Kayserili ustadan kurban etinden evde sucuk tarifi: Bağırsağın kokmaması için mutlaka bunu yapın
Kurban etinden evde kendi sucuğunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Sucuğu ile ünlü Kayseri’nin sucuk ustaları kurban etinden evde sucuk yapımının tarifini verdi. Bağırsağın kokmaması buna bağlı.. İşte evde sucuk yapımının püf noktaları:
Kimi vatandaşlar hazır almak yerine kendi sucuğunu kendisi yapabiliyor. Özellikle kurban bayramlarında kesilen kurbanların etlerinden aileler sucuk yapabiliyor. Siz de kurban etinden evde kendi sucuğunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Sucuğu ile ünlü Kayseri’nin sucuk ustaları kurban etinden sucuk yapımı için tarif verdi.
Evde sucuk yapımı için nasıl bir et tercih edilmeli, hangi baharatlar hangi ölçülerde kullanılmalı, bağırsağın kokmaması için ne yapmalı, sucuğu nerde muhafaza etmeli? İşte evde sucuk yapımının püf noktaları:
ETİ MUTLAKA DİNLENDİRİN
Kayserili sucuk ustaları, kurban etinden evde sucuk yapımı düşünen vatandaşlara ilk tavsiyesi eti dinlendirmeleri oldu.
BAHARAT SEÇİMİ VE ÖLÇÜLERİ
Kurban etinden evde sucuk yapımı için ikinci püs noktası kullanılacak baharatlar ve bunların ölçüleri. Kayseri’nin tarihi Kazancılar Çarşısı'nda baharatçı ve aktarlarda bayram öncesi yoğunluk yaşanıyor. Kurban etinden sucuk yapmak isteyenler, sucuğa lezzet katan baharatlara ve dolum için kullanılan kuru bağırsağa büyük rağbet gösteriyor.
YAĞI AZ İSE TAKVİYE YAPILMALI
Kayserili sucuk ustası Mustafa Güç, sucuk yapımında etin, baharat oranının ve muhafaza koşullarının önemli olduğunu kaydetti. Sucuk yapmadan önce etin buzdolabında mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Güç, "Dinlendirdikten sonra kıymayı çektireceğiz. Yağı az ise takviye yapılmalı. Daha sonra baharatla buluşturulur. Yoğurma işlemi ise havalar sıcak olduğu için fazla su katmadan yapılmalı. Daha sonra baharat ete işlesin diye bir gün daha dinlendirilir. Sonra alt üst yapıp harmanlayarak bir gün daha buzlukta bekletmemiz lazım” diye konuştu.
10 KİLO SUCUM İÇİN KULLANILMASI GEREKEN BAHARATLAR
Sucum ustası Güç, et tercihinin sucuk yapımında önemli olduğuna dikkati çekerek "Kesilen hayvan dana ise kaburgadan, kuzu ise kuzunun boşluğundan alınan et olmalı. Lezzetli olması açısından yağ oranı en fazla yüzde 40 en az yüzde 20 olmalıdır. Daha aşağısı sucuğu kuru bırakır, lezzeti olmaz. Bizim yaptığımız ürünlerde pişirme esnasında yağ kullanılmaz. Sucuğun kendi yağının dışarı çıkması lazım ki daha lezzetli olsun. Vatandaşlarımıza 10 kilogramlık sucuk içi hazırlamaları durumunda, 700 gram acı tatlı kırmızı biber, 100 gram kimyon, 150 gram karışık baharat, 220 gram tuz, 10 gram yenibahar, ikişer gram tarçın ve karanfil, 1 kilogram sarımsak kullanmalarını tavsiye ederim" diye konuştu.
BAĞIRSAĞIN KOKMAMASI İÇİN İYİ YIKAYIN
Kayserili sucuk ustalarından Ahmet Beğendik ise, vatandaşların acele etmeden eti buzdolabında beklettikten sonra sucuk yapma işlemine başlamaları gerektiğini belirtti. Beğendik, bu dönemde en büyük riskin sıcak havadan dolayı ekşime olduğuna dikkat çekerek "Vatandaşların hazırladıkları içi dolduracakları bağırsağı iyi ıslatmaları lazım. Bağırsağı kokmaması için suda iki üç kere yıkamalarını tavsiye ediyorum" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.