Halı dokuma ve tamirciliği mesleğini öğrenciler yaşatacak
Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına giren “halı dokuma ve tamirciliği” mesleğini Gazi Üniversiteli 6 öğrenci yaşatacak.
Ankara’da yaklaşık 50 yıldır antika halı satışı ve halı-kilim tamirciliği yapan Mehmet Aydın, Gazi Üniversitesi’nde okuyan 6 üniversite öğrencisine halı-kilim tamiri ve dokumasını öğretecek. Üniversite öğrencileri sayesinde unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan halı dokuma ve tamirciliği gelecek kuşaklara aktarılabilecek.
GELECEK KUŞAKLARA AKTARACAKLAR
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinde okuyan Edanur Topçu, Elif Nur Maden, Burcu Kiraz, Rüveyda Kılıçarslan, Fatma Sarıkan ve Arzu Kılıçarslan halı dokuma ve tamir mesleğini öğrenerek mesleği yaşatmayı amaçlıyor. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan üniversite öğrencisi Burcu Kiraz, kendilerinden final ödevi kapsamında unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden bir tanesinin araştırılması istendiğini belirtti. Kiraz, “Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğin ustası ile konuşup, röportaj yapıp, bu mesleğin zorluklarını, nasıl devam ettirdiklerini öğrenmemiz istendi. Biz de halı-kilim dokuma ve tamir mesleğini seçtik. Burada hem mesleği araştırıyoruz, hem de meslek hakkında bilgi sahibi oluyoruz” dedi.
“ELİMİZ YATKIN”
Halı-kilim tamirini ve dokumayı öğrenme konusunda heyecanlı olduğunu söyleyen öğrenciler, bu mesleğe ellerinin yatkın olduklarını söyleyerek, “İlk derste ellerimizin yatkın olduğunu anladık. Hocamız alışalım diye tezgâhı ile birlikte eski bir kilim hediye etti. Onun üzerinde pratik yapıyoruz” şeklinde konuştu.
BU MESLEĞİ AYAKTA TUTABİLİRLER
Aydın Halıcılık Genel Koordinatörü ve Dokuma Eksperi Mehmet Aydın ise hiçbir ücret almadan öğrencilere bu mesleği öğreteceğini belirterek şu ifadeleri kullandı, “Öğrencilerin müsait zamanlarında öncelikle kilim daha sonrada halı dersleri vereceğiz. Hepsi çok becerikli ve yetenekli öğrenciler. Bu meslek hepsine de çok yakışıyor. İsteseler bu mesleği ayakta tutabilirler. Bu kabiliyet hepsinde var” diye konuştu.
6 AYDA USTA YETİŞTİRİRİM
Aydın 6 ay içinde usta yetiştirebileceğine dikkat çekerek, “Biz bu işin pratiğini biliyoruz. 6 ayda usta yetiştiririm. Bu işin sırrı ilk seviyeden tamirden-dokumadan başlamaktır. Kitaptan öğrenmek ile tamir ve dokumadan başlamak bir olmaz. Bu mesleğin altın kuralı ise sabırlı olmaktır. Tamircilik dokumaktan daha zordur. Sabır gerektirir” diye konuştu.
“DEVLET TEŞVİKLİ ATÖLYELER KURULMALI”
Aydın, bu tarz unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin devlet teşviki ile beraber yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Ankara’da devlet teşvikli büyük bir atölye kurulmalı. Öğrencilere bu meslek gelecek kuşaklara aktarılması için öğretilmelidir. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda öğrencileri sahipsiz bırakmamalı ve destek çıkmalıdır. Yurt dışında halı-kilim tamir fiyatı çok yüksek. Ortalama bir halı tamiri 2 bin dolardan başlıyor.”
“DÖVİZ GETİRİR”
“Türkiye de ise bin iki bin lira arasında değişiyor. Eğer Ankara’da büyük bir halı-kilim tamir atölyesi olsa yurt dışından birçok halı- kilim tamir için buraya gelir. Hem ülkemize bu döviz kazandıracaktır. Bu konuda biz elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Yurt dışında bu konuda büyük bir talep var. Bu değerlendirilmelidir.” şeklinde konuştu. Öğrenciler ise unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin bir ödev olarak değil de eğitim kurumlarında ders olarak okutulması gerektiğini, yeni neslin bu gibi meslekleri unutmaması gerektiğini belirtti.
Emrah Özcan / HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.