Kendi sesimiz bize neden farklı gelir? İşte cevabı...
Kendi sesinizi bir ses veya video kaydından dinlediğinizde, genellikle bir şaşkınlık yaşarsınız ve "bu benim sesim mi?" diye düşünürsünüz. Kendi sesimiz bize neden farklı gelir? sorusu merak konusu. İşte bilimsel açıklaması haberimizin detaylarında...
Sesleri duyabilmek için, sesin oluşturduğu titreşimlerin önce kulak zarımızı, ardından örs, çekiç ve üzengi adı verilen küçük kemiklerimizi titreştirmesi ve nihayetinde salyangoz adı verilen iç yapımızda bulunan sıvıyı hareketlendirmesi gerekmektedir. Salyangozdaki tüylü hücreler, bu titreşimi algılar ve sinir yoluyla beyne ileterek işitmemizi sağlar.
Dışarıdan gelen bir sesi duyarken, ses sadece hava yoluyla kulağımıza ulaşır. Ancak kendi sesimizi duyarken, ses hem havadan hem de kafamızın içindeki kemiklerden ve dokulardan kaynaklanan titreşimlerle kulağımıza gelir. Hem hava hem de kemikler yoluyla gelen titreşimler, salyangoz sıvısını yalnızca havayla gelen titreşimden farklı bir şekilde hareketlendirir. Bu nedenle kendi sesimizi normalden farklı duyarız, çünkü ses farklı maddelerde farklı frekanslar ve hızlarla iletilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.