Haberimizden sonra yazılar silindi: Tarihi Ankara Evleri’nin duvarındaki yazılar artık yok
13 Eylül 2023 tarihinde yayınladığımız ‘‘Bu yazılar aylardır duvarlarda: Ankara Evleri sprey boya kurbanı’’ başlıklı haberimiz yetkilileri harekete geçirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yönlendirdiği ekipler duvardaki yazıların hepsini temizledi.
13 Eylül 2023 tarihinde haberleştirdiğimiz ‘‘Bu yazılar aylardır duvarlarda: Ankara Evleri sprey boya kurbanı’’ haberimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini harekete geçirdi. Oluşturulan şikâyet dilekçeleri ve haberimiz neticesinde tarihi Ankara Evleri’nin duvarlarındaki yazılar sahaya yönlendirilen ekiplerce silindi.
HABERİMİZ KARŞILIK BULDU
Tarihi Ankara Evleri’nin duvarlarına sprey boya ile yazılan yazılar, yayınladığımız haberin üzerinden yaklaşık 20 gün geçtikten sonra temizlendi. Bakanlığa ulaştırılan şikayet dilekçesi değerlendirilmeye alınıp incelendikten sonra yapıların Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde olmamasına rağmen sahaya ilgili ekipler yönlendirildi. Tarihi yapılara verilen zararların gündeme getirilmesi ve sahadaki ekiplerin ortak çalışmasıyla temizlenen yazılar vatandaşı memnun etti.
NE OLMUŞTU?
Daha önce de Ankara Kalesi ve Roma Hamamı duvarlarına ve taşlarına çeşitli sprey boya ile yazılar yazılmış gelen şikâyetler üzerine ABB olaya müdahale etmişti. Kale duvarlarındaki çeşitli yazılar belediye görevlilerince duvarlardan kazınarak eski haline getirilmişti. Her ne kadar bu tür olaylara müdahale edilse de Kale ve çevresindeki tarihi Ankara evleri duvarlarına yazılar yazılmaya devam edilmişti. Duyarlı vatandaşların şikâyetleri üzerine ve gazetemizin toplum yararına çalışması neticesinde bu yazılar tespit edilip haberleştirilmişti.
DUVAR YAZILARI GENÇLER ARASINDA YAYGIN
Bu tür eylemlerin arkasında yatan nedenler arasında tarihi bilinç eksikliği önemli bir yer tutuyor. Tarihi ve kültürel değerlerin yeterince tanıtılmaması veya anlatılmaması, insanların bu eserlere saygı göstermelerini zorlaştırıyor. Ayrıca, bu tür eylemlerin genellikle gençler arasında yaygın olduğu gözlemleniyor. Gençlere gerekli eğitim ve bilincin kazandırılması için de yetkililere büyük görevler düşüyor.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NA ULAŞIN
Tarihi yapılara zarar veren bu tür eylemler, toplumun tarihi bilincini geliştirmek ve koruma çabalarını artırmak için daha fazla adım atılmasını gerektiriyor. Eğitim kurumlarının, yerel yönetimlerin ve vakıfların, genç nesillerin tarihi ve kültürel mirası daha iyi anlamalarını teşvik etmek için çeşitli çalışmalar geliştirilebilir. Ayrıca duyarlı vatandaşların bu tür olaylar karşısında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 176 nolu hattan ulaşabilir. Şikâyetlerini sözlü ve yazılı olarak dile getirebilir. Bakanlık bu gibi olayların üzerine giderek çözüme kavuşturuyor.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.