''Hayvanları korumak için çıkarılacak yasa, veterinere de sorulmalı''
Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, hayvan haklarının korunması için düzenlenen 5199 sayılı kanun çalışmalarında, veterinerlerin fikrinin alınmasının şart olduğunu söyledi.
Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, hayvan haklarının korunması için düzenlenen yeni yasa çalışmalarında, veterinerlerin fikrinin alınmasının şart olduğunu söyledi.
Tanrıverdi, oda olarak yasanın hazırlanma sürecinde bulunmak istediklerini ifade ederek, ‘‘Yasa taslağında veteriner hekimlere ceza verilebileceğine dair duyumlar alıyoruz. Böyle olursa iş daha da çözümsüz hale gelir’’ dedi.
Hayvanları koruma kanunu nasıl hazırlanıyor?
Hayvanlara uygulanan şiddeti engellemek için hazırlanan 5199 sayılı kanunun bir türlü çıkarılamadığını ve yasanın veteriner hekimlerle paylaşılmadığını söyleyen Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, yasanın tüm hazırlık ve uygulama aşamasında bulunmak istediklerini belirtti.
Veterinere ceza...
Düzenlemede veteriner hekimlere de ceza verilebileceğini duyduklarını belirten Tanrıverdi, “Hayvanın yaşamını sağlığını emanet ettiğiniz bir hekime suç atfedemezsiniz. Veteriner hekim bir suç işlemiş ise cezasını çeksin buna karşı değiliz, fakat bu yasa istismar edilip gereksiz olarak hekimler ceza alırsa, sokak hayvanları meselesi daha çözümsüz hale gelebilir. Suçu olmadığı halde ceza alıp yargılanma riski yaşayan bir hekim o hayvanı ameliyat ederken, tedavi ederken iki kez düşünür” dedi.
“YASANIN HAZIRLIK AŞAMASINDA BULUNMAK İSTİYORUZ”
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi yaptığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Yaptığı açıklamada Türkiye’de sokak hayvanları ile ilgili sıkıntılar olduğunu dile getiren Tanrıverdi, “5199 sayılı hayvan haklarını korumak amacı ile hazırlanan kanun bir türlü çıkarılamıyor ve veteriner hekimler ile paylaşılmıyor. Bu yanlış bir durumdur. Biz şiddete karşıyız, cezaların ağırlaştırılmasını istiyoruz fakat veteriner hekimler olarak yasanın tüm hazırlık ve uygulama aşamalarında bulunmak istiyoruz. Aldığımız duyumlara göre düzenleme de veteriner hekimlere de ceza verilecekmiş. Bu vahim bir durumdur. Hayvanın yaşamını sağlığını emanet ettiğiniz bir hekime suç atfedemezsiniz”
SOKAK HAYVANLARI MESELESİ ÇÖZÜMSÜZ HALE GELEBİLİR
“Herhangi bir hayvan sever veteriner hekimi Cumhuriyet Savcılığına şikâyet edebilecek. Veteriner hekim bir suç işlemiş ise cezasını çeksin buna karşı değiliz, fakat bu yasa istismar edilip gereksiz olarak hekimler ceza alırsa, sokak hayvanları meselesi daha çözümsüz hale gelebilir. Suçu olmadığı halde ceza alıp yargılanma riski yaşayan bir hekim o hayvanı ameliyat ederken, tedavi ederken iki kez düşünür” dedi.
“HAYVAN SATIŞINA KARŞIYIZ”
Petshoplarda hayvan satışı yapılmasına karşı olduklarını söyleyen Tanrıverdi, birçok işletmenin kayıtsız bir şekilde kedi-köpek üretimi yaptığını, bunların kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.
Hayvanseverlerin geçici barınaklar kurulmasını istediklerini ve kalıcı barınaklara karşı olduklarını da hatırlatan Tanrıverdi, odaya bütçe sağlandığı takdirde sorunları çözüme kavuşturacaklarını ifade etti.
“VETERİNER HEKİMLERE KARŞI SAVAŞ İÇERİSİNDELER”
Belediye veteriner hekimlerine karşı bir grup insanın büyük bir savaş içerisinde olduğunu söyleyen Tanrıverdi, bunun sebebinin ise barınaklardaki hayvan sayısına bağlanmasını eleştirdi. Tanrıverdi, “150 hayvan kapasiteli barınağa 500 hayvan alındığını söyleyip, veteriner hekimlerine savaş açanlar var. Evet buna bizde karşıyız. Burada sorumlu belediye başkanlarıdır. Veteriner hekimler değildir. Veteriner hekimler çok zor şartlar altında çalışıyor” diye konuştu.
Ankara'da kaç sokak hayvanı var?
Başkentte 80-100 bin arasında sokak hayvanı olduğunu söyleyen Tanrıverdi, barınak yapmanın çözüm olmadığını söyledi.
Mikroçip sistemi, pet shoplarda satışının yasaklanması gibi önlemlerle sokak hayvanlarının çoğalmasının önlenebileceğini belirtirken, bu konu hakkında yetki karmaşası olduğunu söyledi.
Belediyelerin topladıkları sokak hayvanlarını, bir başka belediye sınırları içerisine attığını söyleyen Tanrıverdi, hayvanların bu sebeple saldırganlaştığını belirtti.
YETKİ KARMAŞASI VAR; KUDUZ VAKALARI ORTAYA ÇIKABİLİR
Kuduz vakaları sorununun ortaya çıkabileceğini iddia eden Tanrıverdi şu ifadeleri kullandı,
“Aşılar ve ilaçlar uygulanıyor. Hekimlerimiz canla başla çalışıyor ama yetki karmaşası var. Bunları tek elde toplamalıyız. Dernekler, birlikler, STK’lar vs. kimin ne yaptığı belli değil. Barınakların kontrolünü ve denetimlerini, barınak ihtiyacının tespit edilmesinin sağlanmasını, aşı, ilaç ve tüm tedavi süreçlerinin takibini, hayvanseverler ile birlikte gerçekleştireceğimiz ortak çalışmalar ile bu sorunu ülke gündeminden kaldırabiliriz” diyerek konuştu.
DENETİM YAPILMADAN DÜKKÂN AÇMA İZNİ VERİLİYOR
Başkentte tüketilen et ve hayvansal ürünlerin rahatlıkla tüketilebileceğini söyleyen Tanrıverdi, fakat hiçbir zaman yüzde yüz sağlıklıdır denilemeyeceğini belirtti.
Bunun nedeninin ise merdiven altı üretim olaylarının tamamen halledilemediğini söyleyen Tanrıverdi, “Eskiden gıda işletmesi açmak isteyip ilgili kamu kurumuna müracaat eden firmaya önceden gidilip daha işyerini açmadan denetim yapılıyordu, şartlar inceleniyordu. Fakat bu durum günümüzde kalktı. Şimdi beyan esaslı işletme kayıt belgesi veriliyor. Yani sağlıklı ve hijyen şartlarına uyarak üretim yapıp yapmadığınız incelenmeden size git dükkanını aç deniyor. Sonrada yanlış bir şey yaşandığında ise iş işten geçmiş oluyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.