İş imkanı yüksek az bilinen arıcılık bölümü! Sadece Muğla, Düzce ve Bingöl’de
Milyonlarca öğrencinin merakla sonuçlarını beklemeye başladığı YKS tamamlandı. Öğrenci ve veliler şimdiden heyecanlı geçecek tercih dönemi için az bilinen iş imkanı yüksek bölümleri de araştırıyor. İşte o bölümlerden biri de Arıcılık…
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın tamamlanmasının ardından 2 yıllık iş imkanı yüksek az bilinen bölümler merak ediliyor. Milyonlarca öğrenci ve veliyi sonuçların açıklanmasının ardından heyecanlı bir tercih süreci bekliyor. Şimdiden araştırmalara başlayan öğrenci ve veliler az bilinen iş imkanı yüksek olabilecek bölümlere dikkat ediyor. O bölümlerden biri de Arıcılık. İşte Arıcılık bölümü hakkında merak edilenler…
SADECE ÜÇ ŞEHİRDE
17-18 Haziran’da gerçekleşen YKS sınavları sonrası öğrencileri heyecanlı bir tercih süreci bekliyor. 20 Temmuz’da açıklanacak sonuçların ardından başlayacak tercih sürecinde öğrenci ve veliler iş imkanı yüksek az bilinen bölümleri de merak ediyor. O bölümlerden Arıcılık ise Türkiye’de sadece Bingöl, Düzce ve Muğla’da ki üniversitelerde var. TYT puanı ile öğrenci alan bölümün öğretim süresi 2 yıl. İşte Arıcılık bölümü hakkında merak edilenler…
ARICILIK BÖLÜMÜ NEDİR?
Bölümde genel olarak arı ve arıcılık ürünlerin hazırlanışı, üretimi ve satımı üzerine eğitim veriliyor. Arıların ürettiği bal ve bal üzerine yapılan ek ürünlerin hazırlanmasında yer alan bir bölümdür. Arıcılık, genellikle insan yapımı kovanlarda Apis cinsi bal arılarıyla yürütülmektedir. Arı kolonilerinin insanlar tarafından sürdürülmesi amaçlanır. Arıcılık bölümünün temel amacı, arıcılık sektöründe çalışacak uzman personel açığını kapatmak, öğrencilere arıcılığın esaslarını öğretmek ve arıcılığın gelişmesine katkı sağlamaktır. Türkiye’de 2 yıl öğrenim süresi bulunan bölümde arıcılık üzerine temel ve teorik bilgiler verilmektedir. Arıcılık önlisans programı mezunları DGS ile Zootekni lisans bölümüne geçiş yapılabiliyor. Mezunları arı yetiştiriciliği ve balcılık unvanıyla iş yapabilmektedir. Aynı zamanda zirai araştırma enstitüleri, arı istasyonları ve çiftçi eğitim şubelerinde de çalışabilmektedir.
ARICILIK BÖLÜMÜ TABAN PUANLARI
Mezunlarının arı yetiştirmek ve balcılık üzerine çalışmalar gerçekleştirdiği bölüm Türkiye’de sadece 3 tane devlet üniversitesinde bulunuyor. Muğla Düzce ve Bingöl’de ki üniversitelerde 2 yıl eğitim süresine sahip Arıcılık bölümünün 2022 YÖK verilerine göre üniversitelerde ki taban puanları ve başarı sıralamaları şu şekilde;
1- MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
Muğla’da Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu’nda bulunan Arıcılık bölümünün 2022 YÖK verilerine yerleşen son kişinin puanı 236,45, yerleşen son kişinin başarı sırası ise 1 milyon 779 bin 383 olarak belirtiliyor. Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Ula ilçesi Rauf Gündüz Caddesi üzerinde bulunuyor.
2- DÜZCE ÜNİVERSİTESİ
Düzce ilinde Düzce Meslek Yüksekokulu’nda bulunan Arıcılık bölümünün 2022 YÖK verilerine yerleşen son kişinin puanı 237,40, yerleşen son kişinin başarı sırası ise 1 milyon 759 bin 270 olarak belirtiliyor. Düzce Meslek Yüksekokulu Merkez Uzunmustafa Mahallesi’nde bulunuyor.
3- BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu’nda bulunan bölümün 2022 YÖK verilerine göre yerleşen son kişinin puanı 230,32, yerleşen son kişinin başarı sırası ise 1 milyon 913 bin 447 olarak belirtiliyor. Bingöl Üniversitesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu, Selahaddin Eyyübi Mahallesi Üniversite Caddesi’nde bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.