Hırsız girdi  TESPİHÇİ OLDU

Hırsız girdi  TESPİHÇİ OLDU

Dükkanına hırsız girdiği için bütün sermayesini kaybeden elektronikçi Yusuf Güney, tespih merakını mesleğe dönüştürerek, Ankara'nın en tanınan tespih ustalarından biri oldu.

Ulus Samanpazarı’nda  10 yıldır tespih sanatıyla uğraşan 38 yaşındaki Yusuf Güney, 2007 yılında işlettiği elektronikçi dükkanına hırsız girmesiyle tüm sermayesini kaybettiğini, bunun üzerine yeni meslek olarak tespihçiliğe yöneldiğini söyledi.

ÇOK BÜYÜK ZARARA UĞRADIM
Uzun süre elektronik işiyle uğraştığını belirten Yusuf Güney,” 2007 yılında dükkanıma hırsız girdi. Sermayem kalmadı çok büyük zarara uğradım. Tespihlere merakım vardı. Bu merak sonrası tespih yapmaya başladım. Daha sonrasında özgün kaliteli tespihler yaparak, tespihçiliği meslek olarak benimsedim.” dedi

ÜNLÜLERİN TESPİHÇİSİ
Yaptığı özgün tespihler sayesinde politikacılara ve sanatçılar da tespihler yapmaya başladığını anlatan Güney” Tespih yaptığım politikacılar arasında şuan ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'de var. Birçok sanatçı var. Her şerde bir hayır vardır. Dedikleri gibi çok zor zamanlar geçirdim ama mücadele ettim. Hırsız girdi sermayem yok oldu diye karamsarlığa kapılmadım.

Yaptığım tespihlerde tutulunca benim mesleğim oldu.10 yıldır tespih yapıyorum. Mesleğe başlamadan önce fikir veren olmadı. Zaten tespihlere ilgim vardı. Bir anda otururken ben bu işi yapacağım dedim ve böylece başlamış olduk. Herhangi bir ustam yok araştırarak ve uygulayarak kendimi geliştirdim. Tespih ustası oldum.” diye konuştu.

BENİM İÇİN GURUR VERİCİ
Sektöre elemanlar kazandırdığını aktaran  Güney,” Yanımda çıraklıktan gelip usta olan 7 eleman yetiştirdim. Birçoğu kendi dükkanını açıp tespih yapıyor. Benim için gurur verici. İnsanların tespihe merakları var. Bu işi yapmak isteyen kişi sayısı da fazla ancak dürüst bir şekilde çalışacak düzgün insan bulamıyoruz. Yoksa ben eleman yetiştirmek tabi ki istiyorum. İnsanlar kolay yoldan para kazanmaya bakıyor. Bu konudan şikayetçiyiz.” ifadelerini kullandı.    

TOPLUMUN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ
“Müşterilerimizin güvenini kazandık” diyen Güney, şöyle devam etti:
“ Garantili tespih satışı yapıyoruz. 1 ay içerisinde getirirse aldığı tespihi koşulsuz satın aldığı fiyattan geri alıyorum. Bunu da müşteri memnuniyeti adına ve güvenilirlik için yapıyorum. Kişi alır tespihi çekemez, beğenmez sıkıntı yaşamasınlar zarara uğramasınlar diye geri alıyorum. Bundan 6 yıl öncesine kadar tespih argo kabadayı işi olarak görülüyordu. Toplumun bakış açısı değişti.

Özellikle filmlerde, dizilerde ve televizyon haberlerinde tespihin sıkça yer alması artık efendi insanlarında tespih kullanabileceği düşüncesini oluşturdu. Bu şekilde son dönemde oldukça popüler oldu. Tespihlere yoğun bir ilgi var. 7 den 77 ye her kesimde tespihe merak var. Tespih insanı rahatlatır. Stresini alır. Bilimsel olarak tespihin çekildiği zaman beyine giden damarları rahatlattığı söyleniyor.”

KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK İSTİYORUM
Türk tespihinin dünya markası olduğunu dile getiren Güney, “Herkes tespih satıp para kazanma derdinde. Sanata kültürel açıdan bir şey katıyım, gelişimine katkıda bulunayım diyen usta sayısı ne yazık ki çok az. Özellikle ben son 5 yılımda Osmanlı Tespih Sanatı üzerine çalışıyorum. Eski usul tespihlere yöneldim. Eski değerleri yeniden tespih sanatına kazandırmak istiyorum. Yetiştirdiğimiz çıraklara da bunu aktararak kültürümüzü yaşatmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

İNTERNETTEN ÜZERİNDEN TESPİH ALMAYIN!
 Tespih alacaklara önerilerde bulunan Güney, “Vatandaşlarımız ustalardan gidip tespih alsınlar. Güvenilir yerlerden alışveriş yapsınlar. Son dönemde piyasada çok sayıda sahte tespih var. Çok yayın olarak son dönemde internet üzerinden tespih satışı yapılıyor. Bence güvenilir değil. İyi bir el yapımı tespih almak istiyorsanız 300 lirayı gözden çıkarmanız gerekir. Altında bir fiyata alınan tespih kesinlikle el yapımı değildir. Tespihe özellikle Arap ülkelerinden gelen turistlerden ilgi var.” dedi.   

İBRAHİM ETHEM ÜNAL/HAVERVAKTİM


 


       

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.