Güzel Bir Öykü: Türk Resim Sanatı

Güzel Bir Öykü: Türk Resim Sanatı

Türk Tarih Kurumu (TTK) tarafından “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi kapsamında ‘Güzel Bir Öykü: Türk Resim Sanatı’ paneli gerçekleştirildi. Panelde birçok ressam ve akademisyen yer aldı.

Ankara Cernmodern’de Türk Tarih Kurumu (TTK) tarafından düzenlenen “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi dolayısıyla ‘Güzel Bir Öykü: Türk Resim Sanatı’ paneli gerçekleştirildi. Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemine kadar Türk resim sanatında yüzyıl içinde evriminin tarih ve sanat ilişkisi bağlamında ele alındığı panelde açılış konuşmaları Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Proje Genel Koordinatörü ve Küratörü Siret Uyanık, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden tarafından yapıldı.

Panelde Prof. Dr. Hasan Pekmezci , “Sanatçıların Gözüyle Ankara Resimleri”, Prof. Dr. Aydın Ayan İlk oturumda Prof. Dr. Hasan Pekmezci, “Sanatçıların Gözüyle Ankara Resimleri”, Prof. Dr. Aydın Ayan “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türk Resim Sanatında On Adım!” ve Ömer Faruk Şerifoğlu ise “100 Yıl Sonra Cumhuriyet’in Kuruluşu ve Resim Sanatımıza Bakış” başlıklı sunumlar yaptı. Gün boyunca süren panel Prof. Dr. Devrim Erbil’in “Türk Resim Sanatının Gelişim Süreci’, Prof. Dr. Ruhi Konak’ın “Geleneksel Türk Resminde Biçim Anlayışı”, Prof. Dr. Zuhal Arda’nın “Cumhuriyet Dönemi Türk Resmine Batı Etkisi” ve Prof. Dr. Meltem Katırancı’nın “Tuvale Yansıyan Kadınlar” başlıklı sunumlarıyla devam etti.

birolcetin.jpg

RESİM SANATI MAKİNELEŞECEK Mİ?

TTK Başkanı Prof. Dr. Çetin, TTK olarak kuruluşlarından bu yana çok sayıda sergiye ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Bugün hocalarımız çok kıymetli bilgilerini paylaşacaklar fakat Atatürk’ün söylediği gibi teknolojik ilerleme ile bizzat irtibatlı bir iş bu. Ülkemizin, özellikle görsel sanatlardaki kapasitesi yüksektir. Bugün artık yapay zekâ ile ilgili pek çok çalışma yapılabiliyor dijital ortamda. Bu bakımdan makinelerin ressamların yerini alıp alamayacağını tartışmamız gerekiyor. Dolayısıyla sanatın bugününü ve sonrasını da konuşmamız çok önemli” dedi.

siretuyanik.jpg

YÜZYILIN TANIKLARI BURADA YER ALIYOR

Proje Genel Koordinatörü ve Küratörü Siret Uyanık, panelde pek çok değerli ressam ve akademisyenin yer aldığını ifade ederek, “Cumhuriyet'in 100’üncü yılında Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değer ile ölçülür’ sözleri ile sanata verdiği öneme binaen hazırlanan proje çerçevesindeki panele katılım sağlayan izleyicilere, TTK Başkanı Çetin’e ve panelin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

rektorozden.jpg

“SANATIN MİSYONU HALKI ZENGİNLEŞTİRMEK”

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özde ise “Sanatın üstlendiği en önemli misyon halka dokunmak, halkı zenginleştirmek ve yine ona estetik bakış açısı kazandırmak. Bu açıdan sanat eserlerinin topluma arzının büyük önemi var. Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle, TTK tarafından düzenlenen etkinliklerden biri olan “Tuvalde Yüzyıl” sergisi Türk resim sanatının serüvenini gözler önüne sererek birçok kıymetli sanat eserinin Ankaralılarla buluşmasını sağlayacak önemli bir sergi. "Güzel Bir Öykü: Türk Resim Sanatı Paneli", resim sanatımızın bir asırdır sürdürdüğü sanatsal serüvene ilişkin bilgiler veriyor” şeklinde konuştu.

Türk Tarih Kurumu tarafından 2 Mayıs’ta açılan “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergi kapsamında düzenlenen panelde Türk Resim Sanatı’nın günümüze kadar tarihsel gelişimi ve evrimi anlatılırken sergi 2 Temmuz 2023 tarihine kadar devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.