Gıdaları bu şekilde korumuyor aksine zehirliyoruz: Obeziteye neden oluyor
Plastiğin bir zararı daha ortaya çıktı.. Plastik ambalajlar gıdaları korumuyor zehirliyor.. Bu şekilde vücuda giren plastikler obeziteye neden oluyor…
Plastiğin bir zararı daha ortaya çıktı.. Plastik ambalajlar gıdaları korumuyor zehirliyor.. Bu şekilde vücuda giren plastikler obeziteye neden oluyor…
Gıda ambalajlarında kullanılan plastiklerin, içindeki kimyasallarla obezite yapıcı yağ hücrelerini beslediği, beyindeki açlık ve tokluk merkezlerini etkileyerek bazal metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğu kanıtlandı. Plastiğin zararlarından kurtulma yolları haberimizde:
DİYETİSYEN KARACA MADDE MADDE ANLATTI
Diyetisyen Ayşe Karaca, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Sosyal Hizmetler Bülteni’nde yayınlanan makalesinde “Plastikler obeziteye neden mi oluyor” sorusunu cevaplarken, birbirinden çarpıcı bilgiler aktardı.
NORMAL İŞLEYİŞİ ENGELLİYOR
Diyetisyen Karaca’nın makalesinde yer alan bilgilere göre, günümüzün en büyük sorunlarından biri olan obezite ve kilo alımına yol açan kimyasallara obezojen adı verilir. Obezojenler hormonal sistemin normal işleyişini engelleyen yapay maddelerdir. Plastiklerde, tarım ilaçlarında, ağır metallerde, kozmetiklerde bulunan triklosan, paraben gibi koruyucularda bulunur.
İÇİNDE ONBİNLERCE KİMYASAL MADDE BULUNUYOR
Plastik maddelerin içinde on binlerce kimyasal madde bulunuyor ve bunların sadece 500 kadarı biliniyor. Plastikteki bu kimyasal maddelerin pek çok mekanizma ile obeziteye yol açtığı bilinmektedir. Endokrin bozucu bu kimyasal maddeler, vücuttaki yağ hücrelerinin sayısını ve yağ hücrelerinin içindeki yağ miktarını artırırlar. Metabolizmayı, tiroid hormon fonksiyonlarını ve pankreastan insülin salınımını azaltırlar. Böylelikle insülin direnci yaratarak, östrojen hormonu gibi etki ederek obeziteye yol açarlar.
PLASTİK NASIL KİLO YAPIYOR?
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre, bilim insanları, su şişeleri, şampuan şişeleri, buzdolabı poşeti, mutfak süngerlerine kadar günlük kullanılan ürünlerde metabolizmayı etkileyen ve kilo alımına katkıda bulunan 11 farklı kimyasalı keşfettiklerini açıkladılar. Bu çalışmada belli başlı bazı plastik çeşitleri incelenmiş ama artık biliniyor ki her türlü plastik hemen hemen her türlü amaç için üretilebiliyor.
Yapılan araştırmaya göre, plastik kaynaklı kilo almanın temel nedeni; plastik ürünlerdeki kimyasalların, obezite yapıcı yağ hücresinin gelişimine katkıda bulunması ve plastiklerden gelen kimyasalların öncü hücreleri yağ hücresine dönüştürmesini sağlamasıdır. Bu durum sonucu da yağ hücrelerinin hızlı çoğalmasına neden olmasıdır. Ayrıca, beyindeki açlık ve tokluk merkezlerini etkileyerek bazal metabolizma hızının yavaşlamasına neden olmaktadırlar.
BİSFENOL A VE FİTALAT İÇERİYOR
Plastiklerin çeşitliliği ve kullanım alanı arttıkça bünyelerindeki zehirli metabolizma bozucu kimyasalların da sayısı artmaktadır. Plastiklerin içerisine çeşitli amaçlarla eklenen kanserden tutun da davranış bozukluklarına kadar birçok hastalığa neden olan Bisfenol A ve Fitalat adlı kimyasal maddeler, metabolizma bozucu kimyasallar sınıfında olup, vücuda dâhil olduklarında obeziteye neden olabilen bazı maddelerin üretilmesine neden olurlar.
