Isı yalıtımda büyük tehlike
Isı yalıtımı için binaların dış cephelerinde kullanılan petrol ürünlü malzemeler yangın riskini artırıyor.
Son günlerde meydana gelen bina yangınlarında başrolü oynayan ısı yalıtım malzemelerinin güvenirlik konusu tartışılır hale geldi. Kullanılan bazı malzemelerin yangına dayanıklı olmadığını belirten uzmanlar bazı malzemelerin hammaddesinin petrol olduğunu ve aksine yangını körüklediğini belirtiyor.
Kullanılan malzemenin hammaddesi önemli
Isı yalıtım sistemlerinde kullanılacak malzemenin çeşidinin ve kullanım şeklinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmesine rağmen birçok binalarda uygulanan malzemelerin kurallara uygu olmadığını belirten uzmanlar vatandaşı uyarıyor. Olası bir yangın anında oluşacak can kaybının önüne geçilmesi için kullanılan malzemenin niteliğine ve hammaddesine dikkat edilmesinin önemli olduğunun altını çiziyor.
Ucuz malzemelerden kaçınılmalı
Türkiye’nin her yıl ortalama 100 bin bina yangınına maruz kaldığını belirten uzmanlar, yangın riskinin yüksek olduğunun altını çiziyor. Isı yalıtımda olası bir yangın durumunda yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, bu konudaki denetimsizlik ve eksikliklerin yangını körüklediğini belirtiyor. Isı yalıtım yaptıracak konut sahiplerinin seçtikleri malzemeyi iyi araştırmaları gerektiğinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, ucuz malzemelere yönelip yangın riskini 2 kat artırmamaları konusunda ise vatandaşları uyarıyor.
Yangın yönetmeliğine uyulmalı
Uzmanlar, “Yangına dayanıksız yalıtım malzemelerinin kullanılması, yapının kısa sürede alev almasına, zehirli gazların açığa çıkmasına ve suyla söndürmenin imkânsız hale gelmesine neden oluyor. İnsanlar cephedeki yangınların bina içine sızmayacağını düşünüyor. Fakat cephe kaynaklı yangınlarda, ısı artışı çok hızlı gerçekleşiyor ve maalesef kısa sürede tüm yapı yangının etkisine giriyor. Bunun sonucunda da can kaybı yaşanıyor. Yangın yönetmeliğine uyulsa ve ona göre malzeme kullanılsa bu tür sorunlar yaşanmaz. Yönetmeliğe göre yüksekliği 28 metreden fazla olan binalarda ısı yalıtım malzemesi en zor yanıcı cinsten olmalı. Hiç yanıcı olmayan A1 sertifikalı ürünlerin kullanılması ise daha güvenlidir.” şeklinde konuştular.
Yanıcı olmayan malzemeler kullanılmalı
Uzmanlar vatandaşlara yanıcı özelliği olmayan malzemeleri kullanmalarını önerirken taş yünü ve cam yünü adı verilen malzemeden üretilen ürünlerin kullanılmasını tavsiye ediyor. Ekspande Polisitren (EPS), Ekstürde Polisitren (XPS) gibi malzemelerin ise iyi bir yalıtım malzemesi olduğunu fakat yanıcı özelliği olduğundan dolayı tercih edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca doğru bilinen yanlışlar hakkında da vatandaşları uyaran uzmanlar ısı yalıtım mantolamada dikkat edilecek hususları şöyle sıralıyor:
Malzeme seçimi ve malzeme kalınlığına dikkat edin
Ucuz ve güvenirliği olmayan malzemelerden uzak durun
Yalıtımdan önce ve sonra termal görüntüleme yaptırın
Yangın yönetmeliğine uyulduğundan emin olun
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.