Kızamık tehlikesi artış gösteriyor: Tek çare aşı!
Türkiye’de kızamık hastalığı yeniden gündeme geldi. Vaka sayılarındaki artışla birlikte hastaların tek çaresi, aşı. Aşı olmayan hastalarda durum, tehlikeli hale gelebiliyor.
Yıllar önce kontrol altına alınan “kızamık hastalığı” yine ülkemizde baş vermiş durumda. Kızamık hastalığı ve belirtileri; gündemde yer almaya devam ederken kızamık hastalığı, yalnızca çocukları değil, yetişkinleri de tehdit ediyor.
Kızamık hastalığına dair tüm merak edilenleri İlk Sayfa okurları için yanıtlayan Özel Akbak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Tulin Kurtul Demirhan, “Kızamık hastalığı, solunum yoluyla bulaşıyor. Covid-19’dan (Koronavirüs) daha bulaşıcı olmasıyla birlikte bir hasta, 15 ile 18 kişiyi hasta edebilir” dedi.
Kızamık hastalığı hakkında kendisine yöneltilen sorulara Dr. Demirhan, şu şekilde cevap verdi:
KIZAMIK HASTALIĞINDA RİSKLİ GRUPLAR
“5 yaş altı risk altındadır, özellikle 1 yaş altı ağır risk altındadır. Bununla birlikte kızamığı geçirmeyen 20 yaş üstünü de risk grubuna dahil edebiliriz. Onun dışında kronik rahatsızlığı olanlar, bağışıklık yetmezliği olanlar ve gebeler de riskli gruptadır. Bu gruplarda aşılama çok önemli.”
KIZAMIĞIN BULAŞMA DÖNEMİ, BELİRTİLERİ VE SON BULMASI
“Döküntünün başlamadan önceki 4 gün ile döküntünün başladıktan sonraki 4 gün en bulaştırıcı dönemdir. Ama hastalığın kuluçka süresi 3 haftaya kadar da uzayabilir.
Kızamık hastası olan bir kişideki belirtiler ise şöyledir; ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve grip benzeri semptomlar başlayabilir. Hastada ateş seyrederken, vücutta döküntü başlar. Bu döküntü ise hastanın yüzünde başlar, ayaklara kadar ilerler.
Bu hastalığa, hafif öksürük, ishal ve kusma da eşlik edebilir. Döküntü kendi kendine kahverengileşerek söner.”
KIZAMIK HASTALIĞININ TEDAVİSİ VE TEHLİKELERİ
“Kızamık hastalığının özel bir tedavisi yok. Bu bir virüs hastalığıdır. Gelişmekte olan ülkelere, A vitaminin bol bol tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Hastalık neticesinde belirli hastalarda, 5 yıl sonra ortaya çıkan zihinsel hastalıklar da görülebiliyor. Özellikle kızamık geçirdikten sonra, SSPE (Subakut sklerozan panensefalit) dediğimiz santral sinir sisteminde kızamık virüsü ile oluşan enfeksiyon virüsü ölümcül olabiliyor.”
ERİŞKİNLER DE AŞI OLABİLİR
“12-15 ayda ilk dozu, 4-6 yaş arası ikinci dozu öneriyoruz ama ülkemizde dönem dönem salgın olan bölgelerde ilk aşıyı 9. aya çekebiliyoruz. 9. ayda aşı olan bebeğin, 12 ile 15. ay arasında aşı olmasına herhangi bir engel yoktur. 12-15 ay arası mutlaka bir doz aşı daha yapıyoruz. Eğer erişkinler de kızamık hastalığı geçirmemişlerse, aşılı değillerse, belli kriterlere bakarak erişkinleri de 2 doz aşı yapıyoruz. Özellikle kızamıklı hastalarla temastan sonra ilk 3 gün içinde aşı yapılabilir.“
“BURUN ARKASINDA ÇOCUĞUMUZA HASTALIK GÖTÜREBİLİRİZ”
“Genellikle sağlık çalışanları kendileri hasta olmadan, burun arkasında virüsü taşıyıcı olabiliyorlar. Hasta bir kişiyle temas ettikten sonra evimize bu hastalığı götürerek, çocuklarımızı hasta edebiliriz. Çok bulaşıcı hastalık olduğu için sağlık çalışanlarının aşılanması, askeri personellerin aşılanması, turizm sektöründe çalışanların aşılanması gibi herkes aşılanmalı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.