Her mahalleye bir mezarlık yapılsın

Her mahalleye bir mezarlık yapılsın

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Ovacık'ta katıldığı bir taziyede insanların ölümü hatırlaması adına mahalle mezarlığı yapılması taraftarı olduğunu vatandaşlarla paylaştı. Bu öneri vatandaşlardan destek gördü.

Türkiye'nin en kalabalık ikinci ilçesi olan Keçiören'in Belediye Başkanı Mustafa Ak, geçtiğimiz günlerde Ovacık Mahallesi'nde katıldığı bir taziyede mezarlıkların yeri ile ilgili ilginç bir öneride bulundu. Taziyeye gelen mahalle sakinleriyle mezarlıklar konusundaki şahsi önerisini paylaşan Başkan Mustafa Ak, insanların ölümü hatırlaması için mahalle mezarlığı yapılması taraftarı olduğunu söyledi. Başkan Ak, yeni mezarlıkların hep şehir dışına kurulmasından yakındı. Başkan Ak'ın bu önerisi vatandaşlarca olumlu karşılandı. Mezarlık Yönetmeliği'ne göre Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki mezarlıklar ilçe belediyeye değil Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı.  Ancak bu konuda bazı istisnalar da olabiliyor.

HZ. MUHAMMED'DEN KABİR ZİYARETİ EMRİ

baskan_ak_15_temmuz_sehitlerinin_mezarlarini_ziyaret_etti_kecioren.bel.tr_19780.jpg

Dinimizce kabirlerin ve kabir ziyaretinin ayrı bir önemi bulunuyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)  İslam'ın ilk yıllarında cahiliye dönemindeki bir takım batıl inanç ve âdetleri hatırlamalarını ve hataya düşmelerini önlemek için Müslümanlara yasakladığı kabir ziyaretlerini 'Sizi kabirleri ziyaretten men etmiştim; artık şimdi onları ziyaret ediniz, çünkü bu size ahireti hatırlatır' hadisleriyle, yeniden tavsiye ve emir buyurmuştu. (Müslim, Cenaiz 106; Ebu Davud, Cenaiz 81)

HZ. MUHAMMED'İN KABİR ZİYARETLERİ

Diğer bir rivayete göre Peygamber Efendimiz'in Uhud şehitlerini ve Baki Mezarlığı'nı ziyaret ederek onlara dua ettiğini gösteren birçok rivayet vardır. Bunlardan Hz. Aişe’nin anlattığı bir vakıa şöyle: "Rasûlullah (S.A.V) bir gece kalktı. Elbisesini giydi sonra dışarı çıktı. Ben de cariyem Berire’ye, Rasûlüllah'ı takip etmesini emrettim. O da: “Rasûlüllah’ı Bakı Mezarlığı'na kadar takip etti. Rasûlüllah, Bakı Mezarlığı'nın alt tarafında Allah’ın dilediği kadar bir zaman durdu. Sonra, geriye döndü. Cariyem ondan önce dönüp geldi ve olanları bana haber verdi. Sabah oluncaya kadar Rasûlüllah’a (s.a.s) bir şey söylemedim, daha sonra gece olan olayı anlattım. “Ben, Bakî kabristanındakilere dua etmek üzere gönderilmiştim” buyurdu.”

KABİR ZİYARETİ ÖLÜMÜ HATIRLATIR

mezarliklar_mydyrlyy_4_1.jpg

Ebu Hureyre'den rivayet edilen diğer bir hadiste de şöyle: "Resulullah (S.A.V), annesinin kabrini ziyaret etti, kendisi ağladı, çevresindekileri de ağlattı. Sonra şöyle buyurdu: 'Rabbimden anam için istiğfar etmeyi istedim, izin vermedi. Kabrini ziyarete izin istedim, verdi. Kabirleri ziyaret edin, zira bu size ölümü hatırlatır."

BÜYÜKŞEHİR'E BAĞLI 6 TANE MEZARLIK BULUNUYOR

mezarliklar-hummali-calisma-11.jpg

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ankara genelinde Karşıyaka, Çimşit, Ortaköy, Gölbaşı ve Pursaklar olmak üzere 6 adet mezarlık bulunuyor. Bazı ilçe belediyelerine bağlı küçük çaplı mezarlık da yer alıyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.