Kaliteli tohum riskleri ortadan kaldırıyor
Gazetemize konuşan Mamak İlçe Tarım Müdürü Alper Dündar, nohut ekiminin tarlaya zarar verdiği söylentisinin “antraknoz hastalığı” nedeniyle çıktığını belirterek, kaliteli tohum kullanılması halinde bu riskin ortadan kalkacağını söyledi.
Mamak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alper Dündar, artık Mamak’ta nadasa tarla bırakılmadığını açıkladı. Gazetemiz Yazı işleri Müdürü Âdem Orman’a konuşan Dündar, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüm ülkede yürütülen ‘Tarım arazilerini kullanım etkileştirme’ projesi kapsamında tohum dağıtımı yapıldı. Bu projenin kapsamı şu şekilde; buğday ekilen tarım arazilerinde genelde bir yıl buğday ekilip öbür yıl nadasa bırakılır. Nadasa bırakılan tarladan o sene ürün alamıyoruz. Ürün alamadığımız gibi üretici çiftçilerimiz o sene tarladan destek de alamıyor. Biz Tarım Müdürlüğü olarak tarım arazilerinde etkinliği artırmak için nadasa bırakılan tarlayı da kullanıyoruz. Nadasa bırakılan arazilerde nohut ve mercimek ürünlerinin dikimini sağlıyoruz” dedi.
TARIM ARAZİLERİ BOŞ KALMIYOR
Nadasa bırakılan verimli tarım arazilerine nohut ve mercimek ekilmesinin nedenini anlatan Dündar, “Bu iki ürün makinalı tarıma uygun ürünlerdir. Ekimi yapılan tarlada azot miktarını yükselterek kendisinden sonra ekilecek ürüne güzel verimli bir toprak bırakırlar. Bu iki ürünün ekimi bahar mevsiminde mart ayında başlar ve nadasa bırakılan tarlada ikinci bir ürün için zaman bırakırlar. O yüzden bu ürünler bakanlığımız için, çiftçi için ve memleketin üretimi ve ekonomisi için önemli ürünlerdir. Bu ürünlerin ekimi, hem üretime hem de ekonomimize katkı sağlıyor. Nadasa bıraktığımız verimli tarım arazileri boş kalmamış oluyor” ifadelerini kullandı.
15 TON DAĞITIM YAPILDI
Dündar, ürünleri Mamaklı çiftçilere dağıtım şartlarını ve sürecini şöyle anlattı:
“Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından proje duyurulduğu zaman biz çiftçimizin hepsine haber veriyoruz. Bu duyurudan şartlarımızı belirleriz gelen talepler üzerinden bir komisyon oluşturarak her çiftçimize adaletli bir şekilde dağıtım yaparız. Proje kapsamında başvuru yapan çiftçilerimizin hepsine tohum verildi. Bu proje kapsamında tohum dağıtımını artırdık. Geçen yıl proje kapsamın da beş buçuk ton tohum dağıtmıştık. Bu sene ise bu dağıtımı artırarak çiftçimize 15 ton tohum dağıtımı yaptık. Çiftçilerimizin bütün taleplerini karşılayarak başvuru yapanların hepsine dağıtım yaptık.”
ÇİFTÇİLER ÇOK MEMNUN
“Çiftçilerimiz Bakanlığımızın kararı ile Mamak İlçe Tarım Müdürlüğümüzün yaptığı tohum dağıtımında çok memnun kaldı” ifadeleri ile çiftçilerin memnuniyetini dile getiren Dündar, “Dağıttığımız ürünler sertifikalı ‘azkan’ çeşididir. Bu ürün daha çok yemeklik olarak kullanılıyor. Ürünlerimizi hangi çiftçimize verdiysek o çiftçimiz ile sözleşme yapıyoruz. Bu sözleşmenin sonunda da dağıtımını yaptığımız ekim alanlarını parsel parsel gider kontrol ederiz. Sözleşme karşılığında verdiğimiz ürünlerin ekimi yapılmış mı diye kontrol edilir. Bu süreçte hem ekim zamanında hem de bitkinin gelişme safhasında teknik desteğimizi de sağlamış oluruz. Çiftçilerimizde nohut ekiminin tarlaya zarar verdiği gibi bir söylenti var. Nohutun kendisi ile beraber ‘antraknoz’ hastalığı denilen hastalık var. Bu hastalık nohut ile özdeşleşmiş bir hastalık. Uygun tohum ve arazi koşulları sağlanmadığı zaman ürün bu hastalığa maruz kalabilir. Ama bizim dağıttığımız tohumlar sertifikalı kaliteli üründür. Verimi daha iyi hastalıklara karşı dayanıklı bir üründür. O yüzden herhangi bir hastalık bulaşması durumu söz konusu olmaz” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİMİZ BİLİNÇLENDİ”
Mamak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alper Dündar, son olarak şu hususlara değindi:
“Çiftçimiz son yıllarda daha bilinçli ve dünyaya dönük bir hale geldi. Bu durumda Tarım ve Orman Bakanlığımızın katkısı çok fazla oluyor. Bakanlığımız hem ülke içinde destek veriyor. Hem de çiftçilerimizin eğitimine katkı sağlar. Biz İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri olarak sürekli sahada görev başındayız. Çiftçimizde bu çalışma ve desteklerle dünya ya kendimize devamlı adapte ediyor. Daha bilinçli ve daha verimli üretim almaya devam ediyor. Mamak’ta en çok buğday, arpa, yem bitkileri, mercimek ürünleri yetişiyor. Mamak tarihine bakıldığın da Osmanlı döneminde burası ülkenin meyve hanesi olarak adlandırılıyordu. Özellikle Hatip Çayı etrafında meyve bahçeleri kuruluydu. Şuan günümüzde meyve yetiştiriciliğinde ise özellikle elma, armut gibi meyvelerin üretimi yapılıyor. Günümüzde ilçemizde yapılan meyvecilikte düzenli ve üretimi yüksek çalışmalar yapılıyor.”
Enes Boyacı / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.