KOZMETİK VE BAKIM ÜRÜNLERİNDE DE VAR
Fitalatlar lastiğin daha yumuşak ve esnek olmasını sağlayan maddedir. Fitalatlar sadece plastiklerde değil, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerde, hortum ve plastik borularda, paketleme materyallerinde, çocuk oyuncaklarında ve daha birçok maddelerde kullanılırlar. Bisfenol A içeren plastikler ise östrojenik etkiye sahiptir. Bu erkeklerde kısırlık, erken ergenliğe girme, meme büyümesi, tiroit bozukluklarına, pankreas bozuklukları, kanserlere ve çeşitli hastalıklara yol açıyorlar. Marketlerde gıda reyonlarında kullanılan plastik kapaklı paketlerde binlerce mikroplastiğin bulunduğu ve bu plastiklerin de içine konulan gıdalara mikroplastiklerin yapıştığı yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.
ZARARLARI SAY SAY BİTMİYOR
Hatta evde kullandığımız eşyaların büyük çoğunluğu artık plastikten yapılıyor. Yapılan çalışmalarda hamilelerin plasentasında da bu plastiklere rastlanmıştır. Mikroplastiklerin, plasentanın hem anneye ait hem de fetüse ait dokularında görüldüğü tespit edilmiştir. Plasentada tespit edilen bu mikroplastiklerin pigmentle boyalı olduğu, bu pigmentlerin insan eliyle yapılan kaplamalar, boyalar, yapıştırıcılar, parmak boyaları ve bazı kozmetik bakım ürünlerinde kullanıldığı tespit edilmiştir. Vücutta biriken plastiklerin ilerleyen dönemde zekâ geriliği, otizm, hiperaktivite, disleksi gibi hastalıklara neden olabileceğine dair çeşitli raporlar söz konusu.
ATIK PLASTİKLER HAVA, SU VE BESİN YOLUYLA GERİ DÖNÜYOR
Büyüme ve hormonal bozukluğa da neden olabiliyor. Doğaya atılan plastik atıklar ise hava, su ve besin yoluyla bizlere geri dönmektedir. Maalesef şu anda plastikler hayatımızın her alanında yer alıyor. Plastiklerin zararlı etkileri ve vücutta oluşturabileceği hasarların yıllar içerisinde ortaya çıktığı tespit edilmiş. Plastiğin zararlı etkilerinden kurtulmak için sadece bireysel alınan önlemlerin yeterli olmayacağı aynı zamanda plastik ürünlerin üretiminin sınırlandırılması ve üretilen her türlü plastiğin de sıkı kontrollere tabii tutulması gerekmektedir. Alternatif paketleme ürünlerinin geliştirilmesine imkân sağlanmalıdır.
ZARARLARINDAN KURTULMA YOLLARI
Diyetisyen Ayşe Karaca, plastiğin zararlarından bireysel olarak kurtulma yollarını ise şöyle sıraladı:
- Plastik pet şişeler yerine cam ya da metal şişeler kullanılmalı.
- Plastik kutu, kap ya da bardak yerine cam, seramik veya metal malzemeden üretilen ürünler kullanılmalı.
- Sentetik tekstil ürünleri yerine doğal pamuk, keten veya ipek vb. ürünler tercih edilmeli.
- Plastik paketli gıdalar tercih edilmemeli.
- Kişisel bakım ürünlerinde plastik içermeyen ürün tercih edilmeli.
- Ambalajların aşırı şekilde kullanılması bırakılmalı.
- Ürün ambalajlarının doğa dostu veya biyobozunabilir olanları tercih edilmelidir.
Plastiğin her türlüsünün hayatımızdan çıkarılmasının gelecek nesiller, sağlık ve iklim açısından faydalı olacağı yapılan çalışmalarla da desteklenmiş bulunmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.