Haram Kuyruğu

Haram Kuyruğu

Yılbaşının yaklaşmasıyla Milli Piyango bileti satan büfelerin önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı.

Miladi yılbaşının yaklaşması ile birlikte caddelerin şans oyunu biletçileri ile dolması ve  bilet satan büfelerin önünde uzun kuyruklar oluşması  umut tacirliğinin geldiği son noktayı gözler önüne serdi. İslam dininin kumarı yasaklamasına rağmen vatandaşların Milli Piyango Biletine büyük rağbet göstermesi tehlikenin küçümsenemeyecek boyutta olduğunu gösterdi.

Günah kuyruğu her geçen gün uzuyor

kkkkkkkkkkkkk.jpg

Sene sonunun yaklaşması ile birlikte yeni yıla zengin olma hayali ile giren vatandaşlar milli piyango bileti satan yerlere akın ediyor. Milli Piyango Genel Müdürlüğü tarafından yılbaşı için Türkiye genelinde milyonlarca bilet bastırılırken büyük ikramiye olarak nitelendirilen ikramiye ise 61 milyon lira. Verilen ikramiyenin yüksek olması bilet satan yerlerin kredi kartı ile de satış yapması umut tacirliğini gözler önüne seriyor. İlgili yerler tarafından verilen fetvalarda şans oyunlarının haram olduğu söylenmesine rağmen bilet satan yerlerin önünde vatandaşların uzun kuyruklar oluşturması tehlikenin boyutunu gözler önüne sererken bazı vatandaşlar tarafından ise büfe önlerinde oluşan uzun kuyruklar günah kuyruğu olarak adlandırılıyor.

Yasal olması haramı helal kılmıyor

İslam dininin haram kıldığı kumarı şans oyunları adı altında alenen  ve yasal olarak oynatılmasının haramı helal kılmadığını belirten islam alimleri vatandaşları bu tür şans oyunlarından uzak durmaları konusunda uyarıyor. Bir müslümanın içki ve zinadan kaçtığı gibi kumardan da kaçması gerektiğini belirten islam alimleri, “Milli piyango bileti demek ahiretinizi tehlikeye atmak demektir. Kumardan ateşten kaçınır gibi kaçınmalıyız.” diye uyarıda bulunuyor.

Şans faktörüne dayalı olan oyunlar haramdır

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geçen yıl yapılan açıklamada ise,“Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez.” Denildi.

Müslüman şuurlu olmalı

Din görevlileri müslümanların şuurlu olmalarsı gerektiğini belirterek şans faktörüne dayalı hak edilmeden kazanılan paranın yarardan çok zarar vereceğini söylüyor. Din görevlileri kumarın hem dünya hem ahiret hayatımıza zarar vereceğinin altını çizerek, dinen yasak olmasının yanı sıra toplumsal, ailevi ve psikolojik sorunları beraberinde getirdiğini ifade ediyor. Özellik ile genç nesilin şans oyunlarına alıştırıldığını belirten din görevlileri devletin bu işe el atarak dur demesi gerektiğini ifade ediyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.