İşte dünyanın enleri: Türkiye’nin ekonomideki sıralaması umut veriyor
Dünya, her geçen gün daha da şaşırtıcı ve ilginç hale geliyor. Çeşitli kurum ve araştırma merkezlerinin yayınladığı istatistikler, bizleri şaşırtan bilgileri ve bu bilgilerin ilginç rakamlarını ortaya koyuyor.
Günlük yaşamımızda sorduğumuz, ‘’dünya nüfusu kaç oldu? En kalabalık ülkeler? Dünyada en çok konuşulan dil nedir? Ekonomisi en iyi ülke hangisi?’’ gibi soruların yanıtlarını bulacağımız ilginç istatistikleri sizler için derledik. İşte çok şaşıracağınız ilginç istatistikler:
DÜNYA NÜFUSU ARTIYOR
Birleşmiş Milletler tarafından Kasım 2022'de yapılan açıklamaya göre, dünya nüfusu 8 milyarı aşmış durumda. Dünyadaki insan nüfusunun 1 milyara ulaşması, modern insanlığın ortaya çıkışından sonra 200.000 yıldan fazla zaman aldı ve 8 milyara ulaşması ise sadece 219 yıl sürdü. 20. yüzyılın son 70 yılında dünya nüfusu tarihte en fazla yükselişini gösteriyor. Kısa süredeki nüfus artışının en büyük nedeni ise çeşitli tedavilerin geliştirilip insan hayatının uzaması olarak görülüyor.
Yine Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan, Çin'i geride bıraktı. Hindistan'ın nüfusu 1 milyar 428 milyonun üzerine çıkarken Çin'in nüfusu ise 1 milyar 425 milyonda kaldı. Hindistan'da toplam dünya nüfusunun yaklaşık 5'te 1'ini oluşturuyor.
EN ÇOK KONUŞULAN DİL
Dünyada en çok konuşulan dili en çok konuşulan ortak dille karıştırılıyor. Dünya nüfusu baz alınarak yapılan araştırmada en çok konuşulan dilin Mandarin Çincesi olduğu belirlendi. İngilizce ve İspanyolca dünyadaki en çok konuşulan ortak diller olarak biliniyor. Hintçeyi ana dili olarak konuşan insan sayısı 345 milyona ulamış vaziyette.
Mandarin ya da Beifanghua Çincenin en çok konuşulan dilidir. Kuzey Çin'de konuşulan tüm lehçeler Mandarin altında sınıflandırılıyor.
EN BÜYÜK EKONOMİ
2021 yılı istatistiklerine göre, dünyanın en büyük ekonomileri bazında zirveyi ABD, Çin ve Japonya paylaşıyor. Bu sıralama genellikle Gayri Safi Milli Hâsıla (GSMH) temel alınarak belirleniyor.
Ancak dikkat çeken bir diğer gelişme de Çin'in ekonomik büyümesidir. 2022 yılında Çin ekonomisi %8.1 büyüme kaydederek, Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYH) 12,551 dolar seviyesine ulaştı. Bu, Çin'i "yüksek gelirli ülkeler" kategorisine yaklaştıran önemli bir adım olarak kayda geçti. Çin'in ekonomik büyümesi ve bu başarı, dünya ekonomik dengelerindeki değişimleri yansıtan güçlü bir gösterge olarak kabul ediliyor. Türkiye ise dünyanın en büyük 19. ekonomisi arasında yer alıyor.
İNTERNET KULLANIM VE OKUMA YAZMA ORANLARI
İnternet kullanımı: 2021 yılı itibarıyla dünya genelinde internet kullanıcılarının sayısının 4.9 milyarı aştığı belirtiliyor. Bu rakam dünya nüfusunun yaklaşık %63'üne tekabül ediyor. Bölgesel farklar olmasına rağmen Dünya genelinde okuma yazma becerisine sahip olan yetişkinlerin oranı yaklaşık %86 olarak dikkat çekiyor.
Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.