İmkânı Olanların Kurbanını Kendilerinin Kestirmesi Gerek
Vekâletle kurban bağışı yapıp tatile gidenleri özellikle uyaran Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gümüş, imkânı olanların kurbanını kendilerinin kestirmesi gerektiğini savundu. Gümüş, “Vekâlet vererek kurban ibadetini yerine getirmiş ol
UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM
Kurban Bayramı öncesi Habervaktim’e konuşan Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gümüş, kurban keseceklere uyarılarda bulundu. Vekaletle kurban bağışı yapıp tatile gidenleri özellikle uyaran Ahmet Gümüş, imkanı olanların kurbanını kendilerinin kestirmesi gerektiğini savundu. Gümüş, “Vekâlet vererek kurban ibadetini yerine getirmiş olur ama sıhhatli mi olur, kesinlikle sıhhatli olmaz” diye konuştu.
BAYRAMINI LAYIKIYLA DEĞERLENDİRMELİYİZ
“Bayramlar sevinç ve neşe günleridir, milletimizin birçok dini ve milli günleri vardır” diyen Ahmet Gümüş, “Biz inananlar üzerinde büyük etkisi, manevi değeri büyük olan bu bayramları biz Müslümanlar iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz. Bayramları manevi noktada yaşamak lazım özellikle Kurban Bayramı Müslümanların dayanışmasının en yükseğe çıktığı bir bayram. Onun için Kurban Bayramını biz Müslümanlar layıkıyla iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz. Kimsesizi, yoksulu, fakiri fukarayı gözetmemiz gerekiyor. Kurban kesen Müslümanlar kurban etlerinden kimsesiz muhtaç insanlarımıza vermeli ve bayramı hep birlikte yoksuluyla, zenginiyle mutlu bir şekilde yerine getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
DİBİ VECİBELERİ YERİNE GETİRMELİYİZ
Kurban keserken İslami şartlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gümüş, “Kurban kesmekteki asıl amaç hayvanın kanını akıtmak değil, et yemek hiç değil. Kurban Müslümanların bir ibadetidir, eğer bir kişi kurban keserken et niyetiyle kesiyorsa iman noktasında bir şey diyemiyorum ama amel noktasında zayıftır. Çünkü biz kurbanı bir ibadet niyetiyle kesmeliyiz, sadece bir hayvanı boğazlamak ibadet olmuyor bunun gereklerini yerine getirmeliyiz. Kurbanı keserken dibi vecibeleri yerine getirerek sonuçlandırmalıyız. Kurban bayramında zaman zaman yaşıyoruz, kurbanını vekâletle veriyor tatile gidiyorlar. İbadeti Allah rızası için yerine getirmek gerekiyor. Şimdi kişi vekâlet vererek kurban ibadetini yerine getirmiş olur ama sıhhatli mi olur, kesinlikle sıhhatli olmaz. Bir kişinin kurbanı kendi kesme gücü ve zamanı varsa kurbanın başında olmalı, Tekbir getirmeli, kendi kesebiliyorsa kendi kesmeli veya kesebilecek birine vekâlet vermeli ve kendi elini de eğer mümkünse kurbana değmeli. İbadetim tam hakiki anlamda yerine getirmesi için bunlar olmalı” dedi.
KURBAN KESERKEN BESMELEYE DİKKAT
Bazı vatandaşların kurban keserken hatalar yaptığını hatırlatan Gümüş, “Mevzuatlar çerçevesinde kurban kesim yerleri var, yönetmelikler mevzuatlar çıkarıldı. Kurban Komisyonun içerisinde belediyeler var, Tarım Bakanlığı var, Diyanet İşleri Başkanlığı var. Bu komisyon görevini tam manasıyla yerine getirmeli, kurban kesimlerinde kurban kesen kişilerin bu ibadeti yerine getirirken İslami usullere göre yerine getirmesi lazım, hayvana işkence etmeyecek, hayvanın yatırılış şekli tamamen İslami kurallara göre olmalı, özellikle kurban kesen kişinin Tekbir’i bilmesi, besmeleyi tam manasıyla bilmesi gerekiyor. Belediyeler din görevlilerini Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan isteyip kurban kesecek kişilere dini eğitim vermeli. Kurban kesimi yapan bazı vatandaşları Bismillahirrahmanirrahim demesi gerekirken sadece Bismillah diyerek kesim yapabiliyor, bu yanlış” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.