Kış depresyonuna dikkat! Depresyondan çıkmak için ne yapmalı?
Psikolog Ebru Ergün, kışın karanlıkta uyandığımızı ve eve girerken de karanlıkta girdiğimize dikkat çekerek, ‘Kış Depresyonu’na karşı vatandaşları uyardı.
Psikolog Ebru Ergün, kışın karanlıkta uyandığımızı ve eve girerken de karanlıkta girdiğimize dikkat çekerek, ‘Kış Depresyonu’na karşı vatandaşları uyardı.
Ergün, bu dönemde vatandaşlarda, uyku bozukluğu, iştahta azalma ya da çabuk sıkılma gibi durumlara sık rastlandığını ifade ederek, ‘‘Kısa yürüyüşler yapın. Ailenizle bol vakit geçirin’’ gibi önerilerde bulundu.
Kış aylarında ortaya ‘Kış Depresyonu’ hakkında gazetemize önemli açıklama ve uyarılarda bulunan Özel Ortadoğu Hastanesi Psikoloğu Ebru Ergün, depresyonun, iştahta artış ya da azalma, uyku bozukluğu ve ilgide ve zevk almada azalmayla kendini belli eden bir duygu durum bozukluğu olduğunu söyledi.
Ergün, “Depresyondaki kişi kendini çoğunlukla yorgun hisseder, keyifsizdir, eskiden yapmayı sevdiği şeylere dahi hevessizdir” dedi.
Ayrıca Ergün, vatandaşları uyararak toplumdan soyutlanmak ve eve kapanmak yerine açıklamasında şu önerilere yer verdi: “Kısa yürüyüşler yapabilir sevdiklerinizle daha çok zaman geçirebilir ay da kısa süreli tatiller yapabilirsiniz”
KIŞ DEPRESYONU NEDİR?
Ülkemizde depresyon vakaları günden güne artış gösteriyor. Uzmanlar, duygu durum bozukluğu olarak tabir edilen depresyon halinin özellikle kış aylarında daha çok yaşandığını belirtiyor.
Kış depresyonunu gazetemize açıklayan Psikolog Ergün şu ifadelere yer verdi:
“Depresyon, ilgide ve zevk almada azalma, iştahta artış ya da azalma, uyku bozuğu ile kendini belli eden bir duygu durum bozukluğudur. Depresyondaki kişi kendini çoğunlukla yorgun hisseder, keyifsizdir, eskiden yapmayı sevdiği şeylere dahi hevessizdir.”
ÜST ÜSTE YAŞANAN KÖTÜ ŞEYLER VE MEVSİM TETİKLEYEBİLİR
Kişinin yaşadığı olumsuz olayların ve kış mevsiminin depresyon halini tetiklediğine dikkat çeken Ergün, “Çoğu zaman depresyonu olumsuz bir yaşantılar silsilesi tetikler ve kişinin yatkınlığına göre depresif duygudurum ortaya çıkar. Ancak depresyonla karşılaşma sıklığının özellikle kış aylarında artması, depresyonun yaşantılarımızdan bağımsız olarak da ortaya çıkabildiğini göstermiştir. Özellikle güneş ışığının azalması, serotonin ve melatonin isimli kimyasalların kanımızdaki düzeyi üzerinde etkilidir. Melatonin uyku uyanıklık döngümüz üzerinde, serotonin ise ruh halimizin düzenlenmesi üzerinde etkilidir. Üstelik kışın havanın değişimiyle yalnızca kimyasal değişiklikler yaşamayız. Soğuk ve kapalı hava yüzünden daha fazla kapalı alanda vakit geçirmeye başlarız, sosyal ve fiziksel etkinliklerimizi azaltırız. Kış mevsimini diğer mevsimlere ziyade daha çok “çalışma” mevsimi olarak görürüz. Hayatımızda keyif veren her alanda bir kısıtlamaya gitmemiz durumu söz konusudur.” diye konuştu.
Depresyondan çıkmak için ne yapmalı?
Yaşanabilecek bir depresyona haline karşı kişinin özellikle yapması gerekenleri sıralayan Ergün şu bilgileri verdi:
“Öncelikle kışı nasıl geçirdiğimize dikkat etmeliyiz. Açık havada geçirdiğiniz zaman azaldıysa, özellikle gün ışığından en verimli şekilde faydalanmaya çalışmamız önemlidir. Bu aylarda sosyal ve fiziksel etkinliklerimiz azaldıysa, sevdiğimiz insanlarla daha fazla görüşebileceğimiz planlamalar yapabilir ya da daha önce deneyip sevdiğimiz bir spora devam edebiliriz. Özellikle düzenli yaptığımız orta tempolu yarım saatlik yürüyüşler bize kendimizi daha iyi hissettirebilir. Bu gibi etkinlikleri yapmak için kendimizde yeterli motivasyonu bulamıyor olabiliriz. Ancak motivasyonun gelmesini bekleyerek bütün bir kışı evde geçirme olasılığımız yüksektir. Bu sebeple sadece kolaydan zora doğru yapabileceğimiz aktiviteleri deneyebiliriz.”
Erkal Erdoğan/HABERVAKİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.