Hayvana eziyet suç sayılmalı
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte sokak hayvanları çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
Sokak hayvanları, soğuk kış ayları başta olmak üzere çoğu zaman yardıma ve bakıma muhtaç bir şekilde yaşıyor. Hasta ve yaralı hayvanların bakımı için devlet barınaklarının imkânları yeterli gelmediğinde devreye hayvan gönüllüleri giriyor.
Ankara’da sahipsiz hayvan sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla 2011 yılında Zekiye Taş Köklü ve Fahir Köklü tarafından kurulan Hayvan Kurtarma Derneği, hayvanlara yardım çalışmalarını yıllardır yürütüyorlar. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca, hayvanların haklarının korunmasını, sahiplendirme çalışması ve hasta, yaralı, bakıma muhtaç hayvanların ihtiyacının giderilmesi için bir araya gelen gönüllüler arasında üç veteriner hekim de bulunuyor.
BÜYÜKŞEHİR İYİ ÇALIŞIYOR
Yaralı, aç ve susuz hayvanların bakımını üstlendiklerini söyleyen Köklü, “Küpeli hayvanların belediyeler tarafından alınması yasak. Bunların haricinde kalan sokak hayvanları, şikâyetler üzerine toplanıyor ve barınaklara götürülüyor. Bazı belediyeler, barınaklardaki sokak hayvanlarının çoğalması üzerine, onları bir araca yüklüyor ve ıssız bir bölgeye, ne yiyip ne içeceğini düşünemeden bırakıyor. Büyükşehir Belediyesi güzel bir çalışma yapıyor, yaralı ve hasta hayvanları ambulansla alıyor ve fakülteye götürerek tedavi edilmesini sağlıyor Biz, Hayvan Kurtarma Derneği gönüllüleri olarak elimizden gelen çalışmayı ortaya koyuyoruz. Yaralı, aç ve susuz hayvanları gördüğümüzde onlara elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.
HAYVANA EZİYET TCK’YA ALINMALI
Hayvanların bakımını sağlamak için bir arsa kiralayıp, burada engelli ve yaralı hayvanların takibini yaptıklarını belirten Köklü, “Hayvan hakları ihlâllerinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkili, bu işe onlar tarafından el atılarak bir çözüm arayışı içine girilmeli. Hayvanlara yapılan eziyetler de Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması gerekiyor. Kısırlaştırılan hayvanların mahallesine dönmesi gerekiyor, zaten kısırlaştırma işleminden sonra soy azalacak dolayısıyla hayvanlar için gelen şikâyetler de azalmış olacak. Bunların yanında, hayvan gönüllülerine destek olunmasını istiyoruz. Destek olunduğu takdirde besleme yapabiliyoruz bu destek kamudan gelirse biz çok daha iyi bir şekilde beslemelerimizi yapabiliriz” dedi.
Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.