Hastaya DİPLOMA

Hastaya DİPLOMA

Sincan Devlet Hastanesi'nde, diyabet (şeker) hastalarını her konuda bilinçlendirmek için 'Diyabet Okulu' kuruldu. Bu okuldaki 1 aylık eğitimlere katılan hastalara bir de Sağlık Bakanlığı onaylı başarı diploması veriliyor. 

Diyabet yani şeker hastalığı 21'inci yüzyılın getirdiği yeni yaşam biçimleri nedeniyle tüm dünyada artış gösteriyor. Avrupa genelindeki diyabet hastalarının sayısı açısından Türkiye, Rusya ve Almanya'nın ardından üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye Diyabet Vakfı, ülkemizdeki yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15'inin diyabet hastası olduğunu ve bu oranın giderek arttığını açıklıyor. 

DİYABET OKULU KURULDU
Diyabetin ülkemizde büyük bir sorun oluşturmasının ardından diyabetle mücadele konusunda birtakım önlemler alınmaya başlandı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi'nde bu hastalığa karşı insanları bilinçlendirmek için Diyabet Okulu kuruldu. Geçtiğimiz Aralık 2016 yılında kurulan okul, üç kez mezun verdi. 

HAFTA HAFTA EĞİTİM  
Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi'nde Diyabet Eğitim Hemşiresi olarak görev yapan İkbal Güven bu yeni okulla ilgili muhabirimize bilgi verdi. Diyabet Okulu Eğitim Hemşiresi Güven, gönüllü olarak okula katılan hastalara 1 aylık bir eğitim verdiklerini anlatarak, "Eğitim süreci içerisinde hastalara vermiş olduğumuz 8 tane modülümüz var. İlk hafta doktorumuz diyabet hakkında bilgi veriyor. Daha sonraki derslere dahiliye uzmanımız, fizyoterapistlerimiz, diyetisyenlerimizle birlikte ben de giriyorum. Haftada bir ya da 2 saat eğitim veriyoruz. Eğitimlerin hepsi 4 en fazla 5 hafta sürüyor" dedi. 

DİYABETE KARŞI BİLİNÇLENDİRİLİYOR
Eğitimlere katılmak isteyen her hastayı Diyabet Okulu'na kaydettiklerini aktaran Güven, her yeni dönemde 20'ye yakın kişiyi mezun ettiklerini ve bunun sonucunda katılımcılara diploma verdiklerini anlattı. Eğitimlere katılan kişilerin diyabet konusunda her türlü bilinçlendirildiğini belirten İkbal Güven, bu eğitimlerdeki amaçları hakkında "Diyabetteki dalgalanmayı bu iniş-çıkışları engelleyerek komplikasyonları ortadan kaldırmak" dedi.

DİYABET KONUSUNDA HER ŞEY BU OKULDA
Diyabet Okulu'nda katılımcılara verilen eğitimlere de değinen Güven,  "Diyabet nedir? Diyabetle yaşam nasıldır? Evde kan şekeri ölçümü nasıl yapılır? Açlık tokluk kan şekeri nasıldır? Hiperglisemi, hipoglisemi nedir bu durumlarda ne yapılması gerekiyor? Diyabet hastası ne kadar ve nasıl beslenmesi gerekiyor. Ne zaman ve ne kadar egzersiz yapmalı? Diş bakımı, cilt kontrolü neden önemlidir? gibi sorunların cevaplarını aktarıyoruz. Tırnak kesiminden tutun da el-ayak nemlendirmesiyle ilgili her türlü bilgili veriyoruz" diye konuştu. 

DİYABETLİLER BİLİNÇSİZ!
Diyabet hastası olmasına rağmen bu konularda bilgi sahibi olmayan hastaların çokluğuna dikkat çeken Güven, "Kendine yanlış enjeksiyon yapan var. İğne yapılışını bilmeyen, iğnenin saklama koşulları hakkında yanlış bilgisi olan hastalarımız var. Yemeklerini ve ara öğünlerini saatli yiyeceğini, iğneleri saatli kullanılacağını bilmeyen hastalarımız var. Egzersiz yapması gerektiğini bilmeyen hastalarımız var" şeklinde konuştu. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.