Kalp, kan, kemik… Bu çorba sağlık saçıyor
Türk mutfağının nadide parçalarından biri olan tarhana çorbası, yılın tam da bu zamanlarında anaların ellerinden geçerek kış sofraları için hazırlanmaya başladı. Peki, bu güzide çorbanın hikâyesi nasıl gelişti? İşte tarifiyle tarhana çorbası:
Tarhana, Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarından biridir. Geçmişi Orta Asya’ya kadar dayandığı bilinen tarhana, zaman içerisinde Türk mutfağının bir değeri haline gelmiştir. İçerisinde buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan ve domates gibi malzemeler bulunduran tarhana, sayılan malzemelerin yoğurulması ile yapılır. Daha sonra kurutulan tarhana, ufalanarak tabiri caizse toz haline getirilir.
Tarhana çorbası, Anadolu'da hemen hemen her yerinde farklı tariflerle yapılır. Fakat her yörenin kendine özgü tarhana yapımı ve tüketim şekli vardır. Örneğin, Uşak tarhanası, kırmızıbiberli ve tuzlu bir tarhanadır. Afyon tarhanası ise, daha az biberli ve daha az tuzlu bir tarhana olarak öne çıkar. Peki, bu güzel çorbanın tarifi nasıldır? Tüm detaylar haberimizde:
ŞU AN TAM ZAMANI
Anadolu kadını, her yılın ağustos ayından itibaren kış için hazırlıklara başlar. Menemeninden salçasına, kurutmalıklarından tarhanasına ve turşusuna kadar kış için hazırlıklarını yapar. Tarhana da bu hazırlıkların başında gelir. Genelde eylül ayında yapılan tarhana, yörelere ve yörelerin hava durumlarına göre de farklılık gösterebilir.
Türk mutfağının bu eşsiz çorbası tarhana, Türk kültüründeki yerinden ziyade sağlık olarak da lezzetinin yanında adeta bir hastane işlevi görmektedir. İçerisinde bulundurduğu protein, vitamin ve mineraller sayesinde özellikle de kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede hastalıklardan korunmuş olunur.
ESKİ ADETLERDE TARHANA GELENEKLERİ
Tarhana çorbası, kültür ve sağlık konularının dışında Anadolu’da başka şeyler için de kullanılmıştır. Geçmiş zamanlarda tarhana çorbası yapımı, kadınlar günü niteliğinde köy yerlerindeki kadınların bir araya gelerek yaptığı bir etkinlik olmuştur. Öte yandan tarhana, eskiden hediyeleşmenin ana maddesidir. Yani insanlar birbirlerine özel günlerde ve bayramlarda birbirlerine tarhana çorbası hediye edermiş.
TARHANA ÇORBASI TARİFİ
EV YAPIMI TARHANA YAPIMI İÇİN MALZEMELER: (10 KİŞİLİK)
- 2 kg domates
- 2 kg kuru soğan
- 2 kg etli kırmızı biber
- 1 kg haşlanmış nohut
- 1 demet maydanoz
- 1 demet taze nane
- 1 kg süzme yoğurt
- 4 yemek kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI:
- Domates, soğan ve biberleri ince ince doğrayın.
- Doğranmış sebzeleri tencereye alın ve üzerine haşlanmış nohutu ekleyin.
- Sebzeleri yumuşayana kadar pişirin.
- Pişen sebzeleri soğumaya bırakın.
- Soğuyan sebzelere maydanoz, nane ve yoğurt ekleyin.
- Unu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Hamuru sert bir kıvam alana kadar yoğurun.
- Hamuru hava almayacak şekilde bir kaba alın ve üzerini kapatın.
- Hamuru 3-4 gün boyunca oda sıcaklığında, güneş görmeyen bir yerde bekletin.
- Her gün hamuru karıştırarak havalandırın.
- Bekleme süresi sonunda tarhanayı kurumaya bırakın.
- Tarhana kuruduktan sonra toz haline getirin.
TOZ TARHANA YAPMAK İÇİN:
- Kuru tarhanayı bir tepsiye alın ve üzerine bir bez serin.
- Tarhanayı güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakın.
- Tarhana kuruduğunda toz haline getirin.
Afiyet olsun…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.