Hamamönü gibi yerlere ihtiyaç var
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Altındağ Belediyesince turizme kazandırılan Hamamönü’nün diğer yerel yöneticilere de örnek olmasını istedi: "Ankara’da Hamamönü gibi daha fazla yerlerin olması gerekiyor.”dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Türkiye Yazarlar Birliği’nde (TYB) katıldığı bir programda “Türkiye’nin Kültür Politikaları” hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
SANAT VE KÜLTÜR ALANINDA BAYINDIRLIK KADAR İYİ DEĞİLİZ
Konuşmasına öz eleştiri yaparak başlayanBakan Yardımcısı Yayman “Bizim kalkınma, imar,bayındırlık konusundaki başarımızı maalesef sanat ve kültür alanında gösteremiyoruz. Hele ki yerli ve milli kültür konusunda daha fazla açığımız var” dedi. Yayman; kültür, sanat, sinema, estetik alanındaki açıklarımızın ülkemizde ontolojik yani varoluşsal sorunlara yol açtığını söyledi.
EKSİLİKLERİMİZ VAR
Yayman, “Gençlerimize tarih şuuru vermek, millet olma bilinci vermek ve sanatın, tarihin, kültürün, edebiyatın, siyasetin dışında bir alan olduğunu öğretebilmek ve ‘kültürün dili ayrı, siyasetin dili ayrıdır’ diyebilmek noktasında maalesef eksiklerimiz var” diyerek ülke olarak gündelik siyasi tartışmalar içerisinde günlerimizi heba ettiğimizden yakındı.
ANADOLU’NUN ZENGİNLİĞİNDEN FAYDALANMALIYIZ
Yayman, kültür ve sanat alanında iyi başarılara imza atmamız için yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, içinde birçok hatırayı barındıran Anadolu’nun kültür zenginliğinden faydalanmamız gerektiğini belirterek, “Bizim Anadolu’dan yükselen ışığı insanların kalbine, yüreğine, gözüne tutmamız lazım” dedi.
ÇANAKKALE’DEKİ RUH, ULUS OLMAYI SAĞLAR
Ulus inşasında kültürün önemli bir yeri olduğunu ve bir tutkal işlevi gördüğünü söyleyen Yayman, “Aslında bizim kültür coğrafyamız siyasi coğrafyamızın ruhudur. Biz çocuklarımızı Çanakkale’ye götürdüğümüzde ulus olma bilincini çok rahat verebiliriz. Hiçbir edebiyat kitabında anlatamayacağımız yaşanmış hikayeyi anlatabiliriz” diye konuştu.
KÜLTÜR KEŞFİ BAŞLADI
İnsanların refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte kültürü keşfetmeye başladıklarını da kaydeden Yayman, Türkiye’nin en ücra kösesindeki yetkililerin kendisine gelerek kütüphane taleplerinin olduğunu aktardı. Yayman şunları söyledi: “Şimdi bana Türkiye’nin en ücra notalarından belediye reisleri gelirek, ‘Sayın Bakanım bizim yolumuz yapıldı, hastanelerimiz yapıldı, hükümet konaklarımız yapıldı bizim en büyük ihtiyacımız kütüphanedir’ diyor. Ben de alkışlıyorum. Bir yöneticinin böyle bir talebi olması çok çok iyi.”
KÜLTÜR AÇIĞI HIZLA KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR
Kültür ve sanat alanındaki açığı kapatmak için Kültür Bakanlığı olarak çalıştıklarını belirten Yayman, ilk olarak kütüphanelerin açılış-kapanış saatlerinde bir değişikliğe gittiklerini söyledi. Yayman, “Benim en çok üzüldüğüm kütüphanelerin memur anlayışı ile sabah 9’da açılıp akşam 5’te kapanmasıydı. Şimdi 19 vilayette kütüphane 8.30’da açılıyor gece 22’de kapanıyor. Biz bunu önce 30 büyükşehirde ve daha sonra 81 vilayette uygulamak istiyoruz. Bunun yanında gençlerimizin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını artırmayı amaçlayan, sanatın çeşitli dallarında üretecekleri eser ve projeler ile gençlere ve çocuklara yönelik üretilecek eser ve projelerin hayata geçirebilmesini sağlayan GENÇDES diye bir projemiz oldu. Geçen sene 50 milyon parayı gençlere tiyatro alanında, sinema, belgesel, kısa film ve diğer performanslar alanında destek olmak için bir hibe programı geliştirdik” dedi.
KÜLTÜR HAN PROJESİ UMUT OLACAK
Bir diğer önemli çalışmalarının‘Kültür Han’ Projesi olduğunu belirten Yayman,geçmişle geleceği birleştirmek ve şehirlerdeki cazibe noktalarını artırmak adına bu projeyi uygulamaya koyduklarını söyledi. İllerde bulunan Osmanlı döneminden kalma hanları yenilediklerini ve günümüze uyarladıklarını kaydeden Yayman, bu mekanlarda konferans salonu, şehir müzesi, sergi salonu, yaşayan kütüphane, sinema, tiyatro, kafe, butik dükkan olacağını belirtti.
HAMAMÖNÜ GİBİ YERLERE İHTİYAÇ VAR
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Altındağ Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırılan ve şuanda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaretçi akınına uğrayan Hamamönü’nü örnek göstererek, ”Ankara’da Hamamönü gibi daha fazla yerlerin olması ve insanların kendilerini oraya ait hissetmesi gerekiyor. Tarihi kent dokusunun ortaya çıkartılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kulandı.Yayman, Ankara Kalesi’ne ilişkin ise “Ben buraya İstanbul’dan geldim. Her defasında Ankara Kalesi’ne çıkarım. Eşsiz manzarası var. Kale bana İstanbul’u hatırlatıyor” dedi.
TYB TARAFINDAN YILIN ARAŞTIRMACISI SEÇİLDİ
Bakan Yardımcısı Yayman, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri” kapsamında 2016 yılı araştırma dalında “Türkiye’de Devlet Reformu ve Başkanlık Sistemi” isimli eseri ile ödüle layık görüldü. Programın sonunda Yayman’aTYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan, berat takdim etti.
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.