Gönülden kazanırız

Gönülden kazanırız

Çankaya’da yarım asırdan fazladır terzilik yapan Ali Topçu işini severek yaptığını belirterek, “Fazla bir şey de gözümüz yok, müşteri memnun olsun yeter. Allah azından bereket versin. Az kazanırız gönülden kazanırız” dedi.

Çankaya Tunalı Hilmi Caddesi Ertuğ Pasajı’nda terzilik yapan 71 yaşındaki Ali Topçu, 52 yıllık meslek hayatını gazetemize anlattı. Topçu, 1967 yılında ilkokulu bitirir bitirmez Ankara’ya geldiğini ve terzi çıraklığına başladığını, o gün bugündür de mesleği icra ettiğini belirtti. “Çok sıkıntılar çektim, pes etmedim. Elimin sanatıdır dedim” diyen Topçu, “Zevkle ve severek bu işi yapıyorum. Fazla bir şey de gözümüz yok müşteri memnun olsun yeter. Allah azından bereket versin. Az kazanırız gönülden kazanırız” dedi.

YARIM ASIRDIR BU MESLEĞİ İCRA EDİYOR

Topçu, “1948 Amasya doğumluyum. 1967 yılında ilkokulu bitirir bitirmez Ankara’ya geldim ve terzi çıraklığına başladım. O günden bugüne bayan terziliği yapıyorum. Moda evleri çalıştırdım, toptan imalatçılık yaptım. Çok sıkıntılar çektim, pes etmedim. Elimin sanatıdır dedim. Zevkle ve severek bu işi yapıyorum. Bu mesleğim sayesinde 3 çocuk yetiştirdim ve emekli oldum. Allaha şükür sağlığım yerinde, yerinde olduğu sürece de bu işe devam edeceğim.”

ALLAH AZINDAN BEREKET VERSİN

“Fazla bir şey de gözümüz yok müşteri memnun olsun yeter” diyen Topçu, “Allah azından bereket versin. Az kazanırız gönülden kazanırız. Allah’a çok şükür olsun burada vakit geçiriyoruz. Yarım asırdan fazladır bu mesleği icra ediyorum. Severek, isteyerek ve zevkle yapıyorum. Allah müsaade ettiği sürece de bu mesleğe ömrümün sonuna kadar devam edeceğim” diye konuştu. 

cankaya-tunali-hilmi-caddesi,-ertug-pasaji,-terzilik-yapan-71-yasindaki-ali-topcu,-terzi-cirakligi,-bayan-terziligi-2.jpg

DONANIMIM ÇOKTUR

Ankara ilk geldiğinde mesleğe Kızılay’da başladığını kaydeden Topçu,  29 yıldır da Ertuğ Pasajı’nda mesleğini icra ettiğini belirtti. Topçu mesleki birçok belge ve sertifikası olduğuna dikkat çekerek, “Moda üzerine Amerikan Kültür’de eğitim aldım. Modelist, stilist kursları aldım. Metot usulü kalıp ustasıyım. Büyük imalathanelerde ustabaşı olarak çalıştım. Beden üzerine seri kalıp yaparım. Bu konuda donanımım çoktur.”

BİLDİKLERİMİZİ AKTARACAK KİMSE YOK

“Bunları birine aktaramadıktan sonra bildiklerimiz bizle gidecek gibi duruyor. Bizi üzen de bu. Belediyeler halk eğitim adı altında bu eğitimi veriyor ama yüzeysel veriyorlar. Bana böyle bir teklif gelse bunu değerlendiririm. Bildiklerimi aktarmak isterim. Biz bu işin zirvesine geldik. Bildiklerimizi birilerine aktarıp memlekete hayırlı insanlar yetiştirmek istiyoruz” dedi.

cankaya-tunali-hilmi-caddesi,-ertug-pasaji,-terzilik-yapan-71-yasindaki-ali-topcu,-terzi-cirakligi,-bayan-terziligi-3.jpg

HERKES HAZIRA ALIŞTI

Makedonya göçmeni olduklarını aslen Konya-Karaman Yörüklerinden olduğunu belirten Topçu, kendi becerilerini aktaracak bir çırak bulmamaktan da yakındı. Topçu, “Çırak bulamıyoruz. Sıkıntımız bu. Arkadan gelen bu işi devam ettirecek biri yok. Herkes hazıra yönelmiş durumda. Dikişin pahalı olduğunu söylüyorlar hâlbuki değil. Hazır mal ucuz diye alıyorlar. Giy at yapıyorlar. Belki de ekonomik şartlar insanları buna zorluyor ama bu yanlış bir uygulama. Ülkemizin gidişatı ekonomik açıdan iyi gitmiyor. Allah sonumuzu hayır etsin.”

ÇALIŞ ÇALIŞ ÇALIŞ!

“Buradan gençlere de seslenerek birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Çalışmayı benimsesinler. Sevdiği mesleği yapsınlar. Çalışmadan olmuyor. İşleyen demir ışıldar. Sakıp Sabancı’nın meşhur bir sözü vardı Çalış, çalış, çalış! Çalışacaksın başka yolu yok. Şimdiki gençler kafelerde ellerinde bir cep telefonu anne-babadan para alarak geçiniyorlar. Bundan ne zevk alıyorlar anlamış değilim. Vatan sevgisi, dine bağlılık, aile terbiyesi çok önemli bunlar unutulmamalıdır.

cankaya-tunali-hilmi-caddesi,-ertug-pasaji,-terzilik-yapan-71-yasindaki-ali-topcu,-terzi-cirakligi,-bayan-terziligi-4.jpg

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.