Hastalar vatandaşlardan bağış bekliyor

Hastalar vatandaşlardan bağış bekliyor

45 yaşındaki böbrek hastası Hakan Çulhacı, iki yıldır nakil için uygun böbrek beklediğini belirterek vatandaşlara organ bağışı yapmaları çağrısında bulundu.

Organ Bağış Haftası kapsamında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Abdülkadir Noyan salonunda bir farkındalık sempozyumu düzenlendi. A.Ü Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Organ Nakil Merkezi iş birliğinde düzenlenen sempozyumda ‘‘Boşluğu Sen Doldur, Organ Bağışla Hayat Var’’ başlığıyla konuya dikkat çekildi.

Kadavradan Nakli Artırmalıyız

A.Ü Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar ‘‘Kendi öz kaynaklarımızla organ bağışı işini çözmemiz gerekiyor. Karaciğer ve böbrek naklinde çok ilerideyiz fakat kalp naklinde çok gerideyiz. Türkiye’ye yakışmayan bir durum aslında.Organ bağışı konusunda Cumhurbaşkanımızdan destek vermesini istiyoruz. Bu destek bağışın artmasını çok etkiler’’ sözleriyle destek beklediklerini söyledi.
Türkiye’de kadavradan organ bağışını artırmak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Akar, üniversite olarak Sağlık Bakanlığı ile pek çok proje yaptıklarını dile getirdi. Yapılan araştırmalara göre göre ülkemiz de bağışların yüzde 75’i canlı bağışçılarken bu rakam Avrupa ülkelerinde yüzde 75’i kadavra bağışları. Bu, oranı artırmada önemli roller ise en başta erken beyin ölümü teşhisi ve doktorların aileleri ikna kabiliyetleri.

Her yıl Bin 300 kayıp

Ülkemizde sisteme kayıtlı 25 bin hasta bulunuyor ve her yıl bu rakama 6 bin hasta ekleniyor. Maalesef ki bu hastalardan her yıl bin 300’ü uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor.

Her an Siz de İhtiyaç Duyabilirsiniz
Öte yandan gazetemize konuşan 45 yaşındaki böbrek hastası Hakan Çulhacı, ‘’Bende böbrek yetmezliği var 2015 yılının Ekim ayında kadavradan nakil için Sağlık Bakanlığına başvurumu yaptım bekliyorum. Haftada iki gün diyalize giriyorum. Maalesef bu konuda insanlar çok bir şey bilmiyorlar ancak başlarına geldiğinde hemen organ aramaya ya da bağışçı olmaya karar veriyorlar. Halbuki insanın ne zaman bir organa ihtiyaç duyacağı hiç belli olmaz her an başımıza bir şey gelebilir.’’

Organ bağışı konusunda dinen de sevap olduğunu düşünen ve  Kur’An-ı Kerim Maide Suresi 32. Ayeti hatırlatan Çulhacı ’’Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.’’ dedi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.