Kesikbaş Türbesinde hangi zat yatıyor?
Ulus At Pazarı Yokuşunda bulunan ve tarihi 14. yüzyıla kadar dayanan Kesikbaş Türbesinde hangi ulu zatın yattığı hala bilinmiyor. Türbenin Felekeddin, Hacı Arap veya Zeynel Abidin’e ait olduğu rivayetler arasında.
Ulus At Pazarı Yokuşu’nda bulunan Kesikbaş Türbesi, hakkında az bilgi bulunması sebebiyle birçok vatandaş tarafından merak konusu oldu.
Gün içerisinde birçok kişinin ziyaret ettiği türbenin tarihi 14’üncü yüzyıla dayanıyor.
Osmanlı döneminde de ulu zat olarak kabul edilip koruma altına alınan türbenin Felekeddin, Hacı Arap veya Zeynel Abidin’e ait olduğu rivayet ediliyor.
MERAK EDİLİYOR
Başkent’in gizli hazinelerinden olan, Ulus At Pazarı Yokuşu’nda bulunan Arslanhane Cami’nin az ilerisinde yer alan Kesikbaş Türbesi vatandaşlar tarafında merak konusu oldu.
Gün içerisinde birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Ankara’nın tarihi ve turistik bölgesi Kale Mahallesi’nde yer alan Kesikbaş Türbesi birçok kişi tarafından merak ediliyor.
Hakkında az bilgiye sahip olunması sebebi ile türbede hangi zatın yattığı net olarak bilinmiyor.
ÜZERİ KUBBELİ, DÖRT TARAFI AÇIK
Arslahane Cami ve türbesine çok yakın olan türbe, küçük kare bir platform üzerinde, dört sütunlu, üzeri kubbeli açık türbelerden birisi.
Dört köşede yer alan devşirme mermer sütunlar üzerinde, köşeleri pahlanmış her biri birbirinden daha başka sütun başlıkları ve bu başlıklara basan sivri tuğla kemerleri bulunan türbe, mimari yapısıyla göz dolduruyor.
TARİHİ 14’ÜNCÜ YÜZYILA DAYANIYOR
Son yapılan tamirat esnasında beyaz badanalı bir sıva tabakası ile kaplanan türbenin ortasında beton sıvalı bir lahit bulunuyor.
Tabanında kare tuğlalar döşenmiş, altında bir cenazelik olduğu söyleniyor.
13 ya da 14’üncü yüzyıla tarihlenen, türbenin Felekeddin veya Hacı Arap veya Zeynel Abidin’e ait olduğu rivayet ediliyor.
Hangisinin doğru olduğu ise tam olarak bilinmiyor.
Kime ait olduğu bilinmeyen mezarın altında bugün girilmeyen tonozlu mezar odası bulunuyor.
Kesikbaş adı nereden geliyor?
Osmanlı döneminde de türbe olarak kabul edilen ve koruma altına alınan türbeye Kesikbaş denilmesinin ise kökeni Anadolu mitleri arasında önemli bir yer tutan kavrama dayanıyor.
Kesikbaş olarak bilinen yatırlar Allah rızası için cihat edip şehit düşen ve buna rağmen gövdesinden ayrılmış başı ile savaşabilen ulu zatlar olarak kabul ediliyor.
Anadolu’da birçok ilde Kesikbaş adı altında ulu zat türbeleri bulunuyor.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.