İlkokulda yazılı sınavlar kalktı: Sınav kaygısı yerini bireysel yeteneğe bırakıyor

İlkokulda yazılı sınavlar kalktı: Sınav kaygısı yerini bireysel yeteneğe bırakıyor

Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği kapsamında, ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınavlar kaldırıldı. Eğitim Söz Sen Başkanı Nihat Aydın, ‘‘Yıllardır sınavsız sisteme geçiş taraftarıydık. Başarı artık yetenek ve gözlemle ölçülecek’’ dedi.

2021 yılında pandemi tedbirleri kapsamında alınan kararlar, Türkiye'de ilkokul eğitiminde önemli değişikliklere yol açmıştı. Bu değişiklikler arasında en dikkat çekeni, 1, 2 ve 3'üncü sınıf öğrencileri için sınav uygulamalarının kaldırılmasıydı. Pandemi sürecinde, öğrencilerin sağlığını koruma amacıyla bu sınıflarda sınavlar yerine sınıf içi değerlendirmeler ve performans ölçümleri kullanılarak öğrencilere karne veriliyordu. Yazılı sınav uygulaması ise sadece 4'üncü sınıflarda devam ediyordu. Eğitim öğretim yılının başlamasından hemen önce Resmi Gazete ’de yayınlanan kararla artık 4. Sınıflarda da sınav sistemi uygulanmayacağı bildirilmişti.

İşte Eğitim Söz Sendikası Genel Başkanı Nihat Aydın’ın değerlendirmesiyle ilkokul 4. sınıflarda sınavsız değerlendirme sisteminin ayrıntıları:

i2.png

SINAV KAYGISI KALKACAK

Eski sistemde mevcut olan sınavlar yeni sistemde olmayacak diyen Aydın, ‘‘Sınav sisteminde 2 yazılı vardı ve ders içi performans değerlendirmesi oluyordu. Öğrenciler, 5 saatin altında olan dersleri için 2 sınav oluyordu. 5 saatin üzerinde olan dersler içinse 3 sınava giriyorlardı. Şimdiki sistemde ise değerlendirmeler yapılırken bireysel ve toplu yapılan etkinlikler temel alınacak. Öğretmenler tarafından katılım gözlem formları düzenlenecek. Oyun temelli değerlendirmeleri bu sistemde sık sık göreceğiz. Zaten oyun çağında olan ilkokul öğrencilerinin sınav kaygısının olması başlı başına bir hataydı. Sınav kaygısı yerini kişisel yeteneğe bırakacak. Bu düşüncelerimizi psikologlar ve Avrupa’da başarılı olan eğitim sistemi destekler nitelikte’’ şeklinde konuştu.

i1.png

BİREYSEL YETENEKLER DEĞERLENDİRİLECEK

Sınav sistemi yerini bireysel değerlendirmeler alacak diyen Aydın, ‘‘Örneğin bir spor faaliyetinde öğrencinin davranışları gözlemlenecek. Bu davranışlarının yeteneği ile bağlantıları, arkadaşları ile uyumu gibi konular ön planda olacak. Yine örnek verecek olursam, öğrenci bir matematik sorusunu çözmek için tahtaya kalkacak. Problemi çözme yeteneği, gidiş yolu hatta topluluk önündeki davranışları da gözlemlenecek. Bu gibi durumları gözlemleyen öğretmen öğrencinin davranışlarını aynı anda formlara sene boyunca her dersin yer alacağı gruplara not edecek. Milli Eğitim’in her ilde bulunan Ölçme Değerlendirme Merkezlerinde bu notlar değerlendirilecek. Ayrıca aileler bu merkezlerden velisi olduğu öğrenci hakkında bilgi alabilecekler. Yani özetle yeni sistemin temelini bu değerlendirmeler oluşturacak diyebilirim’’ ifadelerinde bulundu.

i3.png

KARNE YERİNE GELİŞİM DOSYASI

Öğrencilerin bireysel yeteneklerine ve ortak çalışmalarına göre değerlendirilecek öğrencilerin yıl boyunca gözlemleneceğini belirten Aydın, ‘‘Bu bireysel ve ortak çalışmalar ışığında öğretmenler öğrenciler hakkındaki görüşlerini formlara not edecekler. Bu formlar her öğrenciye özel olan, ‘kişisel gelişim dosyasına’ konulacak. Karne olayına tam açıklık getirilmese de 1., 2., 3. Sınıflarda olan iyi, geliştirmesi lazım, çok iyi şeklinde olan değerlendirme puanlarının uygulanacağını düşünüyorum’’ dedi.

lks1.png

SİSTEM TUTARLI OLURSA BAŞARI GELİR

Nihat Aydın, ‘’Uzmanlar, önceki senelerden sınavsız sisteme alışkın olan öğrencilerin zorluk çekmeyeceğini belirtiyor. 2 senelik bir altyapı var. Tekrar ediyorum, biz yıllardır sınavsız sisteme geçiş taraftarıydık. Çocuklar bir yarış atı değildir. Ne zaman Milli Eğitim bakanı değişse yeni sistemler deniyor. Yeni sistemler sırf yapmak için yaptım olmamalı. Çocuklar sınav kaygısı yüzünden performansları büyük düşüşler yaşıyordu. Ölçme, değerlendirme de sorunlarımız vardı. Eğer bu sistem bizim anladığımız şekilde uygulanacaksa eleştirilerimiz gayet olumlu yönde olacaktır. Fakat sistem bir deneme tahtası değildir. Her bakan değiştiğinde yeni bir sistem olmamalıdır. Bu sistemde tutarlı olursak oyun çağındaki çocukları sınav kaygısından uzak tutarsak eğitimde bir başarı gelecektir. Sendika olarak yeni sistemi atılan başarılı bir adım olarak değerlendiriyoruz’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.