Kayıtlı işsiz istatistikleri açıklandı: Bu meslekleri yapmak istiyorsanız bir daha düşünün
İŞKUR’un açıkladığı son verilere göre Türkiye’de kayıt altına alınmış 2 milyon 779 bin 984 işsiz bulunuyor. İş bulamayan mesleklerde zirveyi satış danışmanları çekerken, onu sırasıyla özel güvenlik görevlileri ve büro memurları izliyor.
İŞKUR’un açıkladığı son verilere göre Türkiye’de kayıt altına alınmış 2 milyon 779 bin 984 işsiz bulunuyor. İş bulamayan mesleklerde zirveyi satış danışmanları çekerken, onu sırasıyla özel güvenlik görevlileri ile büro memurları izliyor.
İŞ BULAMAYAN İLK 5 MESLEK
Türkiye İş Kurumunun açıkladığı kayıtlı işsiz istatistiklerine göre işsiz kesimin yoğunlaştığı ilk 5 meslek şöyle:
Satış danışmanı/uzmanı: 75.214 kişi
Özel güvenlik görevlisi (silahsız): 49.184 kişi
Büro memuru (genel): 47.035 kişi
Garson (servis elemanı): 40.101 kişi
Konfeksiyon işçisi: 33.122 kişi
DÜNYADA GENÇ İŞSİZLİK SORUNU
Dünya ekonomisindeki dönemlik küçülmeler işsizlik sorununu derinleştirmeye devam ediyor. Kriz dönemleri özellikle piyasaya girmeye hazırlanan veya yeni girmiş gençleri etkiliyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (UÇÖ) dünya istihdamına ilişkin yayınladığı raporda, gençlerin küresel işgücüne katılım oranlarının uzun vadeli bir düşüş eğilimi gösterdiği anlaşıldı. Rapora göre gençlerin küresel işgücüne katılım oranı 2000 yılında yüzde 53,6 iken, 2016 yılında yüzde 45,8'e geriledi.
GENÇ İŞSİZLER ‘KAYIP’
Dünya genelinde toplam işgücünün yalnızca yüzde 15'ini temsil eden gençler, aynı zamanda toplam işsiz nüfusunun yüzde 35'ini oluşturuyor. Genç nüfusun yoğun olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de 15-24 yaş arası gençler işsizlerin önemli bir bölümünü oluşturuyor.
Genç işsizlik oranları Avrupa’da yükselirken eğitimden iş hayatına geçiş giderek zorlaşıyor. Birçok genç ne eğitimde ne de istihdamda sayılmayan farklı bir kategoriye dahil ediliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü toplamda 28 ülkede yaptığı ölçümlerde, 15-29 yaş arası gençlerin yaklaşık dörtte birinin bu kategoriye girdiğini belirtiyor.
BEKLENTİLER DÜŞÜYOR
Uzun süreli işsizlik gençlerde pratikte beceri kaybına yol açarken, iş deneyimi kazanmanın önünde büyük bir engel oluşturuyor. İşsizlik problemi ilk kez iş arayan gençlerin cesaretini kırıyor ve ücret beklentilerini düşürüyor.
ÜNİVERSİTE MEZUNU ZOR İŞ BULUYOR
Ekonomik belirsizlikler ile iş piyasasının değişen dinamiklerin sonucu olarak üniversite mezunu gençlerin iş arama süreci karmaşık bir hale geldi. Güvenceli iş ve iyi ücretlerle çalışma isteğiyle piyasaya giriş yapan yeni mezunlar sınırlı sayıdaki fırsatlarla karşı karşıya kalıyor.
Üniversiteden mezun olan gençler çoğunlukla niteliksiz işgücüne göre daha uzun süre iş aramak zorunda kalıyor. Bu süreçte stresin yanı sıra ekonomik bağımsızlık, kariyer planları ve gelecek beklentileri gibi konulardaki belirsizlikler genç nüfusu yıpratıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.