Halk Eğitim Merkezleri engellilerin umudu oldu
Mamak Halk Eğitim Merkezi tarafından engelliler için açılan kurslar bu bireylerin sosyal yaşama adapte olmalarına katkı sağlarken, el becerilerini de geliştiriyor.
Okul dışında öğrenme imkanı sunan ve ülke genelinde teşkilat yapısı bulunan, her yaş grubuna farklı konularda bireysel gelişim imkanları sunan Halk Eğitim Merkezleri, yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor. Halk Eğitim kurslarında özel eğitime ihtiyacı olan bireylere ise pozitif ayrımcılık gereği öncelik sunuluyor.
40'dan fazla kursun verildiği merkezde kursiyerlerden herhangi bir ücret alınmıyor.
HERKES KATILABİLİYOR
Gazetemiz Mamak Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nu ziyaret edecek çalışmalar ve kurslar hakkında bilgi aldı. Halk Eğitim Merkezi'nin Rehber Öğretmeni Sinan Durmaz, merkezde açılan kurslara gerekli şartları sağlayan herkesin katılabileceğini; engelli bireylere ise öncelik tanındığını kaydetti. Durmaz, kursiyerlere farklı branşlarda 40'dan fazla kurs imkanı sunduklarını belirtti.
SOSYALLEŞİYORLAR
Mamak Halk Eğitim Merkezi olarak özel eğitim kursiyerlerine ayrı bir önem verdiklerini ifade ederek, "Okul çağının dışına çıkmış engelli bireylerimizin ne sosyal aktiviteleri var ne gidecek bir yerleri var. Sürekli anne-baba ile ev ortamındalar. Buradaki amaç onları hayatın içine katmak. Biz onları evden dışarı çıkararak sosyalleştiriyoruz. Çoğu çocuğun agresifliği gidiyor, streslerini atıyor, özel eğitimli çocuklarımız rahatlıyor. 13 sınıfımız 72 özel eğitimli kursiyerimiz var bu sayıyı 100'ün üstüne çıkarmak istiyoruz" dedi.
HAYATLARI DEĞİŞİYOR
Özel eğitimli kursiyerler, servisler aracılığıyla Halk Eğitim Merkezi'ne getiriliyor. Bu bireylerin her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Gazetemize bilgi veren özel eğitimli kursiyerler ise "Buraya gelmeden önce hiçbir şey yapmıyorduk. Şimdi burada çok güzel vakit geçiriyoruz. Ebru yapıyoruz, keçeden süs eşyaları dikiyoruz ve daha bir sürü şey. Evdeki gibi sıkılmıyoruz. El becerimiz gelişiyor. Hocalarımızdan çok memnunuz ve onları seviyoruz. Bizi eğlendiriyorlar ve yüzümüzü güldürüyorlar" diye konuştu. Kursiyerlerin yaptığı el ürünleri sergilenerek isteyen vatandaş bu ürünleri alabiliyor.
ÜLKE ÇAPINDA FAALİYET GÖSTERİYOR
Her Halk Eğitimi Merkezleri, bulunduğu bölgenin eğitim, öğretim, üretim, rehberlik, danışma, kültür ve sanat merkezi olarak biliniyor. 1956 yılından itibaren,ülke çapında Halk Eğitimi Merkezleri kurulmaya başlandı. Bu merkezler, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi, beceri kazandıran, kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumu olarak geçiyor. Ülkede yaklaşık bine yakın Halk Eğitim Merkezi'nin olduğu biliniyor.
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.