonla mücadeleyi öncelikleyen bir yönetimin uzun vadede KKM’yi sürdürebileceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

merkez.gif

YÜKSEK GELİR TARTIŞMASI

Kur korumalı mevduat sisteminin işleyişe geçmesiyle beraber, gelir düzeyi yüksek kesimlerin ciddi kazançlar sağladığını belirten Prof. Atan, “KKM devreye alındıktan sonra Türkiye’de önemli bir konu tartışılmaya başlandı. Elinde yüklü miktarda parası olan kişilerin kur korumalı mevduattan büyük gelirler elde etmesi konusu. Biliyorsunuz, kur ve dövizdeki artıştan kaynaklanan farkı hazine aracılığıyla devlet ödüyor. Bu ödemeler önemli miktarlara çıktı. Faiz kaynaklı güncel rakamlarla 200 milyar TL’lik ek maliyet oluştu.

Merkez Bankası bunu karşıladığı zaman ne oluyor? Bankalara verebileceği kredi hacmi daralıyor. Sıcak para piyasadan çekiliyor. Büyüme imkanlarından yoksun kalmaya başlıyorsunuz” dedi.

hoca-1.gif

6-8 AY ÖMRÜ KALDI

Merkez Bankasının adımlarıyla birlikte kur korumalı mevduat sisteminin kısa bir süre daha devam edeceğini söyleyen Prof. Atan, “Ekonomi kurmaylarının hamleleri KKM’nin sonuna gelindiğini gösteriyor. KKM aracılığıyla döviz piyasasına yapılan baskının bırakılacağı izlenimi var. Bu işin başka politikalar ile yürütüleceğinin belirtilerini görüyoruz. Merkez Bankası son dönemde önemli ölçüde döviz ve altın yatırımı yaptı. Bana göre KKM 6-8 ay içerisinde terk edilecek. 1 yılı bulmadan bu sistemden vazgeçilecek” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.